2015 m. spalio 17 d., šeštadienis

"Saldžiai karti Paryžiaus istorija"

Leidykla Sofoklis padovanojo man knygą įkvėpimui - Laura Madeleine "Saldžiai karti Paryžiaus istorija"




Knyga apie meilę, apie ieškojimus ir atradimus. Dvi siužeto linijos: vienoje anūkė ieško savo senelio akademiko gyvenimo paslapčių išaiškinimo, kitoje - jaunas vargšas darbininkas susipažįsta su prabangios kavinės savininko dukra ir įsimyli.  Jis įsidarbina kavinėje, o sekmadieniais su savo drauge paslapčia bėga į Paryžiaus vargingesniąją dalį ir linksminasi. Be abejo, socialiniai skirtumai jiems visai nepadeda matytis, tad jie rezga planą pabėgti ir susituokti. 
Tas senesnis siužetas daug įdomesnis man nei dabarties dalis ir žingeidi anūkė, bet iš esmės knyga skaitosi lengvai ir skaniai. Kavinės kepykloje gimstantys šedevrai tikrai gali įkvėpti skaniems kūriniams virtuvėje. Yra tokia scena knygoje, kai įsimylėjęs jaunuolis paruošia morenginius pyragaičius savo mylimai merginai, kuriuos papuošė cukruje sustingdytais žibuoklės žiedeliais. Todėl ir aš suraičiau morenginius pyragaičius ir papuošiau juos širdelėmis. 





Morenginiai bučinukai


Pyragaičiams
3 baltymai
175 g cukraus
2 šaukštai liofilizuotų spanguolių pudros
1 šaukštelis balto vyno acto
1 šaukštelis krakmolo

Papuošimui:
250 ml  plakamos grietinėlės
250 g mascarpone sūrio
1 šaukšto liofilizuotų juodųjų serbentų pudros
cukraus pagal skonį

Baltymus išplakame iki minkštų putų, tada po šaukštą beriame cukrų ir plakame, kol cukrus ištirps. Plakame, kol morengas bus standus. Pabaigoje įmaišome uogų pudrą, actą ir krakmolą. Paruoštą morengą sukrečiame į konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu. Ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi  formuojame šulinėlius.

Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių temperatūros, įdedame pyragaičius ir sumažiname karštį iki 140. Kepame apie 45-50 min., tada orkaitę išjungiame ir paliekame pyragaičius joje džiūti iki pilno atvėsimo ar pernakt.

Grietinėlę su mascarpone ir cukrumi plakame iki standumo. Pabaigoje įmaišome uogų pudrą. Sukrečiame kremą į konditerinį maišelį su antgaliu ir kiekvieną pyragėlį įdarome kremu. Puošiame pagal fantaziją.  





2 komentarai:

Gintautė rašė...

Gražiai atrodo ir labai skanūs.

Indrė rašė...

Mielai suvalgyčiau vieną, kitą :)