Šitas pyragas labai labai ypatingas, be jo neapsieina mano kalėdos nuo tada, kai jį atradau. Tai maždaug kokie 6 metai... Pusbrolis visada klausia, ar bus šitas pyragas, kai ateina per šventes. Jį reikia išsikepti porą savaitėlių prieš, kad jis iki valgymo subręstų, paskanėtų. Žinoma, galima ir iškart suvalgyt, bet skaniau pabrandintas.
Originaliai šitas pyragas turėtų būti tešla-įdaras-tešla, tačiau aš darau tešlos pagrindą ir įdarą, ant viršaus tešlos nededu. Man taip gerokai skaniau.
Taigi iš šitos kiekio tešlos aš padarau du pagrindus:
350 g miltų
200 g cukraus
250 margarino
1 kiaušinis
Visus ingredientus sumetam į kombainą, margariną smulkiai supjaustytą ir greitai sukapojame. Gaunasi tokia trupiniuota tešla, kurią aš dar rankomis suminkau į vieną gabalą. Tada dedame šaltai kokiai valandai.
Įdarui:
300 g graikiškų riešutų
200 g cukraus
100 g grietinėlės
3 šaukštai medaus
Įdarui aš visada dedu perpus graikiškus ir lazdyno riešutus, o kitus ingredientus iš akies, kadangi tos karamelinės masės norisi daugiau, nei originaliai parašyta. Be to, kadangi iš to tešlos kiekio darau du pyragus, tai ir įdaro atitinkamai daugiau.
Šiandien sudėjau beveik 400 g cukraus, beveik stiklinę medaus, 420 ml grietinėlės ir daug daug riešutų.
Taigi grietinėlę su cukrum ir medum užkaičiam ir užverdam, paverdam ant mažos ugnies maišant kol pagels. Suberiam riešutus ir dar paverdam. Paliekam atvėsti.
Dvi kepimo formas išsiklojam kepimo popieriumi, tada tešlą arba kočiojam, arba apspaudžiam į formą pirštais, suformuodami apačią ir sieneles (aš vartoju antrą variantą, kraščiukus lygiai nupjaunu su peiliu). Supilam įdarą ir kepam apie 40 min. 200 laipsnių orkaitėje. Kai iškeps ir pilnai atvės, sandariai supakuojame ir laukiam Kalėdų vis užmesdami akį, ar niekas nepasikėsino suvalgyti, nes tikrai visko gali nutikti su tokiu skanėstu...
Bea, taigi čia tas pyragas nuo SM laikų! Aš panašiai tiek laiko juo gundausi, kiek tu jį kepi, bet vis kažkas sulaiko... Kažkoks kvailas įsitikinimas sako, kad jis bus kietas. Pasakyk, kad klystu? :D
AtsakytiPanaikintiNa kaip tau pasakyt. Aš juo niekada nenusivyliau. Kietas, sakai? Hm... Riešutai niekada nebūna labai minkšti, ar ne? O apvilkti karamele ir tokia traškia tešla, jie tokie, na.. sodrūs :). Be abejo, pyragas sotus, jo daud nesuvalgysi, bet jis labai vertas dėmesio. Pabandyk mažutėlį, be išlaikymo ir pati nuspręsi, ar jis tau tinka ar ne ;)
AtsakytiPanaikintiO kad nuo SM laikų, tai šventa tiesa. Kad pyragą dar pagirt, galiu pasakyt, kad per meetą, seniai seniai, vieną iš pirmųjų didelių meetų, jis dingo, sprogo, išgaravo kaip burbulas, o recepto prašė manęs dar ilgai ilgai..
Mano dietai kyla rimtas pavojus :) Nebekankit :)
AtsakytiPanaikintiNa dėl riešutų tai abejonių nekyla, daugiausia dėl karamelės - ar ji nebus tokia, kad dantis sukandus žandikauliai nebeatsiplėš. :D Bet gerai sakai - pabandyti ir sužinoti. ;) Ačiū!
AtsakytiPanaikintisveiki, butinai kepsiu..bet klausimelis iskilo rimtas..kur ji 'saugoti'? saldytuve ar kambario temperaturoj??? labai labai alaukiu ats.dekinga. laima
AtsakytiPanaikintiKepiau ir aš šį pyragą. Nežinau, ar nereikės kirvio, kad būtų galima susmulkinti. Kažkaip man jis sukietėjo... Nors mano labai panašus kaip nuotraukoj...
AtsakytiPanaikintiRasa
o, geras, as taip pat sita pyraga jau seniai Kaledoms kepu :) Tikrai vertas grieko :)
AtsakytiPanaikintiSkubu pasitaisyti: kirvio tikrai nereikėjo, pjaustėsi puikiai ir suvalgėme iki paskutinio trupinėlio!!! Skanumėlis!!! Labai vertas grieko pyragas... Ačiū už tokį puikų receptą!!!
AtsakytiPanaikintiRasa
labai džiaugiuosi. aš be jo irgi neįsivaizduoju Kalėdų!
AtsakytiPanaikintikepiau pyraga, buvo puikus, seima uzsiprase ne tik per Kaledas, bet norisi tureti, tik toki kaledini,tad manau- pataupysiu.Tikrai aciu uz saldu vakara.
AtsakytiPanaikintiVisi kas ji ragavo, gyre, tikrai vertas nuodemes pyragas.
AtsakytiPanaikintilabai dėl to džiaugiuosi :)
AtsakytiPanaikintiRagavau si piraga, labai skanus.Aciu uz recepta!Manau nespesiu kepti :)
AtsakytiPanaikintiLabai sudomino sitas receptas, noriu pabandyti issikepti savo gimtadieniui, tik iskilo keli klausimeliai :) Noreciau paklausti kiek laiko toki pyraga reikia brandinti? ar reikia valgyti iskarto? ir kur saugoti saldytuve ar kambario temperaturoje?
AtsakytiPanaikintiŽinoma kambario temperatūroje, saugiai ir sandariai suvyniotą. Tiesą sakant, nėra labai svarbu kiek brandinti, nuo poros dienų iki poros-trejeto savaičių. Labiausiai priklauso nuo to, kada turėsite laiko išskepti ;)
AtsakytiPanaikintiAš Velykoms išsikepiau ketvirtadienį ir bus gerai :)
sis receptas labai sudomino. tik noreciau paklausti ar ji reikia brandinti ar valgyti is karto?
AtsakytiPanaikintiaciu labai, ryt kepsiu!:) graziu Velyku!
AtsakytiPanaikintiIš tikrųjų tai yra vienas skaniausių riešutų pyragų. Gaila, kad man dar neteko jo paragauti subrandinto :DDD Nes, kaip taisyklė jį pradeda valgyt, vos tik aš spėju jį ištraukti iš orkaitės. Nes karamelės ir riešutų derinys - tobulas
AtsakytiPanaikintikaip tik orkaitėje kepa šis gražuolis.. nesurizikavau dėt visų riešutų, juos sukapojau.. tikiuosi nebūsiu prašovus.. Pabandysiu pabrandint kelias dienas.. Ir jei bus skanus, darysiu iš karto Kalėdoms :)
AtsakytiPanaikintiRadau kituose receptuose, kad į šio pyrago įdarą dedamas kiaušinis arba tik trynys...ar yra tame skirtumas dėti jį ar ne? :)
AtsakytiPanaikintiLabai neesminis. Aš dedu kiaušinį, nes po to tingiu sukt galvą, kur padėti vieną baltymą :). Galima išvis nedėti kiaušinio ir įpilti kokius 40 ml vandens - irgi gerai bus :)
AtsakytiPanaikintiBet kiek supratau, kad kiaušinis į pyrago įdarą nededamas, kaip rašo saulasare... Tai kaip ten iš tikrųjų? :)
AtsakytiPanaikintiBeje, Beata, abu pyragus reikia kepti 40 min., ar kiekvieną atskirai po 40 min?
Aš kartą kepiau abu,tai vienas gavosi skystoko įdaro, šį kartą kepiau kaip keksiukus per du kartus kiekvieną po 40 min. (nes visi iš karto netilpo) tai įtariu, kad įdaras kietokas...
oj aš maniau, kad klausė apie tešlą. žiopla.. :) į įdarą ne - tik į tešlą.
AtsakytiPanaikintipyragus darau du, bet kepu atskirai (nemėgstu dviem aukštais, man ne taip kepa), taigi kiekvienam po 40 minučių. O įdaro kietumas priklauso nuo grietinėlės ir cukraus proporcijų - jei skysčiau, mažiau sustings, jei tirščiau - daugiau. Aš pati šįmet per skystą padariau - karamelė liko minkšta. Labai skanu, tik paimti nepatogu :)
vienas skaniausiu mano valgytu pyragu:) lbai skanus gavosi, rekomenduoju.
AtsakytiPanaikintiLaba diena,
AtsakytiPanaikintiaš kepiau šį pyragą Kalėdoms. Nuostabus skonis. Tik kažką pridirbau su tešla - ji buvo kietoka, ir lyg įdaro įsigėrusi(nors visiems labai patiko ir dingo greit nuo stalo). Ar taip turi būti? Gal turite kokią paslaptį kaip gerai užminkyti trapią tešlą - aš ją minkau rankomis.