Nuostabaus grožio diena buvo šiandien... Kurią sugadino 10 val. ryto išgerta taurė putojančio vyno, mat taip reikėjo kolektyvo vardan. O ta taurė tuščiame pilvelyje pridarė tokių nesąmonių, kad ojojojoj.... Tačiau vakaras su šitomis bandelėmis ištaisė viską viską. Jos tiesą pasakius buvo visai neplanuotos, tai todėl tik dar puikesnės. Bandelių užsimanė vaikai, eiti parduotuvėn buvo tingu, be to, nieko skanaus ten vis tiek nebūna.
20-25 g šviežių mielių
400-500 g miltų
1 stiklinė (200 ml) pieno 20-25 g šviežių mielių
400-500 g miltų
60 g sviesto
2 kiaušiniai
1/2 stiklinės cukraus
žiupsnis druskos
pakelis vanilinio cukraus
smulkiai nutarkuota pusės citrinos žievelė
Uogienė įdarui (naudojau bruknių su kriaušėmis)
Kiaušinis aptepimui
pabarstukai
Gaminimas:
1. Kaip visada mieles su šaukštu cukraus išmaišome ir paliekame trumpam. Per tą laiką pieną su sviestu pašildome, kol sviestas ištirps ir pravėsiname (turi būti vos šilta).
2. Miltuose, išmaišytuose su druska ir cukrumi bei vaniliniu cukrumi ir citrinos žievele, padarome duobutę, į ją sumušam kiaušinius, supilam pieną su sviestu ir tada mieles. Išmaišom ir užminkom tešlą. Ją reikėtų paminkyti dar apie 10 min. (idealu ir 20), kol ji taps vientisa ir blizgi.
3. Pastatom tešlą šiltai, kad pakiltų. Be abejo, nepamirštame viršaus pabarstyti miltais ir uždengti. Man pakilo labai greit, užteko gal pusvalandžio.
4. Pakilusią tešla iškočiojame ir išpjaustome skrituliukus. Į jų vidurį dedame šaukštelį uogienės, perlenkus užlipdome kraštus ir suformuojame bandelę.
5. Bandeles dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir paliekame dar pusvalandį pakilti. Po to galima jas iškart kepti, patepus plaktu kiaušiniu, arba dar pabarstyti trupiniais-pabarstukais, kurie jas pakylėja į kitą dieviško skonio lygmenį.
Dieviško skonio lygmuo (pabarstukai): 1/2 stiklinės miltų 50 g margarino kepiniams ar sviesto 2 šaukštai cukraus Viską triname tarp pirštų, kol pasidarys smulkūs trupiniai. Mano mamai tas viršus ypač patiko. Man irgi :)
6. Pakilusias bandeles patepame kiaušinio plakiniu, pabarstome trupiniais ir kepame įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje, kol bandelės apskrus (man užteko apie 17 min. elektrinėje orkaitėje, kai kaista ir viršus, ir apačia).
Mano bandelės buvo ganėtinai didelės, išėjo 30 vnt., t.y. dvi skardos. Tiesa, bandeles lipdė dukra, man tik šiek tiek reikėjo jai padėti tame procese, todėl kai kurios bandelės (žr. foto apačioje) iš pasitenkinimo mažais mikliais vaikiškais pirštukais išsižiojo ir išsišiepė. Bet tokių buvo labai nedaug. :) Kitos pagarbiai susičiaupusios saugojo savo vidurius.
Jau įsivaizduoju tų pabarstukų skonį..mmmm..o apie bandelių skonį tai patyliu..
AtsakytiPanaikintiBet kokiu atveju jos bus jau mano bandomų receptų pirmoje vietoje, tuo labiau, kad nuo paršelių viruso dar ir mielių gabaliukas tebegyvena :)
Bea, Tavo dėka išmokau nebijoti mielinės tešlos, nes visi kepiniai pagal Tavo receptus gavosi idealiai!!! AČIŪ labai labai !!!
Labai džiaugiuosi!
AtsakytiPanaikintiaš pati ją pamėgau ne taip seniai, nes mielinė tešla visada buvo mano mamos sritis, ne mano :). O dabar nuo jos kaifuoju ir jei nėra šaldytuve mielių, tai katastrofa!
Noriu gaminti! Tikrai nuostabiai atrodo
AtsakytiPanaikintiBeata, ačiū už džiaugsmą rasti vėl kažką skanaus, tačiau kažkaip mano svarstyklės (ne virtuvinės:)pradėjo "blogai rodyti "...
AtsakytiPanaikintitesla jau pas mane minkoma:) bet norejau paklausti del tu pabarstuku...ar sviesta reikia imti kambario temperaturos ar salta?Dekui!
AtsakytiPanaikintiMiela Zita,
AtsakytiPanaikintideja, mano svarstyklės irgi kvailioja, aš įtariu, kad nuo žiemiško ir šalto oro... Vasarą tikiuosi joms smegenys atšils, nes meniu pasikeis!
Karolina,
aš ėmiau margariną iš šaldytuvo. Šitiems pabarstukams išties jokio skirtumo :)
Tikrai laaaabai skanios bandelės :)
AtsakytiPanaikintilabai skanios bandeles,ir tesla labai maloni darbui.bandeles jau kepu antra vakara is eiles....aciu,aciu!
AtsakytiPanaikintiO jeigu naudočiau ne šviežias mieles, o sausas? Kaip tada daryti? Tiesiog mieles sumaišyti su miltais ir kitais biriais produktais, t.y. iš esmės pradėti gaminti nuo 2 punkto?
AtsakytiPanaikintina, po parseliu bandos seke mieliniai pyrageliai su mesa ir fetos suriu... o si vakara sios bandeles, trecias vakaras BEA receptu isbandymas.... ir su mieline tesla susidraugavau...
AtsakytiPanaikintiJurgita, labai džiaugiuosi, kad susidraugavai su mieline tešla. Bet trys vakarai iš eilės, tai ohoho! Ar kartais talija nenukentės? :)
AtsakytiPanaikintiAnonimiškas, sausas mieles pirma sumaišom su nedideliu kiekiu šilto skysčio, šiuo atveju pieno :).
na, pati nevalgau vakarienei siu patiekalu :) tai gal nenukentes :) aisku susilaikyti, kai visi namai kvepia nelengva....
AtsakytiPanaikintiBet man nelabai gavosi suformuoti jas, visos issiskleide..... bet seimai vistiek tiko ir patiko.
AtsakytiPanaikintiGaminu antrą kartą :) anąsyk kaltinau mieles, kad blogos, tikiuosi šį kartą geriau pavyks.
AtsakytiPanaikintiO tu tešlą šitą su rankomis išminkai? Aš iš pusės normos darau, tai man miltų pusės iki minkymo konsistencijos toli gražu... Dar drąsiai 100g teko pridėti, ir tai tik aliejumi pateptomis rankomis išminkiau :/ nesinori nukietint...
rankomis. šiek tiek ir aš barsčiau papildomai
AtsakytiPanaikintijoa, kažkur pasimetė mielės. ačiū už pastabą. aš paprastai dedu apie 20-25 g šviežių mielių.
AtsakytiPanaikintilabai noriu bandeliu su varske. turetu buti skanu ir su ja, tik ka i varske ideti?cukraus ir viskas?
AtsakytiPanaikintiPrikroviau pabarstuku,bet likodar,oismesti gaila.kaipnuos sunaudoti?
AtsakytiPanaikintiman visi susinaudoji. Bet jei liko, dek i saldytuva ir kepk dar bandeliu ryt poryt!
AtsakytiPanaikinti