2011 m. lapkričio 13 d., sekmadienis

Vandos Statkevičienės keksas

Vandos Statkevičienės - Juozo Statkevičiaus mamos - keksą esu ragavus keletą kartų. Jis toks nerealus, kad užmiršti tikrai niekaip neišeina. Todėl kažkada paskambinau pačiai poniai Vandai ir paprašiau papasakoti, kaip jinai jį kepa. Internete šio kekso receptų yra daug, ir įvairių variacijų, tad norėjau tikslesnių pasakojimų. Šitą jos receptą turiu jau du metus, dalinausi su savo buvusia kolege kažkada ir ji pirmoji bandė kepti. Jai nepavyko, tad aš atidėjau jį į šalį ir kuriam laikui pamiršau. Tačiau vėl gavau progą paskanauti tuo keksu ir išsitraukiau receptą. Nežinau, kodėl kolegei nepavyko - man keksas iškilo ir iškepė. Tik padariau keletą nedidelių klaidų, t.y. per mažai ištepiau formą riebalais, tad buvo sunkumų išimant, be to, razinų nepavoliojau miltuose, tad jos visos nusėdo į dugną (t.y. ant pačio kekso viršaus, nes jis išverčiamas aukštyn kojomis).

Vandos Statkevičienės keksas

2 stiklinės cukraus (1 stiklinė - 200 ml)
2 stiklinės miltų
5 dideli arba 6 mažesni kiaušiniai
250 g Vilniaus margarino
200 g 40 proc. Dvaro grietinės
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
300g razinų, papildomai galima pridėti riešutų, kokoso drožlių ir pan.

Margariną sutarkuoti per burokinę tarką ir maišyti su cukrum ir miltais, kol pasidarys trupiniai.

Kiaušinius išplakti, kol suputos. Sudėti grietinę. Tada po truputį dėti trupinius ir plakti, ko ištirps cukrus ir tešla taps vienalytė.

Kekso kepimo formą ištepti riebalais, tada dėti trečdalį tešlos, pusę razinų, vėl trečdalį tešlos, kitą pusę razinų ir užbaigti tešla. Išlyginti paviršių ir dėti į įkaitintą orkaitę, kepti 1 val. 10 min. 175 laipsnių orkaitėje.

Iškepusį pyragą aptepiau glajumi: stiklinė cukraus pudros, pora šaukštelių citrinos sulčių ir dar truputį vandens, kad būtų ne per skysta ir ne per tiršta, tinkama varvinti šaukštu.
Labai skanu!

14 komentarų:

  1. Bet koks gražus su ta razinų karūna :) ir aš kepsiu. Savaitgalį. Suviliojo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai va, kad tos razinos turėjo būti viduje kekso, o ne karūna :). O gavosi kaip gavosi. Bet jo jau nebėr... Per skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skanus....., atėjo maži kažkokie naminukai ir viska suvalgė.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo tai super... nu ale ka besakykit, bet majonezas tai numusa apetita... o kazna be majonezo neiseitu? Kokio aliejuko sliukstelet?

    AtsakytiPanaikinti
  5. eee, koks majonezas??? nėr majonezo.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vida, ar jau taip greitai iškepėte ir suvalgėte??

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sorry! Man kazkodel persiskaite Vilniaus majonezas ;-))) Atrodo taip idemiai skaiciau ;-) Dar karta persiprasau.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Iškepi, kiek kantrubė leidžia palaikai orkaitėje, po to dar šiltq į šaldymo kamerą....(aišku nei šaldytuvui, nei skrandukams nesveika_).......

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vida, aš taip nemoku :). Be to, pas mane šeimynykščių pakankamai, susivalgo greit!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Bea, kekso skonis puikus, tačiau ne visai pavyko su tešla. Sumaišius 250g margarino su 400ml (vėliau dėjau dar miltų) miltu, man išėjo ne trupiniai, kaip Jus rašote, o riebi košė. Keksas puikiai iškylo, bet viduje vietomis taip ir liko riebus tešlos kamuoliukai.Gal ką patarsite?

    AtsakytiPanaikinti
  11. hm.. įdomu kodėl košė - gal margariną tirpdėte? Jis turi būti šaltas. Be to, aš tryniau ne rankomis, o virtuviniu kombainu - tai man tikrai gavosi trupiniai. Be to, kai dėjau trupinius į tešlą, tai dėjau po truputį ir kiekvienąkart geriau išsukau (ne rankom, vis dar kombainu)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Originalas tikrai labai skanus :) Jusu irgi atrodo gardziai:)
    Pati dar ilgai nesirysiu kepimui...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Bea, man kažkaip labai nesinori to margarino. Kaip manai, jei jį pakeitus geru sviestu?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Žinoma. Aš jau seniai niekur nenaudoju margarino.

    AtsakytiPanaikinti