2009 m. kovo 12 d., ketvirtadienis

Dieviška gaiva arba Nelly Rubinstein citrininis pyragas


Nelly Rubinstein (pianisto Arturo Rubinsteino žmonos) citrininis pyragas

Tešla:

6-7 šaukštai minkšto sviesto ar margarino (~150-170 g)
175 g cukraus
175 g miltų
4 šaukštai pieno
2 arbatiniai šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės (1 citrinos)
2 kiaušiniai
truputis druskos
1 šaukštelis kepimo miltelių

Sirupas:
6 šaukštai cukraus
4 šaukštai citrinos sulčių
2 šaukštai cukraus pudros pyragui pabarstyti
Įkaitinti orkaitę 180C. Kepimo formą iškloti sviestiniu popieriumi. Sumaišyti visus tešlos produktus ir su mikseriu (ar kombaine) juos gerai išsukti, tada sudėti į kepimo formą ir išlyginti paviršių. Dėti į orkaitę ir kepti 45 min. Patikrinti kepinį su pagaliuku, jei jis bus sausas, pyragas jau iškepęs. Jį išimti. Tuo metu iš cukraus ir citrinos sulčių kaitinant padaryti sirupą (nelabai tirštą, galima tik užvirti). Konditeriniu švirkštu su plonu ilgu antgaliu daryti gręžinius pyrage ir iškart pilti sirupą (nenaudojant švirkšto stūmoklio, o tiesiai į jo ertmę įpilant 1-2 šaukštus sirupo), pripildant kiekvieną gręžinį iki viršaus (gręžinio gylys turėtų būti ¾ pyrago storio). Tų gręžinių turėtų būti apie 8-10. Pyragą palikti kambario temperatūroje, kad visai atvėstų, tada pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!
P.S. nuotraukoje matosi, kurioje vietoje sirupas sutekėjęs, ir ta vieta tikrai yra pati skaniausia :). Skylutes nuo gręžinio galima paslėpti dekoruojant citrinos gabalėliais.

O pabaigai šiek tiek istorijos. Arturas Rubinsteinas gimė Lenkijoje, žydų šeimoje. Siekdamas savo, kaip pianisto karjeros, jis persikėlė į Prancūziją. Būdamas 45 metų jis vedė lenkaitę Nelę Mlynarską, kuriai tebuvo 24 metai. Draugai iš pradžių šaipėsi iš jo, tačiau vėliau, kai atsiskleidė Nelės talentas virtuvėje, draugams teko prikąsti liežuvį. Ji iš tiesų buvo puiki virėja, vakarėlių siela. Arturas, deja, buvo neblogas merginykas. Kaip nebūtų keista, būdamas 90 metų amžiaus jis paliko Nelę dėl kitos moters - Anabelės, kuriai tebuvo 33... Ech tie vyrai


13 komentarų:

  1. esu šitą kepus. tikrai skanus, bet man jis per riebus pasirodė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nepasirode riebus... Labai lengvai iskepamas, o skonus fantastiskas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Drauge pavaisino siuo pyragu... Nerealiai skanus!

    AtsakytiPanaikinti
  4. išbandžiau ši receptelį, tikrai nuostabaus skonio pyragas:) ačiū už receptą

    AtsakytiPanaikinti
  5. ogi nėr už ką, džiaugiuos, kad patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, o ka daryt jei neturiu tokio svirksto?Noriu labai isbandyt siandien sita pyraga, kaip su tais greziniais daryti?:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. pabandyk su medicininiu švirkštu :)
    o jei ir to neturi, gal tiesiog su vyno kamščio ištraukėju???

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mmmm...patiko visai seimynai.Dariau vis delto keksiukus:) Su vyno istraukeju isgreziau skylute ir su medicininiu svirkstu ipyliau sirupo:) Labai skanu!Net nesitikejau , kad bus toks nuostabus skonis. Greit darysiu pakartojima, nes liko tik du keksiukai. Dar toks kvailas klausimas, margarino lydyti nereikia?:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. ne, tikrai nereikia lydyti.
    džiaugiuosi, kad patiko

    AtsakytiPanaikinti
  10. super pyragelis ekonomiskas ir skanus.aciu

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nuostabus, nepakartojamas, purus, tiesiog tirpsta burnoje, aciu aciu aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. manau per daug sviesto eina i si recepta. nes man gavosi labai jau riebus, dejau pagal recepta

    AtsakytiPanaikinti
  13. keista, man dar nebuvo, kad jis nepavyktų :)

    AtsakytiPanaikinti