2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

David Lebovitz šokoladinis pyragas su džiovintomis slyvomis


Šiandien buvau teatre*. Spektaklis vaikams, šeimai "Astrid". Spektaklis apie Astridą Lindgren; jos biografijos, kūrybos trupiniai sudėti į gražų, jausmingą ir šiltą vaidinimą. 

Augant ir bręstant baisiausia yra nužudyti vaiką savyje, pamiršti kaip gera yra įsilipti į medį tiesiog todėl, kad kad tai smagu ne tik būnant vaiku. Gana tos nesąmonės, kad suaugusiam taip nedera. Jei norisi, jei gera - kodėl gi ne. Vaikui lengva ir paprasta stebėtis, domėtis, džiaugtis nauju, keistis. Suaugusiam - visa tai tampa gerokai sudėtingiau, ypač keistis. 

Aš noriu puoselėti vaiką savyje.

*ačiū už bilietą gerb. draugei-kaimynei G.

________________________________________________


David Lebovitz šokoladinis pyragas su džiovintomis slyvomis

(Šaltinis: DavidLebovitz.com )


170 g džiovintų slyvų be kauliukų, supjaustytų
80 ml romo, brendžio ar likerio (naudojau kreminį likerį "Poema")
1 šaukštas cukraus

340 g kokybiško juodo šokolado
170 g sviesto
6 dideli kiaušiniai
geras žiupsnis druskos
3 šaukštai cukraus
[sauja sukapotų lazdyno riešutų - to nebuvo originaliame recepte, bet man labai norėjosi]

Džiovintas slyvas sumaišome su cukrumi ir likeriu, verdam minutę-kitą maišydami, kol beveik visas skystis sutirštės/susigers. Paliekame atvėsti.

Šokoladą sulaužom gabalėliais, tirpiname kartu su sviestu inde virš verdančio vandens. Kai ištirps ir virs vientisa mase, paliekame ataušti. 

Trynius atskiriame nuo baltymų ir sudedame juos į šokolado ir sviesto mišinį, ten pat supilame virtas slyvas su visu skysčių (jei jo liko), įberiame druską, įmaišome riešutus. Baltymus išplakame su cukrumi iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą. 

Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus patepame sviestu. Supilame paruoštą tešlą ir dedame į iki 165 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 40-45 min. Šonai jau turi būti visai iškepę, viduriukas - truputį minkštesnis, bet taip turi būti.

____________________________________________________

Kai pyragas atvės, galime jį pakylėti iki torto lygio ir papuošti kremu :). David to nedarė, bet aš dariau.

Kremas papuošimui:

250 ml plakamos grietinėlės
250 g Mascarpone sūrio
4-6 šaukštai saldinto kondensuoto pieno

Grietinėlę išplakame iki standžių putų, įmaišome mascarponę bei kondensuotą pieną. Konditeriniu švirkštu puošiame pyragą.

Patiekimui:

250 ml šaldytų mėlynių
3-4 šaukštai cukraus
1/4 šaukštelio cinamono

Mėlynes išsukame su cukrumi, įmaišome cinamoną.



******************************************************

Filmas: Happiness Never Comes Alone
Frazė: Gyvenimas yra vienintelis šou, kuris nusipelno vietos pirmoje eilėje.
Šou: MasterChefs: The Proffesionals (Great Britain)
Šventė: Kalėdos, Nauji metai, kiekviena išaušusi diena.

6 komentarai:

  1. "David to nedarė, bet aš dariau." - čia tai gražiai nuskambėjo

    AtsakytiPanaikinti
  2. Идёшь с ребёнком на площадку играть: тащишь с этажа велосипед, куклу, формочки.

    А он найдёт интересную палочку и весь вечер шаркает ею по асфальту…

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šokoladas ir džiovintos slyvos mirkytos brendžiuke?! Skamba skaniau nei skaniai!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Beata,

    Jus turite tiesiog unikalu saldumynu puosybos talenta!!! Pamenu dar is supermamos forumo laiku Jusu ornamentus puosimui cukraus pudra. Ar niekad nepagalvojote, kad galetumet tais savo breziniais ar jau pagamintais ornamentais prekiauti? As pirkciau, tikrai. Ir galbut net reiketu rubrikos Kepiniu puosimas pagal Bea- zingsnis po zingsnio :-) Bet geriau pardavinekite- bus apciuopiama Jums nauda, o ir mums gerai :-)
    Geru Jums metu!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Draugė-kaimynė G.2013 m. sausio 12 d. 11:15

    Beata N. sakė, kad gyvenimas yra sausainis. Paragavus šio Tavo pyrago, drąsiai sakau, kad vaikystė turėtų būti kaip šis šokoladinis pyragas :). (Būtinai su grietinėle! Daug daug!)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip gaila, kad aš ne kaimynė - ateičiau paragauti ;) atrodo dieviškai.

    AtsakytiPanaikinti