2010 m. birželio 27 d., sekmadienis

Tortas sūnaus gimtadieniui

Mano Juliukui sueis ryt dešimt, bet kadangi ryt važiuojam prie jūros nuo pat ryto, tai šeimos rate tortą pjaustėm šiandien. Iškepiau vakar ryte biskvitą, vakare sutepiau jį, nakčia papuošiau ir štai tortas! Prie viso to, maniau, kad šiandien nieko neparašysiu apie tortą, nes nuo ryto telefono linija sugedusi, tad nėra ir interneto. Prisiminiau, kad galiu pasinaudoti Omni connectu (sunkiai, bet prisiminiau...), tad tortas bloge bus. Visi iš tiesų labai gyrė, net mažoji, kuri nėra ypač tortinė suvalgė du gabalėlius, o už kelių valandų paprašė trečio. Tortą dariau įkvėpta Elžbietos torto, bet šiek tiek modifikavau. 

Biskvitas (nuostabus receptas, ėmiau jį iš čia): 
6 dideli kiaušiniai 
1/2 stiklinės krakmolo 
1 stiklinė miltų 
1 šaukštelis kepimo miltelių 
1,5 stiklinės cukraus 
1 šaukštas acto 

Baltymus plakame su mikseriu, kai jau beveik išsiplaka po truputį pradedam dėti cukrų. Baltymai bus išsiplakę, kai visas cukrus bus įsimaišęs, o jie būs standūs. Į trynius įmaišome šaukštą acto (naudojau balto vyno actą), sudedam juos į baltymus ir išmaišome. Tada dedam miltus su krakmolu ir kepimo milteliais (prieš tai būtų gerai persijoti). Masę sukrečiam į kepimo formą uždaromais kraštais (kraštus patepu riebalais) ir kepam 180 laipsnių orkaitėje apie 40-45 min (kol pagaliukas įkištas į pyragą išlįs sausas). 

Kremui: 
2x350 g ekologiško braškinio jogurto 
400 ml braškių 
350 ml riebios plakamos grietinėlės želatina 
1 litrui skysčio (elžbietėl, man neprireikė želatinos tiek kiek tau, kažkaip užteko ir 1 litrui) 
cukrus pagal skonį 

 Braškes sutrinu su cukrumi, želatiną (naudoju tik lenkišką, dr.Oetker) užpilu 1/2 stiklinės verdančio vandens ir išmaišau. Į jogurtą maišydama po truputį pilu želatiną, tada sudedu trintas braškes ir išmaišau. Pastatau šaltai. Kai pradeda stingti, išsiplaku grietinėlę su trim šaukštais cukraus ir įmaišau į jogurto masę.

Sulaistymui: 
1 stiklinė vandens 
1/2 citrinos sultys 
3 šaukštai cukraus 

Viską išmaišyti ir užvirti. 

Pertepimui: 
2 stiklinės mėlynių cukraus pagal skonį 

Viską sutrinti O dabar galima gaminti tortą :). Perpjaunam biskvitą į tris dalis. Pasidedam apatinę dalį ant lėkštės ir sulaistom trečdaliu sirupo, aptepam trečdaliu trintų mėlynių, ant jų dedam trečdalį kremo. Dedam kitą dalį biskvito ir pakartojam viską. Ir taip iki viršaus. Puošimas: Naudojau 1 pokutį torten guss raudonos spalvos. Pirmąkart bandžiau tokį dalyką, bet man labai patiko. Rasite visose didelėse parduotuvėse. Išdėliojau braškes ir mėlynes ir aplaisčiau dar šiltu torten guss. Šaldžiau šaldytuve pernakt. Labai labai gaivu ir nerealiai skanu. :) Kol yra šviežių uogų - labai rekomenduoju! Kitą tokį ketinu daryti su avietėmis už kokių trijų savaičių :)


Posted by Picasa

2 komentarai:

Brigita rašė...

labai grazus tortukas! Tikiuosi sunui jis patiko :)

bea rašė...

Ačiū. Patiko jam - irgi suvalgė du gabalus :)