2013 m. spalio 27 d., sekmadienis

Mejadra

Knyga, kurią įsigijau praūžus per tinklaraščius jos receptų gamintojų bangai, yra nereali, užburianti ir įtraukianti taip, kad atitrūkt neišeina. Ši knyga – tai Yotam Ottolenghi ir Sami Tamimi „Jerusalem“.  Išsirinkau iš jos vieną receptą savaitgaliui. Gamindama keičiau proporcijas ir prieskonių mišinį, nes valgytojų rate yra visokiausių pageidavimų nedėti to ar ano. Todėl mano variantas yra šiek tiek kitoks, bet nė kiek ne blogesnis. Jis visų pirma pavilioja savo rytietiškais kvapais, o tada skoniu. Nemanykit, kad tai TIK ryžiai ir lęšiai, o ne. Tai ryžiai ir lęšiai kitoje dimensijoje.
Jei reikia dar argumentų, lęšiai - tai puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, o mes jų iš tiesų valgom gerokai per mažai! 
Šis patiekalas labai tiks su naujuoju Švyturio Keltų alumi.



Mejadra


3 svogūnai
250 ml saulėgrąžų aliejaus
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
200 g basmati ryžių
150 g žalių neskaldytų lęšių
1 šaukštelis kumino sėklų
½ šaukštelio maltos kurkumos
1 šaukštelis juodų grūstų pipirų
1 šaukštelis malto cinamono
1 šaukštelis malto kardamono
1 šaukštas miltų
Druska
1 šaukštas cukraus
~350 ml vandens

Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais, sumaišome su šaukštu miltų ir šaukšteliu druskos, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. Įkaitiname aliejų ir kepiname pusę svogūnų kiekio apie 5-7 minutes, kol jie karamelizuosis. Ištraukiame iškepusius svogūnus ir taip pat paruošiame antrą dalį. Atidedame, kol pagaminsime patiekalą.

Žaliuosius lęšius sudedame į puodą, užpilame dideliu kiekiu vandens ir verdame 12-15 min., kol jie bus beveik išvirę – t.y. dar šiek tiek traškūs.

Kitame puode įkaitiname du šaukštus alyvuogių aliejaus, suberiame prieskonius (kuminą, kurkumą, cinamoną, kardamoną ir pipirus), trumpai (~30 sek.) pakepiname. Suberiame ryžių grūdelius, kepiname kartu su prieskoniais, viską kruopščiai maišydami, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Supilame vandenį, apvirtus lęšius, beriame šaukštelį druskos ir šaukštą cukraus, užverdame. Ant labai mažos ugnies paliekame virti, uždengus dangčiu.


Išvirus, nudengiame dangtį, uždedame švarią pašluostę ir prispaudžiame ją puodo dangčiu. Taip paliekame patiekalą pailsėti 10 min. Tada sudedame į serviravimo indą ir ant viršaus paskirstome karamelizuotus svogūnus. Įsipilame alaus taurę ir mėgaujamės!





Tikrai gaminsiu dar ir dar - nerealiai skanu :)

Receptas publikuotas www.svyturys.lt

3 komentarai:

Kristina rašė...

Beata, jau taip gerai skamba ir atrodo! Super, reikės ir man gaminti:)

bea rašė...

Bet ir yra gerai :) Labai labai skanu

Anonimiškas rašė...

Aš jau trečią kartą darau šį patiekalą. Labai skanu. Mano vyras iš Palestinos, labai mėgsta mejadra, tai jų nacionalinis patiekalas.