Vienoje kavinėje
užmačiau užrašą: "who eats alone, chokes alone" (Kas valgo vienas,
užspringsta vienas). Išties manau, kad geriausias metas bendrauti yra kartu
valgant. Nors pati dažnokai valgydavau su knyga, žurnalu ar laikraščiais, bet
labai mėgstu tai daryti kompanijoje. Kartą vieną vakarą restorane stebėjau
porą, kuri per visą minimum trijų patiekalų vakarienę persimetė tik keliais
žodžiais, tačiau visą vakarą išmaniaisiais mobiliaisiais fotografavo savo
maistą ir greičiausiai dėjo į Facebook'ą. Tokiu atveju, aš ne apie šitą būdą
valgyti kompanijoje. Padėkime mobiliuosius į šoną ir pabendraukime.
Karamelizuotų kriaušių pyragas su rozmarinų pagrindu
(adaptuotas iš Gourmantine)
(~8 porcijos)
Pagrindas
180 g miltų
50 g cukraus
žiupsnis druskos
žiupsnis džiovinto rozmarino
1 didelis kiaušinis
90 g sviesto
Karamelizuotos kriaušės
3 Conference rūšies kriaušės
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai medaus
2 apelsinų sultys
Kremas
1 stiklinė pieno
3 kiaušiniai
50 g rudo cukraus
Viršus:
sauja migdolų
2 šaukštai rudo cukraus
Tešlai: sudedame į kombainą visus
ingredientus, išskyrus kiaušinį. Išsukame peiliu iki smulkių trupinių, tada
įmušame kiaušinį ir sukame tol, kol tešla sulips į kamuolį. Padedame ją į
šaldytuvą, kol pasiruošime įdarą.
Kriaušes nulupame, perpjauname pusiau ir
išimame sėklalizdžius. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir kepiname kriaušes po
keletą minučių iš abiejų pusių. Supilame apelsinų sultis, sudedame medų ir
troškiname apie 10-15 min. vis apverčiant, kol skystis virs karamele, o
kriaušės bus aplipusios karamele.
Atšalusią tešlą iškočiojame, bei ja
išklojame kepimo formą, suformuodami kraštelius. Kol įkais orkaitė, tešlą su
visa forma įdedame į šaldytuvą. Orkaitei įkaitus iki 200 laipsnių, tešlą
užklojame kepimo popieriumi ir supilame pupelių ar ko nors panašaus jai
prispausti. Kepame apie 15 min, tada nuimame pupeles ir kepame dar 5 minutes.
Karamelizuotas kriaušes supjaustome į 4-5
dalis ir sudedame ant apkepto pagrindo. Suplakame kiaušinius su pienu ir
cukrumi, pilame ant kriaušių. Dedame pyragą į orkaitę ir kepame apie 15 min.
Migdolus su cukrumi kombainu sukapojame
iki smulkių gabaliukų. Tada suberiame juos ant apkepto pyrago ir kepame dar 10
min.
Receptas publikuotas www.svyturys.lt
Koks grožis ir skonis manau. Būtinai bandysiu šį pyragą, kai baigsiu darbus.
AtsakytiPanaikinti