2013 m. gruodžio 2 d., pirmadienis

LRVVKA: Pažink Italiją!

Vakar aš ėjau pažinti Italijos - nesu dar joje buvusi, nesu jos ragavusi, tad pradėjau pažintį su ją čia, Lietuvoje. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) organizavo renginį Žalgirio arenos restorane 1410 pavadinimu "Pažink Italiją". Susirinko daug tituluotų šefų - t.y. vyriausiųjų virėjų, daug skanautojų ir dalyvių. Aš jau iš savo patirties suprantu, kad jie visi buvo svečiuose kitoje sau neįprastoje virtuvėje, todėl vieniems sekėsi geriau, kitiems nelabai. Apžvelgsiu kaip pasirodė man, bet tai visiškai subjektyvu - tačiau ar ne taip apie maistą mes kiekvienas galvojame? Pirma pradedame nuo to, kas patinka arba nepatinka, o ar sveika ir naudinga, kaži ar išvis pagalvojame. Bet tai lyrinis nukrypimas...

Diena buvo niūri ir apsiniaukusi, už lango putojo Nemunas, pūtė stiprus vėjas ir lijo lietus, tad šiltas restoranas su "vaizdu į jūrą" buvo jauku ir gera. Tiesa pasakius, nesuprantu, kodėl 21 amžiuje arenos statytojai nepagalvojo, kad į tokią puikią ir pakankamai prašmatnią vietą moterys ateina apsiavusios aukštakulniais ir visur aplink išklojo savo mėgstamus prabangius kampuotus akmenis, ir nepadarė jokio takelio. O arenos restorane sumontavo tokį nyyykų, niūrų ir tamsų apšvietimą, vietomis geltonomis lempomis, vietomis baltomis, bet iš esmės renginys vyko potamsiai (o aš labai nemyliu blico)... 



Atėjus visus pasitiko saldus pusryčių stalas ir kava.


Citrininis rikotos sūrio pyragas (šefas Jaroslav Orševski). Keksiškas, su daug citrinos, šiek tiek per sausas, bet tikrai skanus.  


Štai čia Sfratto dei Goym - tradicinis kalėdinis senoviškas itališkas pyragas (šefas Povilas Katilius). Atrodė labau daug žadančiai, tačiau man ir mano stalo kaimynams buvo sausokas. Storoka tešla ir gan kietas įdaras, trūko rūgštelės, žodžiu nepadarė įspūdžio.


Sūrio pyragas su baltuoju šokoladu (šefė Janina Galubavičienė) - superinis, burnoje tirpstantis. Šefė naudojo creme bonjour, viršų puošė aviečių sultimis.

Pasibaigus saldiems pusryčiams, prasidėjo kalbos, filmas apie šefų viešnagę Italijoje, pristatymai. Renginį vedė mano mylimiausias šefas Deivydas Praspaliauskas (Bistro 1 dublis) kartu su LRVVKA atstove Aušra Lukošiene.





Po saldžių pusryčių pagrindinių patiekalų belaukiant ragavome duonas: Focaccia (šefas Arūnas Stoškus), Pecorino pyragas (šefas Darius Dabrovolskas), Grissini lazdelės juodaisiais serbentais (šefas Tomas Rimvydis). Didžiausią įspūdį paliko Focaccia - ji buvo su sūria traške plutele, viduje minkštutėlė, paskaninta rozmarinais ir svogūnais. Labai labai gardi duonelė.




Tada buvo serviruojami antipasti - vieno kąsnio užkandžiai (šefė Liucija Makovska). Įdarytos alyvuogės, ryžių su mozzarella arancini, kiaušinių kremas džiuvėsėliuose. Viskas buvo puikiai pagaminta, gal tik arancini trūko ryškesnio skonio, pvz. bazilikų ryžiuose ar pan. 


Ką gi, ir atėjome prie pagrindinio meniu. Jis visas manyje sunkiai tilpo, nors į pabaigą ėmiau tik po kąsnelį kitą nuo patiekalo, tačiau ragavau viską. Prie pagrindinio meniu Mineraliniai vandenys, o tiksliau Gintaras Jašinskas buvo parinkęs vynus.



1. Šaltas užkandis: Panino fritto al Baccala - bulvių bandelės ir bacalao menkės sumuštinis (šefas Arūnas Stoškus). Puikus užkandis, išvaizdus ir skanus. Vynas Antinori Villa Antinori Bianco Toscana I.G.T. Labai gaivus, vaisiškas ir lengvas. 


2. Salotos: Panzanella - duonos salotos su šamu (šefas Darius Dabrovolskas). Šitas patiekalas man patiko, nors būčiau vieną dalyką pakeitusi - duoną paskrudinčiau. Nes norėjosi šiokios tokios atsvaros minkštam šamui, be to, duona buvo prisigėrusi padažo ir tokia truputį patižusi, tad skrudinta duona būtų labiau tikusi. Vynas Farnese Casale Vecchio Pecorino Tere di Chieti I.G.T.


3. Sriuba: Jautienos sultinys su duonos-mėsos kukuliais (šefė Honorata Lyndo). Aš sultinius mėgstu, todėl man tikrai patiko: skaidrus sultinys su virtos mėsytės gabalėliais ir duonos bei karšto rūkymo kumpio kukuliu.

Čia serviruota salėje.

Ši - parodomoji lėkštė.

4. Karštas užkandis: tagliatelle su pesto padažu ir pecorino sūriu (šefė Aldona Gečienė). Vynas Cantina Riff Pinot Grigio delle Venezie I.G.T. Labai geras patiekalas, puikūs naminiai makaronai (miltai ir tryniai), pistacijų pesto pasta (Sangaidoje galima nupirkti), tik norėjosi kokios nors rūgštelės: parodomojoje lėkštėje taip ir buvo paserviruota - su pomidoru.

 Salės lėkštė
Parodomoji lėkštė

5. Karštas patiekalas: Vegetariška lazanija su baklažanais (šefė Halina Vyšnevskaja). Vynas Vignetti Zabu Nero d'Avola Sicilia I.G.T. Labai puiki lazanija, visiškai mano tipo patiekalas. Tik gaila, nelabai fotogeniška :)

 Salės lėkštė
Parodomoji lėkštė

6. Karštas patiekalas: troškintas veršienos skrandis su pecorino sūrio puta (šefas Justinas Kapkovičius). Vynas Alois Lageder Pinot Noir Sudtirol - Alto Adige DOC. Šitas patiekalas deja ne man - vien nuo kvapo mane lengvai sutąsė, o ir dabar prisiminus oda nueina pagaugais. Nors šalia sėdėjusi moteris iš Šiaulių profesinio rengimo centro suvalgė ir savo, ir kolegės porciją. Dėl skonio nepasiginčysi...


7. Karštas užkandis: įdarytas triušienos suktinis su polenta ir pomidorų padažu (šefas Stanislav Kizenevič). Vynas Farnese Fantini Montepulciano d'Abruzzo DOC. Polentos aš kažkaip nesugebėjau dar pamėgti per savo gyvenimą. O triušis buvo neblogas.


8. Desertas: anyžinio likerio ledai (šefas Tomas Rimvydis). Čia buvo mano viso vakaro favoritas. Nerealiai gaivūs, kvapnūs ir puikūs ledai (gaminti su skystu azotu), serviruojami su pistacijų pasta. Labai labai gerai!


9. Desertas: tiramisu (šefė Natalija Krasauskienė). Pykit nepykit, bet aš padarau kokius 3 kart skanesnį tiramisu, nors esu tik mėgėja, o ne profesionalė. Šiame jautėsi kažkoks miltingas skonis, trūko skonio kreme. Valgyt galima, bet galima ir geriau.


10. Žiemos desertas: restorano 1410 šefės Jolantos Gervienės desertas. Pusę palikau ir ne todėl, kad netilpo, o todėl, kad nesužavėjo. Vizualiai man labai patiko, tačiau kremo skonis buvo tikrai nelabai koks, jame visai netiko Memel Blue sūris. 


Ir dar keletas akimirkų:

 Deivydas Praspaliauskas
 Ruslanas Bolgovas
Darius Dabrovolskas ir Tomas Rimvydis


Dėkui už skanią ir įdomią dieną, mieli šefai ir LRVVKA!!

3 komentarai:

Rūta rašė...

Smagus ir sotus reportažas. Truputį nuliūdino tai, kad ragavimui buvo patiekiami šiek tiek "palengvinti" patiekalų variantai. Gi kk atvejais nuo to keičiais ir skonis - kad ir su minėtais makaronais.

Anonimiškas rašė...

Gal galima būtų gauti visas nuotraukas iš renginio?

bea rašė...

Renginio šeimininkams mielai duočiau nuotraukas.