Šarlotė su beze
(pagal Wizaz.pl)
400 g miltų
160 g sviesto
žiupsnis druskos
4 šaukštai cukraus
4 tryniai
1 šaukštelis kepimo miltelių
Įdaras:
~1,5-2 kg obuolių
cukraus pagal skonį
1 šaukštelis cinamono
1/4 šaukštelio malto kardamono
krakmolo, jei obuoliai labai sultingi
Viršus:
4 baltymai
1 stiklinė cukraus
1 šaukštelis balto vyno acto
50 g migdolų (sumalti)
27-29 cm skersmens kepimo forma
Tešlai miltus su cukrumi, druska ir kepimo milteliais triname su sviestu iki trupinių. Tada sudedame trynius ir užminkome tešlą. Ji gali nevisai sukibti, bet tai nieko tokio. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ar foliją ir dedame valandai šaltai.
Įdarui obuolius nusilupame, išimame sėklalizdžius ir smulkiai sukapojame. Suberiame į puodą, beriame cukraus ir užkaičiame. Verdame, kol obuoliai ims minkštėti. Pagardiname prieskoniais, jei reikia, beriame dar cukraus. Jei įdaras labai skystas, dedame 1 šaukštą krakmolo.
Viršui baltymus išplakame iki purumo, tada po šaukštą dedame cukrų ir plakame toliau. Kai baltymai "stovės" (t.y. bus labai standūs), įpilame acto, suberiame riešutus ir išmaišome.
Atvėsintą tešlą sudedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Apkepame 15 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai tešla apkeps, sudedame obuolius, ant viršaus gražiai paskirstome baltymus ir kepame dar 40 min. toje pačioje temperatūroje.
_____________________________________________________________
P.S. pažiūrėkite Ondine. Geras geras filmas. Graži airiška istorija apie Selke - vandens nimfą. Arba bent jau tikėjimą, kad ji ja yra. Kartais užtenka tikėjimo, kad pavyktų.
nu kaip skaniai atrodo...gal reiks pabandyti....
AtsakytiPanaikintiAr actas butinas? Ka jis priduoda?
AtsakytiPanaikintiGalima nedėti acto. Actas stabilizuoja baltymą, jis geriau išlaiko išplakimą.
AtsakytiPanaikintikuri "sarlote" jums asmeniskai skanesne? :)
AtsakytiPanaikintigerai pagalvojus negaliu apsispręsti :). Abi labai labai skanios :)
AtsakytiPanaikintiPabandziau, labai skanu. Aciu uz recepta!
AtsakytiPanaikinti