2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Vakaras Kulinarijos studijoj: alaus ir maisto derinimas

Dažnai man nutinka taip, kad jei išsitariu kam nors apie manęs laukianti malonų dalyką, jis ima ir neįvyksta. Nuo tada, kai gavau laiškelį apie renginį Kulinarijos studijoje, praėjo šiek tiek laiko, bet nesivadovavau taisykle nutylėti. Džiaugiausi dažnai ir daug kam J. Ir labai labai norėjau sudalyvauti. Taigi vakar po darbo sėdau ir nudūmiau į Vilnių, susiradau Kulinarijos studiją ir sudalyvavau.

Renginys buvo skirtas maisto ir alaus derinimui, kuriame buvo numatyta ruošti vištienos petukus su rozmarinais bei troškintomis morkomis, tilapijos file su alyvuogių padažu bei kuskusu pagardintu feta ir pomidorais bei riešutų-morkų-medaus pyragą. Visa tai derinome su trimis alaus rūšimis: Švyturio ekstra, Švyturio baltu ir Švyturio Adler Bock.

Sesiją vedė virtuvės šefas Donatas Dabrovolskas, labai fainas kaip žmogus ir kaip virėjas. Labai viską aiškiai mums dėstė, daug naujo sužinojau, o ir bendravo betarpiškai, labai draugiškai ir šiltai. Tiesa, susirinko kompanija irgi nepėsčia, visi vienaip ar kitaip susiję su maisto gaminimu, domėjimusi maistu, rašymu apie tai ir galų gale kramsnojimu.

Labai patiko pati kulinarijos studija – įrengta baisiai fainai ir patogiai, darbastaliai sustatyti kompaktiškai, kiekvienas galėjome laisvai pjaustyti, bendrauti ir žiūrėti kaip kitiems sekasi tą daryti. Ir viską smagiai užgeriant alumi ;). Atvirai pasakius, anksčiau nesusimąsčiau apie alaus derinimą prie maisto, o po šio vakaro, matyt, tapsiu išranki ir šitam deriniui.

Taigi pradėjome nuo vištienos petukų.

2 porcijoms

10 vištienos petukų

Pundelis čiobrelių

Pundelis rozmarino

2-4 skiltelės česnako

1 čili pipiras

2-4 morkos

Petražolės

Alyvuogių aliejus

20-30 ml sojos padažo

Druska, pipirai

Pasidarėme marinatą iš česnakų su druska, žolelių (čiobrelių ir rozmarino), čili pipirų ir alyvuogių aliejaus, įtrynėme juos ir palikome pasimarinuoti. Po kiek laiko įkišom orkaitėn ant skardos. Tada ėmėmės morkų – jas nusilupom, susipjaustėm šiaudeliais (šita dalis buvo gan sunki, nes į šefo šiaudelius man nesigavo susilygiuoti). Įkaitinome sausą keptuvę ir sudėjome morkas bei pabarstėme šviežiom kapotom petražolėm. Greitutėliai apkepėm ir pačioj pabaigoj šliukštelėjom šaukštą sojų padažo. Morkas į lėkštę, šalia iškepusius petukus ir skanavome su Švyturio ekstra. Žiauriai skanu. Visai paprasta, bet labai gerai, nes jie derėjo kartu puikiai – nei vištiena, nei alus nenorėjo dominuoti, o ėjo lygiom teisėm ir skoniais. Tiesa, išbandėme po to ir nelabai tikusį variantą – žaliąją alyvuogę užgėrėm tuo pačiu Švyturio ekstra. Visai netiko, alyvuogės rūgštumas nustelbė alų ir atrodė, kad ne alų, o kažkokį fufliaką geriam. O su Švyturio Baltu alumi žalios alyvuogės labai tiko.

Antras gamintas patiekalas buvo Tilapijos kepsnys patiekiamas su pomidorais ir fetos sūriu, paskaninamas "cous cous" kruopomis.

2 porcijoms

2 vnt. baltos žuvies filė

30 gr. sviesto (kepimui)

Šakelė šviežių čiobrelių ir rozmarino

pundelis daigintų kviečių

1 stiklinė Cous-cous kruopų

1 stiklinė vandens

1 skiltelė česnako,

žiupsnelis ciberžolės

100 gr. Fetos sūrio

10 vynuoginių pomidoriukų

10 Žaliųjų alyvuogių

2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus

Druska, pipirai

Tilapiją marinavome su šlakeliu alyvuogių aliejaus, čiobreliais ir rozmarinu. Muskuso kruopas pakepinome sausai su vos vos česnakėlio su druskyte, tada užpylėme karštu vandeniu, pagardintu ciberžole, išmaišėme, uždengėme ir palikome brinkti. Pasiruošėme alyvuogių padažą: Žalias alyvuoges susipjaustėme smulkiai, tada sukapojome pundelį daigintų kviečių ir viską sumaišėme su šaukštu alyvuogių aliejaus. Keptuvėje įkaitinome sviesto gabalėlį ir pradėjome kepti žuvį. Kuskuso kruopas sumaišėme su šaukštu alyvuogių aliejaus ir ėmėme kepinti kitoje keptuvėje, kai sušilo, sudėjome 5 perpus perpjautus vyšninius pomidorus bei po kelių minučių gabalėlį kubeliais supjaustytos fetos. Kepinome tik tiek, kad pomidorai suminkštėtų trupučiuką, o feta nespėtų pasileisti. Kepančią žuvį pabarstėme druska ir pipirais. Lėkštėn subėrėme paruoštą kuskusą, ant jo iškeptos žuvies gabalėlius, aplink padažo kauburėlius. Skanavome su Švyturio baltu alumi bei citrina. Dieviška...

Desertui morkų pyragą ruošėme visi kartu, o ne kiekvienas savo porciją, kaip prieš tai. Finalinius akordus jam suteikė virtuvės šefas.

20 g kepimo miltelių

2 stiklinės miltų

Žiupsnelis šviežiai tarkuoto cinamono ir muskato riešuto

500 ml pieno

500 ml medaus

Sauja razinų ir kepintų migdolų drožlių

3 vidutinio dydžio morkos

Pieną pakaitiname su medumi, kartu dedame tarkuotą muskatą ir cinamoną. Ištirpus medui, masę šiek tiek atvėsiname, dedame miltus ir smulkiai tarkuotas morkas, išmirkytas razinas ir kepintų migdolų drožles. Viską gerai išmaišome, dedame kepimo miltelius ir pilame į kepimo skardą. Kepame gerai įkaitintoje orkaitėje 160-180 laipsnių temperatūroje, 40-60 min.

Pyragą galima patiekti su karamelizuotais riešutais arba vaniliniais ledais. Mums šefas karamelizavo migdolų drožles ir šiandien pat išbandžiau tai pati – nerealiai skaniai gavosi. Migdolų drožles kepiname sausoje keptuvėje, kai šiek tiek pakeičia spalvą, beriame porą šaukštų cukraus pudros ir gerai išmaišome bei kepiname toliau. Cukraus pudra ims karamelizuotis ir kai riešutai paruduos – greitai beriame juos iš keptuvės į lėkštę. Nes palikti įkaitusioje keptuvėje jie labai greitai sudegtų, nors ugnis ir būtų jau išjungta. Tokiais riešutais galima papuošti pyrago viršų.

Ragavome su Švyturio Adler Bock alumi ir ledais. Skanumėlis!

Kitus reportažus apie renginį galėsite pasiskaityti pas kitus vakarėlio dalyvius, tarp kurių buvo ir Savaitgalio randevous, Žaidžiame virtuvę, Popas, Vyrai virtuvėje (jų buvo vienas), Žaidimų aikštelė.

O čia aš su virtuvės šefu. Ir beje, prijuostę gavau dovanų, šiandien su ja jau straksėjau virtuvėje - tokios patogios dar neturėjau.

Taigi, ačiū visiems už fantastišką vakarėlį!

7 komentarai:

In rašė...

Kaip smagiai jūs čia:))))

Indrė rašė...

Žiauriai smagiai :) aš kai ir alų mėgstų man turbūt būtų labai patikę. Na bent paukštienos receptą išbandysiu kurią dieną, nes skamba labai viliojančiai

Unknown rašė...

Joo... prijuoste ir aš negaliu atsidžiaugt :))

Agnė rašė...

O kokio dydžio pyragas išėjo?

bea rašė...

mačiau, kad pylė į dvi silikonines formas - tiksliai nežinau, nes per tą dalį valgiau žuvį :)

Anonimiškas rašė...

o morkų pyragui tikrai reikia 500 ml medaus?

bea rašė...

Deja taip, bet vat šitoj kuklioj vietoj aš rekomenduočiau rinktis morkų pyragus iš dviejų, esančių mano bloge - jie niekuo nenusileido šitam, o gal netgi ir geriau gavosi.