2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Kepėjų be stabdžių iššūkis: bulvių pyragas


Šįkart ir aš priėmiau atgimusio "Kepėjų be stabdžių" tinklaraščio iššūkį ir pagaminau bulvių pyragą. "Kepėjai be stabdžių" - tai toks projektas, kuriame metamas įdomaus/keisto/sunkaus recepto iššūkis ir drąsūs beigi išradingi kepėjai priima jį ir pagamina tą receptą beigi papasakoja, kaip jiems sekėsi. Taigi, kepiau aš pyragą su virtomis bulvėmis, taip taip, saldų pyragą. Su virtomis bulvėmis. 
Viskas su juo labai gerai ir bulvės ten kaip čia buvusios, skonio neįtakojančios, o tik suteikiančios tekstūrą. Man patiko!

Bulvių pyragas su riešutais ir šokoladu
(Kepėjai be stabdžių, 2012 m. kovo mėn.)

Reikės:
100 g sviesto
100 g cukraus
1 žiupsnelio druskos
5 kiaušinių trynių
200 g maltų riešutų (naudojau graikiškus)
pusė tarkuotos citrinos žievelės,
400 g virtų sumaltų bulvių (ginkdie nesutrintų blenderiu)
75 g manų kruopų
3 šaukštelių kepimo miltelių
5 kiaušinių baltymų

Aptepimui:
3 šaukštai abrikosų džemo
3 šaukštai vandens (nenaudojau)

Glaistui:
100 g puskarčio šokolado
20 g sviesto
2 šaukštai vandens

Gaminimas:
Sviestą iki putų ištrinti su cukrumi ir druska, po vieną įplakti trynius, įmaišyti riešutus, citrinos žievelę, bulves, manų kruopas ir kepimo miltelius. Tešlą 15 minučių atidėti į šalį.
Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi.
Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į bulvių masę.
Kepti apie 45 minutes 200 laipsnių temperatūroje. Atvėsinti ant grotelių.
Abrikosų džemą sumaišyti su vandeniu ir aptepti pyrago paviršių. Šokoladą su sviestu ir vandeniu ištirpinti karšto vandens vonelėje, gerai išmaišyti ir aplieti pyragą.

2012 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Mieliniai riestainiai

"Gerosios sėklos išaugina gerąsias žoles, o blogos - piktžoles. Tačiau sėklos nematomos. Jos miega žemės gelmėse, kol kuriai iš jų staiga šauna į galvą pabusti. Tada ji pasirąžo ir nedrąsiai pradeda stumti saulės link žavų nekaltą daigelį. Jeigu tas daigelis rožės ar ridikėlio, jam leidžiama augti, kaip jis nori. Bei jei piktžolės, vos tik jį atpažįsti, turi tuoj pat išrauti" (Mažasis princas)... Taip ir su mintimis.. Piktąsias, baimingas, klaidžias reikia rauti lauk, neleisti joms atsigerti nė lašelio kūno skysčio, kad neįsivešėtų, sutrypti kojomis ir sutrinti smailais aukštaisiais kulneliais. Išmesti lauk, pamiršti, ištuštinti galvą. 
O tada išsikepti kvapnių riestainių ir sudaiginti geras mintis - cinamonines, purias ir gardžias.


Mieliniai riestainiai


15-18 vnt.


Tešla:
100 g margarino ar sviesto
250 ml pieno
25 g šviežių mielių
7 šaukštai cukraus
1 kiaušinis
pusė šaukštelio druskos
400-450 g miltų


Įdaras:
3-4 šaukštai cukraus
1 šaukštelis cinamono
50 g sviesto (tirpinti)


Aptepimui:
1 kiaušinis
3 šaukštai perlinio cukraus


Gaminimas:


Mieles sumaišome su šaukštu cukraus ir paliekame trumpam. Margariną ištirpiname, nukeliame nuo ugnies, supilame pieną. Sudedame miltus, cukrų, druską ir kiaušinį, galiausiai supilame mieles ir užminkome tešlą. Ją paliekame šiltai pakilti. 
Kai tešla pakils, ją iškočiojame į stačiakampį 30x60 cm. Jį patepame ištirpintu sviestu, apibarstome cukrumi ir cinamonu. Vizualiai pasidaliname stačiakampį išilgai į tris dalis ir iš vienos pusės užlenkiame link vidurio vieną kraštą, ant jo užlenkiame kitą kraštą. Gauname 20x30 stačiakampį. 
Stačiakampį supjaustome į 15-18 juostelių, kurių plotis apie 2 cm, o ilgis 20 cm. Tada jas gražiai susukame, galus sulipiname ir dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Paliekame pakilti bent 15-20 min.
Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių. Riestainius aptepame kiaušiniu, pabarstome perliniu cukrumi. Kepame 12-15 min.
Žiauriai skanūs riestainiai! Bijau, kad ryto gali nesulaukti, todėl foto - naktinės. 





2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Beždžionėlių duona (Monkey bread)

Dingau. Atsiprašau, grįžtu. Viskas pamažu tvarkosi ir stojasi į vietas. Ten kur tuščia - ir lieka tuščia, kur buvo/sugedo - pasikeičia. Išsivaliau namų langus ir pro juos pasimatė, kad gyvenimas eina toliau, kad blogas užmirštas, todėl esu. Su keliom baisiom nuotraukom, nes fotografuota 11 val. vakaro, kitądien jau nebebuvo ką fotkinti. Pilni namai beždžionėlių.



Beždžionėlių duona 
Monkey bread

Matavau specialiu indeliu, kuriame yra amerikietiško puodelio padalos. Nemėgstu receptų su tokiais matavimais, bet ką padarysi. Mano kuklia nuomone viską reikėtų matuoti gramais ir mililitrais. 

Tešlai:
110 g sviesto
1 puodelis (amerikietiškas puodelis yra 237 ml) pieno
1/3 puodelio vandens
1/4 puodelio cukraus
3 ir 1/4 puodelio miltų
1 šaukštelis druskos
30 g šviežių mielių

Apvoliojimui:
1 puodelis rudo cukraus
2 šaukšteliai cinamono
220 g sviesto (ištirpinti)

Šviežias mieles sumaišome su šaukštu cukraus ir paliekame trumpam. Ištirpiname sviestą, nukeliame nuo ugnies, supilame į jį pieną ir vandenį, tada miltus, druską, cukrų ir mieles. Užminkome tešlą, uždengiame ir pastatome šiltai valandai, kad iškiltų. Kai tešla iškils, ją truputį pakočiojame į gražų stačiakampį ar kvadratą, kurį galėtume supjaustyti į aštuonias dalis išilgai ir aštuonias skersai, t.y. turi gautis 64 gabalėliai. 
Kiekvieną gabalėlį pavoliojame rankose į rutuliuką. Apvoliojimui skirtą cukrų sumaišome su cinamonu. Rutuliuką pamirkome tirpintame svieste, tada apvoliojame cukruje su cinamonu ir dedame į kepimo formą. Taip sudėliojame visus rutuliukus vieną ant kito. Paliekame juos dar valandai pakilti.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Dedame beždžionėlių duoną į orkaitę ir kepame apie 45-55 minutes. Galima valgyti šiltą, o galima ir atvėsusią - visaip skanu. Susikaramelizavęs cukrus taaaaaip skaniai sujungia tuos gumulėlius, kad kramtai ir kramtai... Kol nelieka ką fotografuoti!



2012 m. kovo 13 d., antradienis

Geras filmas: Away We Go

Gerų filmų niekada negana, tad dar vienas geram vakarui: Away We Go. 2009 metų, vaidina John Krasinski, Maya Rudoph. Šiaip tai ji man visai negraži, visai visai, bet šitame filme to ir nereikia. Čia apie tikrus (realius) žmones, keistus, savotiškus, su savo pricudais, baimėmis ir džiaugsmais. Imdb reitingas 7.1.

Rekomenduoju!


P.S. O mano juodoji nesėkmių banga dar nesibaigė... Galvoju gal užkerėjo kas? Kiti žmonės sako, kad aplink gimtadienį būna visokiausių blogų nutikimų, negi taip gali būti?  Mąstau, kad nepasiekus duobės, nebus iš ko kilti. Arba - juk viskas tik į gerą.

2012 m. kovo 4 d., sekmadienis

Sūrio rudis

Jau kad parašiau pavadinimą, tai parašiau... Originale šis pyragas vadinasi Cheesecake Brownie. Visai nesudėtingas receptas, skanus ir gražiai atrodantis. O kadangi jis David'o Lebovitz'o, tai jis išties geras. Toks teisingas :) Tik pagal nurodytą produktų kiekį - ganėtinai nedidelis.



Sūrio rudis

85 g sviesto
115 g juodo kartaus šokolado
130 g cukraus
2 dideli kiaušiniai
70 g miltų
1 šaukštas nesaldintos kakavos
1/8 šaukštelio druskos
vanilės

80 g šokolado gabalėlių (aš naudojau tą patį šokoladą, tik sukapotą ~4 mm gabalėliais)

200 g kreminio sūrio (naudojau rikotą ir dėjau visus 250 g)
1 trynys (dėjau visą kiaušinį)

75 g cukraus
vanilės


Šokoladą tirpiname su sviestu storadugniame puode, kai ištirps, nuimame nuo ugnies ir įmaišome cukrų. Po to sudedame kiaušinius. Įmaišome miltus, kakavą, druską, vanilę ir pačioje pabaigoje šokolado gabalėlius.
Paruoštą tešlą supilame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
Kreminį sūrį sumaišome su cukrumi, vanile ir kiaušiniu, supilame ant tešlos ir tada šakute ar peiliu pamaišome, kad šiek tiek persimatytų ir ruda tešla.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 35-45 min.

Saulėgrąžų paštetas Nr. 2


Vienareikšmiškai labai skanus dalykas, tinkantis ir prie salotų, ir ant skrebučio, prie vyno ar prie alaus.

1 stiklinė saulėgrąžų (užpilti šaltu vandeniu ir palikti ~8 valandoms ar dar geriau iš vakaro)
1 svogūnas
1 morka
2 skiltelės česnako
2 saulėje džiovinti pomidorai aliejuje bei du šaukštai jų aliejaus
Prieskoniai: druska, pipirai, karis arba indiška masala (naudojau sabji)
Sauja parmezano ar džiugo

Svogūną su česnaku susmulkinti, morką sutarkuoti ir visas  šias daržoves pakepinti ant aliejaus. Sumaišyti su nukoštom saulėgrąžom, saulėje džiovintais pomidorais ir viską sumalti. Supilti aliejų nuo pomidorų, suberti smulkiai tarkuotą sūrį, permaišyti ir sudėti į kepimo formą, išklota kepimo popieriumi. Kepti 40 min. 180 laipsnių temp.