2010 m. rugpjūčio 2 d., pirmadienis

Karamelinis padažas su jūros druska

Kaip ir prisižadėjau facebook'e, išbandžiau Eglės iš žaidimų aikštelės padažą. Egle, man labai labai patiko :). Aišku, kam patiko dar labiau - vaikams. Ta karamelė.. Ech. Beje, manyčiau kad per greit pyliau grietinėlę, tai šiek tiek jos sušoko į kietus cukraus gabalėlius, bet tai irgi buvo sutikta labai palankiai. T.y. padažą aš perkošiau, o tuos gabalėlius vaikai sukrimto kaip nuostabiausius saldainius :). Nuotraukoje kairėje lietiniai su varškytės įdaru palaistyti karamelės padažu - mano tėčiui. Vaikai valgė blynus be nieko (dešinėje), tik palaistytus padažu:). Tiesa, aš naudojau ne sūdytą sviestą, o įbėriau rupios jūros druskos, labai labai tiko.

Pakartosiu Eglės receptą: 

300 g cukraus
60 g sūdyto sviesto* 
250 ml riebios grietinėlės

 * jei neturite sūdyto sviesto, galite imti tokį pat kiekį paprasto sviesto ir šiek tiek mažiau nei 1/4 a. š. jūros druskos. 

Cukrų suberkite į storadugnį puodą ir paskirstykite vienodu sluoksniu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus puodo kraštuose pradės tirpti ir karamelizuotis. Maišykite, kol visas cukrus ištirps. Toliau virkite vis pamaišydami, kol karamelė puode ims šiek tiek rūkti, o kvapas pasklidęs virš puodo primins aromatą, lyg karamelė ruoštųsi degti. 

Tą pačią akimirką nukelkite puodą nuo ugnies, sudėkite sviestą, suberkite druską (jei sviestas nesūdytas) ir maišykite, kol sviestas visiškai ištirps. Tuomet palengva ir nuolat maišydami supilkite grietinėlę. Karamelė, įpylus grietinėlę, gali imti stingti ir kietėti, todėl gražinkite puodą ant viryklės ir nuolat maišykite kaitindami masę ant silpnos ugnies. Leiskite karamelei šiek tiek pravėsti, pilstykite į švariu stiklainėlius ir laikykite šaldytuve (jei po kurio laiko karamelės neatrodys tokia skysta, kokios norisi, šiek tiek pašildykite ant viryklės). 

 P.S. mano lietinių tešlos receptą galite rasti per paiešką :)


Posted by Picasa

5 komentarai:

Egle rašė...

Ooo, kokia greita ;) Fain, kad ir jums tiko, kaip ir mums (ypač saldžiamėgiams, tai čia kažkas toookio). O kaip vaikai lengvą sūrumą sutiko? Normaliai?

O receptas ne mano. David'o Lebovitz'o :) Aš jam irgi keliskart padėkojau mintyse :))

bea rašė...

nieko tie vaikai nesuprato apie sūrumą :) aš jiems nesakiau, kad dedu druskos, jie neužsiminė nieko - tik vis ėjo tą patį blyną palaistyt dar.
tiesa, skaičiau, kad receptas David'o, tačiau ėmiau jį iš tavęs :) Tad ir dėkoju tau :)

egliukasm rašė...

aš ir vis pagalvoju, kad reikia išmėginti šį receptą :) labai smagu, kad jis visiems patinka, mano vaikinai ir manau džiaugsis šiuo atradimu, kuris jau dabar bus Beatos :) ačiū Egle, kad išmėginai ir pasidalinai :)

Unknown rašė...

nu labai idomu, tai gaunas suri karamele? hm, na nezinau ar cia taip skanu

bea rašė...

na ciut sūrstelėjęs... na kaip pavyzdžiui riešutų sviestas būna - ir saldus, ir kartu sūrus.
iš tiesų, labai skanu :)