2009 m. vasario 28 d., šeštadienis

Skani popietė arba purusis obuolių pyragas

Reikės:
6 kiaušinių
2 stiklinių cukraus
2 stiklinių miltų
1 šaukšto krakmolo
2 šaukštelių kepimo miltelių
1 kg nuluptų ir skiltelėmis supjaustytų obuolių

Kiaušinius išplakame su cukrumi, pilame miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Tešlą supilame į kepimo formą išteptą riebalais ar išklotą kepimo popieriumi, prismaigstome obuolių skiltelių. Kepame ~45-50 min. 180 C orkaitėje.

2009 m. vasario 26 d., ketvirtadienis

Mandala

Užsukau į M.Žilinsko dailės galerija pažiūrėti kaip Tibeto vienuoliai kuria smėlio mandalą. Apie juos rašo: http://www.kaunas.lt/go.php/lit/Placiau/224 . Po to, kaip supratau, visą tą išvargtą kūrinį paleis vėjais kažkur į Nemuną ar Nerį... Na gražu, gražu, barškina tais įrankias ir barškinant spalvotas smėliukas subyra į numatytą vietelę.

2009 m. vasario 25 d., trečiadienis

Šildančios daržovės

Šįvakar nutariau pasidaryti karštą daržovių troškinį - salotas. Labai mėgstu tokius troškinukus, ypač žiemą. Joms reikės: 1 paprikos 1 svogūno 1 morkos 1 gabalėlio imbiero (kokių 3-4 cm ilgio) 1/2 baklažano poros šaukštų pomidorų padažo druskos, pipirų, indiškų prieskoniu Sabji masala arba kario, jei neturite masalos (beje, jų jau yra nusipirkti ir Kauno Akropolyje (pirmame aukšte prie išėjimo į požeminę aikštelę, kuris arčiausiai Maximos, naujame Sveikų produktų skyrelyje) Visas daržoves susipjaustome mėgstama forma, mano buvo pjaustomos šiaudeliais. Įkaitiname keptuvę su aliejumi, dedame šaukštelį masalos, minutėlę pakepame ir metame daržoves, greitai permaišome ir kepiname ant didelės ugnies. Aš mėgstu dar ciut traškias, taigi kepinau gal 10-12 minučių. Per vidurį kepimo dėjau pomidorų padažo. Gavosi aštriai saldžiarūgštis skonis su specifiniu imbiero prieskoniu. Jei nemėgstate imbiero, salotos ir be jo bus labai skanios.

2009 m. vasario 24 d., antradienis

Grikių blyneliai

Mano šio ryto grikių blyneliai 1 maišelis virtų grikių 1 nemažas smulkiai sukapotas svogūnas 1 vidutinio dydžio morka 1/2 paprikos 2-3 kiaušiniai šlakelis pieno (3-4 šaukštai) 1 kupinas sriubinis šaukštas miltų 1 arbatinis šaukštelis prieskonių (aš dėjau indiškos Sambar masalos, bet puikiai tiktų ir karis) druska, pipirai Svogūną su morka ir paprika pakepiname, sumaišome su virtais grikiais, sudedame visus kitus ingredientus. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir šaukštu dedame nedidelius kauburėlius. Skanūs ir šilti ir šalti. Padažas: sweet chilli sauce. Skanaus.

2009 m. vasario 23 d., pirmadienis

Omletas-veidelis

Mano lėlės labai mėgsta šį patiekalą, darom jį dažnai pusryčiams ar vakarienei. Omletą darau taip: 2 išplakti kiaušiniai, šlakelis pieno ar grietinėlės, druska ir pipirai, viską išmaišius kepu įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kol omletas kepa, pasiruošiu įvairiausius priedus papauošimui. Darau kaskart kitaip ir todėl vaikams būna labai smagu. Plaukus dažnai darau iš tarkuoto fermentinio sūrio, burną paišau pomidoru padažu ar darau kaip šįkart iš kumpio. Ausys kartais būna agurko skiltelės, kartais dešros gabalėliai. Žodžiu, pasitelkime fantaziją.

2009 m. vasario 20 d., penktadienis

Džiuginimasis: laukiu kada ateis jėga

(foto: pražydintas mėlynių krūmelis)
Žiema užkniso. Jei bogu, nu kiek galima? Rytas - pažiūri termometrą - įsivelki į daug sluoksnių, mašinos gremžtukas į nagus ir... fizinė treniruotė dar prieš pirmą puodelį arbatos (jį geriu darbe...). Pietūs - vėl bėgi su gremžtuku mašina kočiot, valgyt gi norisi, vakare... tas pats, ką čia bepridursi. Ir t.t. Per tą susifokusavimą į gremžtuką ir raudoną nosį nesimato nieko pozityvaus. Na gal saulė matosi. Džiugina, kad ji šviečia šiandien. Gražu, ale šalta b...
Bandau džiugintis, prisikaičiau apie meditacijas, tantras-mantras ar kaip jos ten (neesmė...), ir bandau prisišaukti jėgų išlaukti pavasario, tą darau štai tokiu būdu: kasdien bandau sugalvoti, pajusti ar prisiminti tai, kas yra malonu maloniausia, džiugu džiugiausia ir užsirašau. Tam tikslui paskyriau knygelėje porą lapų. Štai mano sąrašo pradžia:
1. Rytinis pasibėgiojimas vidurmiesčio gamtoj (kada atšils, a?)
2. Žemuogių puokštelė suskabyta miško pakrašty (mėgstu tokias ir kasmet priskabau)
3. Gardžios braškės tiesiai iš lysvės
4. Pražydusi baltutėlė vyšnia (kaip faina būna, atsistoji po ja ir pakratai ir krenta krenta...)
5. Savo užauginti bazilikai kišami visur kur įmanoma (košė, salotos, sriuba...)
Ne nu, viskas išeina tik šiltuoju laikotarpiu, ar kaip??? Bandau globalesnius dalykus, tinkančius visiems metų laikams:
6. Gero vyno taurė
7. Vežanti muziką už vairo
8. Geras shopingas'
9. Pražydintų mėlynių puokštė
10. Išsipildęs šiųmetinis bandymas: jau beveik pražydinta kaštono šakelė

Rekomendacijos furšetui darbe

Na, kolektyvas mano darbe negausus, tai ir furšetas nebaisiai prašmatnus. Pradėkime iš dešinės :) Austriškas šokolado tortas, gaminimas tikrai nesudėtingas, skonis jei mėgstate šokoladą, tikrai puikus, jo receptą esi įdejusi čia http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=996&view=findpost&p=27183. Toliau tiesiog užkandėlė: brie sūris, alyvuogės, marinuoti agurkėliai. Vafliukai taleriai pertepti tepamu sūreliu su pipirais, kurio dabar galima rasti IKI (naujiena). Tik sutepti reikėtų priešpat, nes kuo ilgiau vafliukai stovi, tuo labiau jie persigeria sūreliu ir tampa nebetraškūs. Arčiausiai vynelio suktinukai su lašiša pagal Sonatiną. Perkame lavašą, tepamą varškės sūrelį su žalumynais ir lašišos ~200-250 g (mano atveju buvo karšto rūkymo nefasuota iš Maximos). Lavašą sutepame sūreliu, išdėliojame susmulkintus lašišos gabalėlius, tampriai suvyniojame. Paliekame bent keletai valandų ar dar geriau pernakt šaltai. Vėliau supjaustome gražiais griežinėliais. Per vidurį lėkštės prie vyno yra sluoksniuotos tešlos suktinukai įkvėpti Lino Samėno. Nužiūrėjau jo laidoje čia http://susitikimevirtuveje.iki.lt/lt.php/receptai/?id=13, bet dariau savaip. Atšildytos sluoksniuotos tešlos lakštą išsiklojau ant stalo, pusę sutepiau pesto padažu, užbėriau tarkuoto sūrio. Kitą pusę sutepiau pomidorų padažu, užbėriau plonai pjaustytų svogūnų griežinėlių, išdėliojau kumpio gabalėlius. Abi dalis susukau iki vidurio ir suklijavau grietine. Ant viršaus užtarkavau sūrio ir atsargiai supjausčiau griežinėliais ir kepiau 180 C orkaitėje 15-20 minučių. Labai skanu, vienoje pusėje vienas skonis, kitoje kitas, tiesiog tirpsta burnoje. Ir finale, paprasti lietuviški sumuštiniai, jei kas nesuprastų mano kulinarinių ieškojimų... Duona, sviestas, kumpis, agurkas ir pabarstyta pipirne.

Obuoliai tešloje

Vakar išbandžiau šį receptą http://forelle.blogas.lt/291441/obuoliai-tesloje.html ir jis man labai patiko. Patarimai: obuolys turėtų būti rūgštokas, tešloje volioti plonu sluoksniu. Labai skanu :)

2009 m. vasario 11 d., trečiadienis

2009 m. vasario 9 d., pirmadienis

Zylutės

O štai ką mačiau per langą

Ledų aparatas

Artėjančio gimtadienio proga gavau dovanų ledų gaminimo aparatą Kenwood. Taigi iškart puoliau gaminti, kai tik šaldymo indas sušalo kiek reikia (24 val.). Mano receptas buvo toks: 250 ml pieno 250 ml plakamos grietinėlės 4 tryniai 100 g cukraus vanilės esencija trynius gerai išsukti su cukrumi. Tada supilti pieną ir išmaišyti. Kaitinti, kol sutirštės, bet neleisti užvirti ir visą laiką maišyti. Kai trynių ir pieno masė atauš, įmaišyti grietinėlę, vanilę ir pilti į įjungtą aparatą. Ledai buvo paruošti per maždaug 40 minučių. Iš tokio kiekio produktų gavosi apie litrą ledų, o dingo jie tikrai greičiau nei pasigamino :). Štai gamybos procesas ir pagalbininkas: o pačių ledų nuotraukos ir nebus, jie buvo suryti net nespėjus ištraukti fotoaparato :).

Čeburėkai indiškai

Šįkart pristatau jums čeburėkus indiškai :). Taip juos pavadinau, nes įdaras vegetariškas bei dėjau indiškus prieskonius. Tačiau improvizacijos čia net tik pageidautinos, jos tiesiog būtinos.
Tešla:
2,5 stiklinės miltų
1 stiklinė verdančio vandens
Miltus užplikome ir užmaišome tešlą. Paminkome ją šiek tiek. Kočiojame bei išpjaustome skritulius. Iš tokio kiekio tešlos išeitų maždaug 11 vnt. standartinio dydžio čeburėkų.
Kočiojame štai šitaip:
Mano įdaras:
1 raudonas saldus pipiras
1 morka
1 pomidoras
1 svogūnas
šiek tiek kopūsto
Visas daržoves apkepinau, dėjau indiškos Pav Bhaji masalos, tačiau puikiai tiktų ir karis. Žinoma, druska ir pipirai. Dariau aštrokas šikart, todėl dėjau ir čili ir kajano pipirų. Į skritulio vidurį dėjau įdarą, kraštus apspaudžiau.
Kadangi vaikai norėjo saldžiai, tai padariau ir saldų įdarą:
Tarkuotas baltas sūris
cukrus
razinos
vanilės esencija
Kepiau keptuvėje įkaitintame aliejuje. Buvo labai skanu.
Štai saldieji:
O šie su daržovėmis.

2009 m. vasario 4 d., trečiadienis

Žmogus dėžėje

turbūt prisimenat Kobo Abės knygą "Žmogus dėžėje"? Gera knyga... Na aš ne apie ją, tiesiog asociacijos kilo. Dažnai jaučiuosi valdoma dėžės, priklausoma nuo dėžės, tiesiog žmogus dėžėje. Kol diena, vakaras, nieko, bet ateina naktis, įsliuogiu į lovą ir galvoju eisiu miegoti, o čia dėžė veikia! Ir užsikabinu, galvoju tuoj tuoj baigsis šitas filmas ir jungiu lauk. Jis baigasi ir prasideda kitas, žinau ryte vos galėsiu galvą pakelt nuo pagalvės, bet gi ne, jau įtraukė. Pažiūriu į nuotolinio valdymo pultelį, pažiūriu ir palieku nepaliesta. Na taip, žinau, pavargus aš, pavargus, amžinai neišmiegojusi, bet vis tiek... Ir niekaip nesuprantu, kaip būna žmonių, kurie užmiega žiūrėdami dėžę ar skaitydami knygą, vat jau man, tai NIEKADA taip nebūna...