2011 m. birželio 13 d., pirmadienis

Sviestiniai sausainiai su sezamo sėklomis

Šiandien namie vėl badas - t.y. nėra "nieko prie kavos". Ar šiaip nieko skanaus (be abejo, turima omenyje saldaus ir pagraužti). O aš apdairiai užsiprašiau kilogramo naminio sviesto - tik 16 lt... turbūt visai verta. Kvepėjo jis pienu, karve, žole... toks tikrai naminis. Ir sausainiai skaniai nuo jo kvepėjo - ne išrūgom, o sviestu. Tas sausainių kepimas man visai kaip gera meditacija suėjo - 4,5 skardos rutuliukų, laukiant kol viena iškeps, kad įkišti kitą - jėzaumarija, jau galvojau, kad visą vakarą taip prastovėsiu prie orkaitės. Bet šiaip iškepė greitai ir aš spėjau ir vaikams vakarienę pagaminti (virtus varškėtukus), ir Nemuno saloje pabėgioti, ir skalbinius išlyginti, ir dar alaus išgerti - vietoje vakarienės! Nes vėl jaučiuosi užsidėjus lyšną kilogramą, kurio nenoriu ir neprašiau, tik kad viskas baisiai skanu pastaruoju metu. Špinatai sudygo (valgau juos su viskuo: dedu į salotas, lengvai apkepu su virtais ryžiais, pakepu su svogūnu ir grietinėle kaip padažą ir t.t.t.t.), prasideda naminiai agurkai, kepsniai ant grotelių, sodas (kuriame apetitas padvigubėja nuo gero oro). Dar tik norėčiau sveikatos atsistatymo, bet tikiuosi, kad tai įvyks - įvairiausiom pastangom. Tame tarpe ketinu užsiimti rebefingu - tokia kvėpavimo terapija (ale durnas sulietuvinimas.. Rebirth sakyčiau skamba labiau kaip rybiofingas, o ne rebefingas, bet gal tiek to...), jei patiks, parašysiu ir čia. Kitaip, sakė mano pulmonologė, nieko nebus. Na nebus tai nebus - imsimės kvėpavimo. Atrodo juk kvėpuoji nė nesusimąstydamas, o pasirodo reik tai daryti sąmoningai. O tai nutiks kaip tame anekdote apie ežiuką (kur ežiukas ėjo mišku, pamiršo kvėpuoti ir užduso)...

O štai sausainiai, kuriuos beveik pamiršau, išsiplėtusi apie kitus intymius klausimus. Tiesa, šeimynykščiai juos įvertino ir ryt prie kavos nebedaug liks - na kelis nusigvelbiau darban. Receptą pakartosiu, nes nieko naujo čia nesugalvosi - Asta jau viską parašė.
Marokietiški sviestiniai sausainiai su sezamo sėklomis
4 puodeliai (550 g) miltų
½ arb.š. druskos
2 puodeliai (460 g) sviesto, minkšto
2 puodeliai (400 g) cukraus
2 kiaušiniai
1 kiaušinio trynys
200 g sezamo sėklų
1 kiaušinio baltymas, išplaktas

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
2. Sumaišyti miltus su druska, atidėti į šalį.
3. Kitame dubenyje minkštą sviestą išplakti su cukrumi iki purumo.
4. Įmaišyti du kiaušinius ir vieną kiaušinio trynį.
5. Įmaišyti miltų mišinį – turi gautis lipni, tvirta tešla.
6. Suberti sezamo sėklas ir gerai išmaišyti.
7. Imti po nedidelį gabalėlį tešlos, tarp delnų suformuoti kamuolėlius ir išdėlioti juos ant kepimo popieriumi ištiestų skardų. Tarp sausainių palikti tarpus.
8. Išdėliotus kamuolėlius paspausti delnu, kad “susiplotų” į apvalius, nelabai storus sausainius.
9. Sausainių viršų patepti išplaktu kiaušinio baltymu.
10. Kepti 8-10 minučių. Atvėsinti ant grotelių. (aš kepiau ilgiau, gal kokias 13 min.)

3 komentarai:

Indrė rašė...

Kiek visko vyksta pas tave (:

P.S.Tik nuotraukos nerodo...

bea rašė...

žinau... picassa su googliu kartais sudurniuoja - grįšiu namo ir pataisysiu :) darbe neturiu foto.

Maisto Diletantė rašė...

Tiesiog smalsu, o kodel jie marokietiski vadinasi? pries skaitydama recepta pamaniau, kad gal kokie egzotiski prieskoniai dedasi...