Šioje duonoje vietoje mielių naudojama soda. Toks duonos kepimo būdas Europoje atsirado apie 19 amžiaus vidurį, kuomet soda buvo pradėta naudoti tešlos kilimui. Įvairiose šalyse kepamos šios duonos pagal skirtingas receptūras, o Serbijoje ši duona vadinasi česnica ir kepama Kalėdoms. Aš išsirinkau variantą su kiaušiniu ir pilno grūdo miltais, mat kaip tik nusipirkau jų maišelį.
Irish soda bread - Airiška sodos duona
(pagal Chocolate&carrots)
2 puodeliai aukščiausios rūšies miltų
2 puodeliai pilno grūdo kvietinių miltų
1/4 puodelio cukraus
1 šaukštelis druskos
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis sodos
2 šaukšteliai kmynų
60 g nesūdyto kambario temperatūros sviesto
1 1/3 puodelio kefyro
1 kiaušinis
(1 puodelis = 237 ml)
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
Sumaišome visus sausus ingredientus. Tada sudedame šlapiuosius ir užminkome tešlą. Paminkome kelias minutes, tada suformuojame rutulį ir dedame jį ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Ant viršaus darome dvi įpjovas tarsi piešdami kryžių.
Kepame apie 1-1,5 val. (man prireikė 1 val. 10 min.)
Skonis kažkur tarp pyrago ir duonos: traški plutelė ir minkštas vidus. Truputėlį jautėsi soda, nors kefyras ir turėjo ją nugesinti, todėl šiek tiek apmaudu. Bet man skonis tikrai patiko.
Is foto pagalvojau, kad pyragas, paskui tik perskaiciau, kad duona :)
AtsakytiPanaikintiAs manau, kad gal cia lietuviskas budas toks, bendraut jei naudinga, jei kazkas rodo demesi tai itartina iskart.. Reik maziau sukt galva del to. Man malonu kazkam kazka gero pasakyt, nes zinau, kad tas zmogus maloniai pasijaus. O kodel gi ne, tai nieko nekainuoja :)