2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Šarlotė su beze

 Apie ką aš šiandien... Apie geras mintis. Tikrai tikrai geras mintis. Kad ir kaip bebūtų, jų visada galima surasti savyje. Net jei nuleido dviračio padangą! Kaip tyčia važinėjau ne viena (nors paprastai važinėju viena), o su drauge-kaimyne. Čia esminis dalykas, mat ji turėjo su savimi pinigų, o aš - ne. Taigi pėstute nukakus kokius 2-3 km, pasiekėme dviračių taisyklą ir mano padanga buvo pakeista. Nice. Very nice. Rytoj galėsiu toliau varyt kur ir kaip man patinka. Mėtydama iš savęs blogas mintis ir galvodama geras, jaukias ir šiltas. Sofistikuotas mintis. Whatever happens.






Šarlotė su beze
(pagal Wizaz.pl)


Tešla:
400 g miltų
160 g sviesto
žiupsnis druskos
4 šaukštai cukraus
4 tryniai
1 šaukštelis kepimo miltelių

Įdaras:
~1,5-2 kg obuolių
cukraus pagal skonį
1 šaukštelis cinamono
1/4 šaukštelio malto kardamono
krakmolo, jei obuoliai labai sultingi

Viršus:
4 baltymai
1 stiklinė cukraus
1 šaukštelis balto vyno acto
50 g migdolų (sumalti)

27-29 cm skersmens kepimo forma

Tešlai miltus su cukrumi, druska ir kepimo milteliais triname su sviestu iki trupinių. Tada sudedame trynius ir užminkome tešlą. Ji gali nevisai sukibti, bet tai nieko tokio. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ar foliją ir dedame valandai šaltai.

Įdarui obuolius nusilupame, išimame sėklalizdžius ir smulkiai sukapojame. Suberiame į puodą, beriame cukraus ir užkaičiame. Verdame, kol obuoliai ims minkštėti.  Pagardiname prieskoniais, jei reikia, beriame dar cukraus. Jei įdaras labai skystas, dedame 1 šaukštą krakmolo.

Viršui baltymus išplakame iki purumo, tada po šaukštą dedame cukrų ir plakame toliau. Kai baltymai "stovės" (t.y. bus labai standūs), įpilame acto, suberiame riešutus ir išmaišome.

Atvėsintą tešlą sudedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Apkepame 15 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai tešla apkeps, sudedame obuolius, ant viršaus gražiai paskirstome baltymus ir kepame dar 40 min. toje pačioje temperatūroje. 





_____________________________________________________________
P.S. pažiūrėkite Ondine. Geras geras filmas. Graži airiška istorija apie Selke - vandens nimfą. Arba bent jau tikėjimą, kad ji ja yra. Kartais užtenka tikėjimo, kad pavyktų.

6 komentarai:

kvinta rašė...

nu kaip skaniai atrodo...gal reiks pabandyti....

Anonimiškas rašė...

Ar actas butinas? Ka jis priduoda?

bea rašė...

Galima nedėti acto. Actas stabilizuoja baltymą, jis geriau išlaiko išplakimą.

Anonimiškas rašė...

kuri "sarlote" jums asmeniskai skanesne? :)

bea rašė...

gerai pagalvojus negaliu apsispręsti :). Abi labai labai skanios :)

Anonimiškas rašė...

Pabandziau, labai skanu. Aciu uz recepta!