2009 m. sausio 26 d., pirmadienis

Du receptai

Šiandien pasidalinsiu savaitgalio patirtim. Kadangi namiškiai laukė svečių, teko pasidarbuoti. Senokai buvau užmetusi akį į vieną Jamie receptą iš jo antrosios knygos išleistos lietuviškai. Kadangi patiko, pasidalinu. Jethro tortas (pagal Jamie Oliver)

 30 cm skersmens 

255 g kedrinių pinijų
255 g sviesto
255 g cukraus
3 dideli kiaušiniai
4 valgomieji šaukštai medaus
115 g miltų
žiupsnelis druskos 

Tešlai 1
15 g sviesto,
100 g cukraus pudros,
žiupsnelis druskos,
225 g miltų,
2 kiaušinių tryniai,
2 valgomieji šaukštai šalto pieno arba vandens 

Tešlą galite minkyti rankomis arba virtuvės kombainu. Išsukite sviestą, cukrų ir druską, paskui įmaišykite miltus ir kiaušinių trynius. Kai pasidarys į rupius duonos trupinėlius panašus mišinys, įpilkite pieno ar vandens. Iš tešlos švelniai suvoliokite nedidelį rutuliuką. Suvyniokite jį ir palikite valandai.

Supjaustykite tešlą plonais griežinėliais ir jais išklokite 30 cm tortinės dugną ir šonus. Sujunkite tešlos griežinėlius, išlyginkite, patvarkykite kraštus. Uždenkite ir valandą laikykite šaldiklyje.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir kepkite maždaug 15 minučių, kol truputį parus. Sumažinkite temperatūrą iki 170.

Kol tešla kepa, paskrudinkite kedrines pinijas – kepkite maišydami ir labai prižiūrėkite, kad tik paskrustų, bet nesudegtų. Mentele ar virtuvės kombainu ištrinkite sviestą su cukrumi iki purumo. Suberkite kedrines pinijas, po vieną įmuškite kiaušinius, paskui įmaišykite medų, miltus ir druską. Sukrėskite ant tešlos ir kepkite 30-35 minutes.  
Antras receptas - tai padažas, kuris toks paprastas, kad bet kas galėtų jį pasidaryti, o tinka labai daug kur. Šįkart jis buvo serviruojamas su koldūnais, bet nuostabiai tinka su vištiena, makaronais ir pan. 

Reikės:
100 ml riebios grietinėlės
50 g mėlynojo pelėsio sūrio (tinka bet koks, aš naudojau Lazur, tačiau gali būti ir stiltonas, ir dor blue, ir kiti)
kubelis sviesto
grūsti juodi pipirai (jei neturite, dėkite maltus)
druskos nereikia.

Kaitiname grietinėlę su sviestu, į ją įmaišome sutrupintą sūrį ir maišomi, kol sūris ištirps ir gausis vienalytė masė. Įberiam pipirų ir padažas jau paruoštas. Skanaus!

Komentarų nėra: