2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Apverstas obuolių pyragas

Praleidau 5 dienas konferencijoje Helsinkyje, Suomijoje. Atitrūkau nuo namų, vaikų, rūpesčių, o grįžusi turėjau gerai pamiegoti, kad nubusčiau šitoje realybėje. Žiauriai pasiilgau dviračio ir fizinio krūvio, kuris pataiso savijautą ir nuotaiką - tad labai gera, kad šiandien saulėta diena. Išsitraukiau dviratuką ir nuriedėjau savo trasa. Kaip visada paskutinį mėnesį. 13 km malonumo. 

Dar labai pasiilgau virtuvės - nors maisto Suomijoje netrūko, greičiau buvo perteklius: per kiekvieną petraukėlę vis ką nors kito patiekdavo, o kadangi aš labai smalsi, tai man viską reikėjo paragauti. Valgiau: elnienos musą ant sumuštinukų, halloumi sūrį, brie sūrį, lašišą, avienos troškinį, steiką, jūros šukučių musą, antieną, grybų sriubą, šokoladinius keksiukus, macarons, eklerus, pana cotta, balto šokolado musą su mėtom, krepšelius su citrininiu musu ir t.t.t.t.t.t. Nerealiai visko prisiragavau iš to smalsumo - teks dabar atgailauti ir nevakarieniauti.

Bet šiandien jau pyragą iškepiau. Labai labai skanų pyragą.

Apverstas obuolių pyragas
(pagal Mary Berry Best Desserts)

120 g sviesto
200 g cukraus
keli lašai migdolų esencijos
10 didelių obuolių
300 g šaldytos sluoksniuotos tešlos

Obuolius nusilupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome ketvirčiais. Keptuvėje išlydome sviestą, suberiame cukrų, sulašiname migdolų esenciją, sudedame obuolius ir kepame, kol jie suminkštės.

Kepimo formoje gražiai sudedame obuolius išorine (apvaliąja) puse žemyn ir dar paverdame cukrų su sviestu ir ištekėjusiomis obuolių sultimis, kol karamelizuosis (patamsės ir sutirštės). Išvirusią karamelę supilame ant obuolių, ant viršaus užklojame tešlą ir gražiai apipjaustome pagal kepimo formą. 

Kepame 230 laipsnių ~20-25 minutes. Ištraukę pyragą paliekame apie 10 min. pravėsti, o tada uždedame serviravimo lėkštę ir apverčiame. 

Labai skanu dar šiltas su ledais. Šaltas irgi nuostabus, bet greičiausiai gali nespėti ataušti.


4 komentarai:

Medeja- CranberryJam rašė...

O kokio dydzio forma naudojai tokiam obuoliu kiekiui? As mastai, kad mano 22cm..butu tikriausiai mazoka

bea rašė...

Mano forma 23 cm - tai jokių problemų ir 22 naudoti. Be to, apkepti obuoliai suminkštėja ir juos galima šiek tiek suspausti dedant vieną prie kito :)

Ala rašė...

Dabar kepu šį pyragą. Dėl skonio kol kas nieko negaliu pasakyti, bet per susegamos formos kraštus skystis bėga... :(

bea rašė...

O joo :(. Mano forma buvo uždara visai - ko gero uždaromu dugnu nėra visai gera mintis. Tikiuosi, viskas bus ok.