2013 m. birželio 30 d., sekmadienis

Maxima sūrių klubas: brinza


Brinza – tai minkštas, sūryme nokintas fermentinis baltasis sūris iš Bulgarijos. Brinza gaminama iš ožkų, avių, buivolių ar karvių pieno bei jų mišinių. 

Maxima dovanojo man net tris brinzos rūšis: iš avių, buivolių ir karvių pieno. Šiandien skanavau buivolių pieno brinzą ir pagaminau tris receptus. Paprastai brinzą galima vartoti neapdorotą, sutrupinti ant salotų ar tiesiog valgyti gabalėliais su daržovėmis. Aš pasirinkau pažiūrėti į ją kitu kampu - keptą. Pristatau tris receptus:


  1. Keptas sumuštinis su cukinija ir brinza
  2. Kepti pomidorai, įdaryti brinza ir vytinta kiauliena.
  3. Brownie su brinza ir žemės riešutais.

1. Keptas sumuštinis su cukinija ir brinza


Reikės:
Gabalėlis baltos duonos ar bulkos
Sviestas
Gabalėlis cukinijos
Gabalėlis buivolių pieno brinzos
Šlakelis tyro alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų

Duoną patepame sviestu, plonais griežinėliais supjaustome cukiniją ir paskleidžiame ant duonos. Ant viršaus sutrupiname brinzą, pabarstome pipirais. Kepame sumuštinių kepyklėje ar orkaitėje 5 minutes. Puošiame žalumynais, pašlakstome alyvuogių aliejumi. 



2. Kepti pomidorai, įdaryti brinza ir vytinta kiauliena.


Reikės:
Pomidorų
Vytintos kiaulienos griežinėlio
Buivolių pieno brinzos
Žolelių: krapų, petražolių
Balzaminio acto kremo
Tyro alyvuogių aliejaus

Pomidorus perpjauname pusiau, išskobiame sėklalizdžius. Į kiekvieną puselę įdedame gabalėlį vytintos kiaulienos, įberiame sukapotų žolelių, įtrupiname brinzos. Kepame orkaitėje ~7 min. Patiekiame su šviežiom salotom, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir balzaminio acto kremu.



3. Brownie su brinza ir žemės riešutais


Reikės:
200 g juodo konditerinio šokolado
150 g balto ir 150 g rudo cukraus
250 g sviesto
4 kiaušiniai
50 g kakavos
165 g miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
sauja kapotų žemės riešutų
50 g brinzos

Konditerinį šokoladą tirpiname su sviestu storadugniame puode visąlaik maišydami. Paliekame atvėsti. Cukrų sumaišome su kiaušiniais ir šiek tiek paplakame šluotele. Suberiame kakavą, miltus, kepimo miltelius, druską. Išmaišome, bet nepermaišome. Sudedame atvėsusį šokoladą su sviestu, išmaišome. Du trečdalius tešlos supilame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Sudedame plonomis riekelėmis supjaustytą brinzą. Ant viršaus supilame likusią tešlą, viršų pabarstome žemės riešutais. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 min.

Atvėsusį pyragą pjaustome kvadratėliais. Atsikandame minkšto burnoje tirpstančio gabalėlio su sūrumo užuomazga, kurią suteikia brinzos įdaras. Nerealiai skanus derinys. Puikiai tiktų su tamsiu alumi.

Komentarų nėra: