2011 m. rugsėjo 20 d., antradienis

Cukinijų pyragas su pelėsiniu sūriu


Kažko tokio rudenį man ir norėjosi. Cukinija, kurių pridygo be proto, ir kuri neturi savo išskirtinio skonio, o prisitaiko prie to, su kuo ja naudoji. Pelėsinis sūris, prieš kurį neatsilaikau, prisiperku, po to nespėju valgyti... Štai ir pyragas. Greitai, lengvai ir labai skaniai. Be to, man jis kažkodėl pasirodė labai elegantiškas ir toks... na gurmė! Gabalaitis šio pyrago (dar šilto) su taure vyno - jis padarė mano dieną (it made my day)!

Pagrindas:
180 g miltų
120 g margarino kepiniams
30-40 ml šalto vandens
žiupsnis druskos

Margariną su miltais ir druska trinam kartu, kol pasidarys trupiniai (kombainu su peiliu labai greitai gaunasi, bet galima ir rankomis), pilame vandenį ir suformuojame tešlos rutulį. Padedam jį šaltai pusvalandžiui. Po to iškočiojame, išklojame riebalais išteptą kepimo formą suformuodami kraštelius, subadome šakute pagrindą ir kepame 10 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jei turite kuo paslėgti pagrindą - galima tai padaryti, kad nesipūstų. Bet aš šįkart nedariau.

Įdaras:
Gabalas cukinijos
2 kiaušiniai
3 šaukštai grietinės
po šaukštelį kapotų petražolių ir krapų
100 g Delice Mon Sire sūrio (75 proc. riebumo, baltojo pelėsio)
50 g Shropshire Blue sūrio (ar kokio kitokio mėlynojo pelėsio sūrio)
žiupsnis druskos, šiek tiek juodųjų pipirų

Cukiniją supjaustome 0,5-1 cm storio griežinėliais ir pakepam su šlakeliu aliejaus.
Kiaušinius išplakame su grietine, sudedame žoleles, druską, pipirus. Įpjaustome Delice Mon Sire sūrį ir išmaišome.
Ant apkepto pagrindo sudedame cukinijos griežinėlius, užpilame paruoštą masę ir gražiai išdėliojame Shropshire Blue sūrio griežinėlius.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 35-40 min.

2 komentarai: