2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Božolė: priminimas



Jei netyčia pamiršote (nors kaip galima???) - tai rytoj (tiksliau šiąnakt) atvyksta Beaujolais Nouveau (Božolė Nuvo). Gaila, į jokį degustacinį renginį dėl asmeninių planų nuvykti negaliu, tačiau tikrai ragausiu jo namuose. O Perkūno namų naujienlaiškis mane informavo, kad šiųmetis Božolė bus įdomus, cituoju:

Georges Duboeuf prognozės 2011 m. Beaujolais Nouveau vynui

„2011 metų Božolė regiono klimatas suteikė puikias sąlygas vynuogių derliaus sunokimui. Šilti ir saulėti balandžio bei gegužės mėnesiai sąlygojo sėkmingą, kiek ankstyvą vynuogynų žydėjimą, o ypač karšta antroji pusė rugpjūčio puikiai sunokino derlių. Šių metų „Beaujolais Nouveau“ vynas itin tamsios rubino spalvos, intensyvaus raudonųjų bei juodųjų uogų aromato: juodųjų serbentų, braškių, šiek tiek jaučiami slyvų bei marmelado kvapai."

Keletas faktų apie Božolė:
1. Božolė visada pradedamas pardavinėti trečiąjį lapkričio ketvirtadienį.
2. Božolė regione yra apie 4000 vyno augintojų, maždaug 1/3 gamina būtent Beaujolais Nouveau vyną.
3. Šis vynas gaminamas tik iš Gamay (Gamay noir jus blanc) vynuogių.
4. Vynuogės Božolė regione skinamos tik rankiniu būdu.
5. Beaujolais Nouveau vynas geriamas jaunas.
6. Beaujolais Nouveau yra patiekiamas atvėsintas iki 11-12 laipsnių.
7. Božolė regionas garsėja puikiu maistu - Paul Bocuse, nouvelle cuisine atstovo, žymaus šefo restoranas irgi yra šiame regione.
8. Sakoma, kad Beaujolais - tai vienintelis baltas vynas, kuris yra raudonas :).
9. Beaujolais serviruojamas su sūriais (pvz. Gruyere), įvairiomis salotomis, paukštiena, ryškesnio skonio vynas gali būti patiekiamas ir su raudona mėsa. Paul Bocuse siūlo tradicinį desertą: persikai su juodaisiais serbentais aplaistyti atšaldytu Beaujolais vynu.

O čia šiek tiek daugiau informacijos apie tai su kokiu maistu derinti Beaujolais Nouveau.

1 komentaras:

  1. Oi, kaip dekui uz puikią ir greitą informaciją apie vyną ir maistą. Mano vyras isleke pirkti vyno!!!

    AtsakytiPanaikinti