2010 m. gruodžio 15 d., trečiadienis

Oliebollen

Jaučiuosi pavargus kaip hm.. kaip kokia voverė. Voverė - kad gražesnis gyvunėlis būtų. Ir panašu, mat kaip ta voverė tempia riešutus į savo drevę, taip aš tempiu namop visokius reikalus dovanėlėms, Kalėdoms, namams ir t.t. Atvirai pasakius, vargina. Ir per visokiausius vaikų renginius nieko nespėju: ryt vienas koncertas, poryt kitas, mokyklon reikia sumuštinių pritepti - gerai, kad dar jie (tie vaikai mano) prisiminė šiandien, kad ryt juos reikės padaryt penktadieniui... Nes kai dieną prieš koncertą (t.y. šiandien) pasakoma, mol mama man reikia rytdienai batulių ir šviesaus džinsinio sijono, tai belieka tik pasipustyt padus ir eit ieškot miestan, kai per tokį šaltį net šuns šeimininkas neišvarytų. Tai va, ta prieššventinė kasdienybė. Užtat kol prisukimas veikia, galima pasidaryti spurgų. Oliebollen - tai toks olandiškas gardėsis, kuris tradiciškai valgomas Naujųjų metų išvakarėse. Aš išbandžiau ir tikrai rekomenduoju, bet pati per Naujus būsiu ten ir taip, matyt, kad neturėsiu galimybės pasidaryti jų. Šiaip Oliebollen reiškia aliejaus kamuoliukai (oil balls), o tai tiesiog spurgos. Labai nesunku pasidaryti ir staigiai dingsta nuo lėkštės. Jas gaminau pagal šį receptą. Oliebollen 10 g šviežių mielių 2 šaukštai cukraus 125 ml šilto pieno 190 g miltų žiupsnis druskos 1 nedidelis kiaušinis 1,5 šaukšto razinų, susmulkinti 1 obuolys (granny smith ar kokios kitos pyraginės rūšies), nuluptas ir supjaustytas kubeliais 1 citrinos žievelė aliejus kepimui cukraus pudra pabarstymui 1. Mieles su 1 šaukštu cukraus ir puse kiekio pieno išmaišom ir paliekam 15 min., kad suaktyvėtų ir pakiltų. 2. Į miltus supilame likusį pieną, cukrų, druską, įmušame kiaušinį, supilame mielių mišinį. Išmaišome, tada sudedame citrinos žievelę, obuolį ir razinas. Pastatome šiltai, kad pakiltų. 3. Kai tešla padvigubės, įkaitiname aliejų. Į aliejų dedame tešlą dviem šaukštais, kepame po kelias spurgas (man tilpo po 4) taip, kad jos nesiliestų ir nesuliptų. Iškepus (turi truputį paskrusti), nusausiname riebalų perteklių popieriniais rankšliuosčiais ir pabarstome cukraus pudra.
Posted by Picasa

1 komentaras:

  1. mmm, spurgytes. esu visiska simtaprocentine bet kokiu spurgu fane! niam, niam ;)

    AtsakytiPanaikinti