2010 m. birželio 7 d., pirmadienis

Gruziniški blynai Chacapuri

Šįvakar deklaravau Mordaknygėje (Facebook'e), kad kepsiu Chačapurius, tad taip ir padariau. Mėgstu laikytis žodžio, tvarkinga esu tuo klausimu. Netgi perdaug. Štai pusbrolis su žmona pabuvojo Gruzijoje ir parvežė man Sulugini sūrio, kurį sumaišiau per pusę su lietuvišku baltu sūriu "Šventinis". Gavosi labai gerai. Receptą kažkada buvau gavus iš draugės, kuri ištekėjo už gruzino. Beje, jį buvau ir supermamose paviešinusi.

Chaciapuri

Tešlai:
0,5 l rūgpienio
žiupsnelis druskos
½ šaukštelio kepimo miltelių arba sodos
1 kiaušinis
miltai (šiandien matavau, man suėjo apie 6 stiklines, tešla dar buvo lipni, bet kočiojau stipriai pabarstydama miltais ir buvo gerai)

Įdarui:
250 g varškės sūrio ir 250 g fermentinio sūrio (arba gruziniško sūrio Suluguni)
1 kiaušinis
1 šaukštas tirpinto sviesto
2-3 skiltelės česnako žalumynų (kinza, petražolės, krapai)
druskos, pipirų
Aliejus kepimui
1. Užminkyti nekietą tešlą.
2. Įdarui sūrį sutarkuoti, įmušti kiaušinį, supilti sviestą, sudėti smulkintą (išspaustą) česnaką, smulkiai sukapotus žalumynus, druską, pipirus.
3. Tešlą padalinti į 5-8 dalis ir iškočioti užkandinės lėkštės dydžio apskritimus. Į apskritimų vidurį dėti įdaro, kraštus užlenkti, viduryje palikti skylutę. Truputį perkočioti.
4. Įkaitinti aliejų, chacapuri dėti skylute į apačią, kepti uždengus, po to atidengti apversti ir kepti neuždengus. Tinka su raudonuoju gruzinišku vynu, valgyti karštus. (kol visi iškeps, kad neatauštų, galima laikyti apykarštėj orkaitėj (60-80 laipsnių).
Posted by Picasa

4 komentarai:

Forelle rašė...

Nekantrauju išbandyti ir kilo klausimas ar kinza yra kalendra? Ir ar skonis gaunasi panašus kaip ragautų restorane?

bea rašė...

Kinza - tai kalendros lapai panašūs į petražoles. Kalendra paprastai džiovinti grūdeliai vadinami. Iš tiesų, patys gruzinai gamina ir be jokių žolelių, bet man skaniai su jomis.

Forelle rašė...

Kalendros lapelių turiu, tik norėjau pasitikslinti, ar tikrai jas kinza vadini. Man irgi atrodo, kad su jomis skaniau

bea rašė...

Aha :).