2009 m. liepa 30 d., ketvirtadienis

Morengų-serbentų pyragas

Kepiau pyragą. Ne bet kokį, o labai gardų. Planavau kitokį, planavau vakare iškart po darbo, bet argi nesijuokia dievulis iš mūsų planų? Taigi susizgribau pusę devynių vakaro, t.y. jau beveik vaikų lovon kišimo metas, kad reikia pyrago, labai reikia, ir kito nei planavau. Pasinaudojau šiuo receptu http://forelle.blogas.lt/raudonuju-serbentu-pyragas-515.html, tačiau kaip dažnai būna įvedžiau savo modifikacijų. 

Štai receptas: 

 Pagrindui: 
 1 ir 1/2 puodelio miltų; 
1 a.š. kepimo miltelių; 
110 g kambario sviesto; 
1/2 puodelio cukraus; 
2 kiaušinių tryniai; 

 Viršui: 
 2 kiaušinių baltymai;
1/2 puodelio cukraus; 
2 a.š. kukurūzų krakmolo; 
2 ir 1/4 puodeliai raudonųjų serbentų. 

 Pagrindui skirtus produktus gerai išmaišyti ir tešlą išminkyti. Dėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Vėliau tešlą iškočioti (tešla buvo per daug trapi kočiojimui, tai aš taip aplipdžiau) ir įtiesti į kepimo skardą. Dėti į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti 25 minutes arba kol taps gražiai auksinės spalvos. 

Įdarui baltymus išplakti iki standžių putų. Palaipsniui įmaišyti cukrų ir krakmolą, plakti dar 5 minutes. Įmaišyti serbentus ir užpilti ant pagrindo. Kepti dar apie dešimt minučių (man pasirodė mažokai, tai kepiau dvigubai tiek, arba galima temperatūrą padidinti). 

 Tarp tešlos ir morengų-serbentų sluoksnio įdėjau varškės sluoksnį. Jam panaudojau 1,5 pok. varškės, kurią sumaišiau su 1 kiaušiniu, 70 ml grietinėlės, šaukštu cukraus ir 1 kupinu šaukštu krakmolo. Varškės sluoksnį iškart dėjau ant tešlos, pakepiau gal 25 min. ir tada sudėjau morengų-serbentų sluoksnį (kuriame gal buvo įsimaišiusios kokios 15 aviečių) ir kepiau dar gal 20 min. (prasta orkaitė) 

 Gaivus, gardus, saldžiarūgštis. Žodžiu, visa šeimyna ir aš pati įvertinom dešimtuku. Bet varškės sluoksnis jame man labai patiko.



Posted by Picasa

2009 m. liepa 29 d., trečiadienis

Lietiniai blyneliai su varške ir aguonomis

Dievinu sūrelius su aguonomis, pyragus su aguonomis, na viską su aguonomis... O lietiniai blyneliai man irgi labai patinka. Tad derinys aguonos su lietiniais ir su varške tiesiog tobulas. Aguonų mes užsiauginam savų, tad jos ekologiškos ir skanios. Lietinius darau plonyčius, man rodos nusižiūrėjus nuo Sonatinos. Kokiems 23 vienetams spec. lietinių keptuvės dydžio lietiniams (jie vidutinio dydžio) reikės: 4 kiaušinių 100 g miltų 100 g krakmolo 500 ml perpus pieno ir vandens Žiupsnio druskos, šaukštelio cukraus ir poros šaukštų aliejaus Kiaušinius su šluotele išplakam, sudedam miltus, druską, cukrų ir krakmolą ir gerai išmaišom, po to pilam vandens, pieno ir aliejaus mišinį po truputį ir maišom. Pusvalandžiui paliekame tešlą brinkti, po to kepame lietinius. Plonus! Ir tikrai neplyšta... Beje, aš visada kepu tik vieną pusę, neapverčiu blyno, o kai juos vynioju, įdarą dedu ant nekeptos pusės. Mano įdaras buvo toks (9 vnt. blynelių, kitus dariau su sūriu ir dešrelėm, bet tai banalu, tad neišsiplėsiu): Užplikiau trejetą šaukštų aguonų verdančiu vandeniu puodelyje ir palikau pastovėti. Tą veiksmą galima atlikti prieš darant tešlą, arba tik ją padarius, kol ji brinksta. Po to nupyliau vandenį ir su mikserio antgaliu, kuris su peiliuku (toks panašus į kavamalės vidurį) šiek tiek jas permaliau. Sumaišiau su pusantro pokelio desertinės varškės su razinomis (pusę pokelio vaikai nuvalgė vos ištraukiau...) ir voila, įdaras gatavas. Suvyniojau blynelius ir gardžiavausi jais vakarienei.
Posted by Picasa

2009 m. liepa 27 d., pirmadienis

Demonai, erosas ir daržovės

Vakare darželyje užbėgau su fotiku pažiūrėti, ką veikia šie augintiniai. Štai taip atrodo pomidorai, kurių sėkleles man dovanojo Žaneta iš Tiesiog aš. Šiek tiek jie mutavo, nebeturi tos tobulos erotinės formos, kuri laimėjo Mikos konkursą http://mikoskioskas.blogspot.com/2009/02/as-ir-mano-kablys-konkurso-rezultatai.html, tačiau, man rodos, jie labai mieli, o jų forma duoda peno apmąstymams. Be to, jei dar turėtų šiek tiek guzelių, tai visai būtų panašūs į tą agurkėlį, argi ne?. Skonis dar neištirtas, nes jie visi tobulai žali. O tarp apvaliųjų pomidorų pasitaikė vienas toks labai demoniškas, pažiūrėkit, kokie puikūs raudoni ragučiai :). Mano vyresnėlis pareiškė, kad šitą velniuką rezervuoja sau ir dabar jau lauks, kada jis prinoks. Po to, žinoma, jį suvartos.
Posted by Picasa

2009 m. liepa 24 d., penktadienis

Olando kepurė

Paskutinę dieną pajūryje praleidom Karklėje, Olando kepurėje. Fainas skardis, puikūs vaizdai, šilta jūra ir saulė pavėlino išvažiavimą trimis valandomis nei kad buvo planuota, bet tiek to, jau esu savo lovelėje, daiktai išpakuoti, skalbiankė sukasi, vaikai miega... Plius pusantro kg atostogų dėka neramina, bet manau, kad rasiu jiems rodą. O nuotraukos tik iš Olando kepurės, pažiūrėkit, kaip dešinėj pirmoj eilėj esančioj nuotraukoj įdomiai nudardėjo medis nuo skardžio su visom šaknim ir stovi paplūdimyje vis dar žalias ir gražus...
Posted by Picasa

2009 m. liepa 21 d., antradienis

Paprastume genialumas

Palangoje lankomės turguje. Maistą gaminam namie, taigi turgus labai reikalingas ir naudingas. Pirkom uogyčių ir medaus. Galėčiau teigti, kad kartais visų kepamų įmantrybių ir nesinori, norisi paprasto kaimiško genialumo - pamirkai uogytę šviežiame tekančiame medutyje ir į burnytę... Vaikai kaifavo, ir aš irgi... :) Labai rekomenduoju. Tinka bet kas - avietės, šilauogės, mėlynės, trešnės, braškės, žemuogės.
Posted by Picasa

Dar Palanga

Posted by Picasa

Saulėlydis Palangoje

Atostogos tęsiasi - Palangoje jau 6 dienos, o tik vakar sugebėjau nueiti paspoksoti saulėlydžio ir jį pafotografuoti. Aišku reikėjo jį gaudyti viena akim, o kita žiūrėti, kad nenuskęstų kokie 5 mažamečiai elementai :), kurie tik pamato jūrą ir sušoka į ją, nesvarbu, ar vėliava raudona , ar vėjas ledinis, ar išvis rankšluostį ir triusikus kas nors turi ar ne... Anyway, saulėlydis...
Posted by Picasa

2009 m. liepa 12 d., sekmadienis

Editos von Grotthuss keksas

Ech, atostogos... visai nėra laiko nei kompui, nei virtuvei... Iš tiesų, tai kažkiek ir bandau susilaikyti nuo „dėžės“, vienok kartais manau, kad jaučiu priklausomybę kompiuteriui. Bet tada pažiūriu į savo sūnų ir jo kompiuterinius žaidimus ir suabejoju ta mintim. Va jis tai priklausomas ;) Bet tam aš ir esu, kad jį kontroliuočiau. Žodžiu bandau parodyti gerą pavyzdį. Va tiesa vakar iš naujo „Virtuvė nuo... iki...“ numerio išbandžiau Editos von Grotthuss keksą. Na jis vadinasi spanguolių ir citrinų keksas, bet mano atveju tai tapo vyšnių ir aviečių keksu. Neslėpsiu, man jis patiko. Tik tikrai niekaip nesuprantu, kam ten reikia tų 75 ml plaktos grietinėlės tešlai. Na niekaip... Receptas (pagal mane) 1 citrina (žievelę nutarkuojame, sultis išspaudžiame) 375 g miltų, persijoti 1,5 šaukštelio kepimo miltelių 190 g minkšto sviesto 370 g cukraus Žiupsnelis druskos 6 kiaušiniai 75 ml plaktos grietinėlės 1 stiklinė vyšnių be kauliukų, pora saujų aviečių, 1 šaukštas krakmolo Sviestą ištriname su cukrum ir druska iki baltumo, tada kaskart išmaišydami dedame po vieną kiaušinį ir 1 šaukštą miltų. Įmaišome grietinėlę, citrinos sultis ir žievelę. Įmaišome likusius miltus ir kepimo miltelius. Suberiame vyšnias išmaišytas su krakmolu. Pusę tešlos sukrečiame į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi ir riebalais pateptais kraštais, ant jos išbarstome avietes ir uždengiame likusia tešlos dalimi. Kepame 160 laipsnių orkaitėje. Jei prireiks kepimo eigoje, galima viršų pridengti. Kai pyragas iškeps (pagaliukas ištrauktas iš jo išlįs sausas), pasiruošiame aptepą. Cukraus pudrą (150 g) sumaišome su vyšnių sultimis, kurios susidarė išimant iš vyšnių kauliukus, maždaug tris šaukštai. Aptepam pyragą. Skanaus.
Posted by Picasa

2009 m. liepa 1 d., trečiadienis

Bulviniai čirviniai vafliai

Mano vyresnėlis vaikas puikiai įvertino šį sumanymą. O sumanymas toks - naujoje vaflinėje iškepti bulvinius vaflius. Tai yra, nesaldūs, kaip ir bulviniai blyneliai, bet ne blyneliai, o vafliai. Užmaišiau tešlą ir ėmiau kepti. Pirmos kelios "keptuvės" nenusisekė, blynai trupėjo, lipo ir pan. Tešlą patobulinus, viskas gavosi puikiai. Patobulintas receptas (iš galvos): 1 stiklinė bulvių košės (vakarykštė buvo užsilikus šaldytuve) 3 kiaušiniai 1 keptas smulkintas svogūnas saujelė žolelių (krapų, bazilikų, petražolių) 1 stiklinė rūgpienio ar kefyro 2 šaukštai miltų 1 šaukštas krakmolo 1/2 pokelio varškės ~30 g kietojo tarkuoto sūrio druska, pipirai gabalėlis lašinių patepti keptuvei Tešlai sumaišome visus ingredientus, įkaitiname čirvinių blynų keptuvę, ją patepame lašinuku ir pilame tešlą su šaukštu. Kepame, kol apskrus. Labai skanu prie alaus, karšti ar šalti.
Posted by Picasa