2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

Karamelizuotų kriaušių pyragas su rozmarinų pagrindu

Vienoje kavinėje užmačiau užrašą: "who eats alone, chokes alone" (Kas valgo vienas, užspringsta vienas). Išties manau, kad geriausias metas bendrauti yra kartu valgant. Nors pati dažnokai valgydavau su knyga, žurnalu ar laikraščiais, bet labai mėgstu tai daryti kompanijoje. Kartą vieną vakarą restorane stebėjau porą, kuri per visą minimum trijų patiekalų vakarienę persimetė tik keliais žodžiais, tačiau visą vakarą išmaniaisiais mobiliaisiais fotografavo savo maistą ir greičiausiai dėjo į Facebook'ą. Tokiu atveju, aš ne apie šitą būdą valgyti kompanijoje. Padėkime mobiliuosius į šoną ir pabendraukime.


Karamelizuotų kriaušių pyragas su rozmarinų pagrindu 

(adaptuotas iš Gourmantine)
(~8 porcijos)

Pagrindas
180 g miltų
50 g cukraus
žiupsnis druskos
žiupsnis džiovinto rozmarino
1 didelis kiaušinis
90 g sviesto

Karamelizuotos kriaušės
3 Conference rūšies kriaušės
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai medaus
2 apelsinų sultys

Kremas
1 stiklinė pieno
3 kiaušiniai
50 g rudo cukraus

Viršus:
sauja migdolų
2 šaukštai rudo cukraus




Tešlai: sudedame į kombainą visus ingredientus, išskyrus kiaušinį. Išsukame peiliu iki smulkių trupinių, tada įmušame kiaušinį ir sukame tol, kol tešla sulips į kamuolį. Padedame ją į šaldytuvą, kol pasiruošime įdarą.
Kriaušes nulupame, perpjauname pusiau ir išimame sėklalizdžius. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir kepiname kriaušes po keletą minučių iš abiejų pusių. Supilame apelsinų sultis, sudedame medų ir troškiname apie 10-15 min. vis apverčiant, kol skystis virs karamele, o kriaušės bus aplipusios karamele.
Atšalusią tešlą iškočiojame, bei ja išklojame kepimo formą, suformuodami kraštelius. Kol įkais orkaitė, tešlą su visa forma įdedame į šaldytuvą. Orkaitei įkaitus iki 200 laipsnių, tešlą užklojame kepimo popieriumi ir supilame pupelių ar ko nors panašaus jai prispausti. Kepame apie 15 min, tada nuimame pupeles ir kepame dar 5 minutes.
Karamelizuotas kriaušes supjaustome į 4-5 dalis ir sudedame ant apkepto pagrindo. Suplakame kiaušinius su pienu ir cukrumi, pilame ant kriaušių. Dedame pyragą į orkaitę ir kepame apie 15 min.

Migdolus su cukrumi kombainu sukapojame iki smulkių gabaliukų. Tada suberiame juos ant apkepto pyrago ir kepame dar 10 min. 




Receptas publikuotas www.svyturys.lt

2014 m. kovo 13 d., ketvirtadienis

Maisto serviravimo renginys su Maggi

Prieš kelias savaites mane nudžiugino pakvietimas renginiui maisto tinklaraštininkams Kaune ir Vilniuje. Finally!! Mūsų gretos juk auga ir didėja, tad daryti kelis renginius skirtinguose miestuose yra tiesiog puiki idėja. Renginys turėjo du tikslus: pristatyti mums naują Maggi produktą bei pamokinti mus maisto serviravimo lėkštėje - taip vadinamo "plating".

Renginio dalyvius pasitiko gardūs Arūno ruošti užkandžiai (midijos ir suktinukai). Ir labai miela renginio organizatorė Miglė. Jau nekalbant apie vyną, vandenį ir puikią nuotaiką.





Taigi, vakaro metu buvo pristatomas naujas Maggi produktas - Papyrus lapeliai sultingai vištienai, kurių yra dvi versijos: viena su provanso žolelėmis, kita su česnakais.


Manau, šis produktas yra skirtas greitam gaminimui, kai visai neturite laiko, tada tik šlept mėsytę/žuvytę/daržovytę ant popierėlio ir iškepame. Aš greičiausiai pasirinkčiau visai priešingą variantą: sutrinti žoleles tarp pirštų, mėgautis jų aromatu, likusiu ant odos, susitrinti pipirus mano granitinėje trintuvėje.... Na bet greitam variantui, imkite Maggi lapelius ir pietaukite per 10-12 minučių. Mat tokius vištienos kepsnelius reikia apkepti iš abiejų pusių po 5-7 minutes.





Taip pat renginio tema: plating - t.y. maisto serviravimas ant lėkštės. Juk visų pirma žmogus maistą valgo akimis, sako virtuvės šefas Arūnas Stoškus. Arūnas dirbęs net 11-oje maitinimo įstaigų, šiuo metu vadovauja restorano "Terrazza" virtuvei. 





Arūnas pasakoja: anksčiau Lietuvoje vyravo tendencija pjaustyti įvairausias gėlytes iš daržovių ir juomis puošti lėkštes. Turbūt visi prisimename gėles iš porų ir gabalėlį garbiniuotosios petražolės ant lėkštės vos ne prie bet kokio kepsio. Visai neseniai praošė molekulinės virtuvės banga, viskas atrodė visai kitaip nei išpjaustytos gėlytės...

Vienok dabar pasaulyje vyrauja ispaniškos ir skandinaviškos maisto serviravimo tendencijos. Svarbiausia - natūralumas: natūralūs ingredientai, natūralios spalvos, švari ir neperkrauta lėkštė. Anksčiau maistą kraudavome samčiais ir dideliais šaukštais, dabar virtuvės meistrai naudoja pincetus. 


Vakaro metu ruošėme vištieną papiruso lapeliuose, šalia kurios kiekvienas dalyvis galėjo sukomponuoti savo garnyrą. Pasirinkimui buvo parūpinta špinatų lapelių, bazilikų, pertražolių, čiobrelių, rozmarinų, pomidorų, šparagų, moliūgų, cukinijų, briuselinių kopūstų ir svogūnų. 


Daržoves dalyviai ruošė naudodami įvairiausius įrankius: dekoratyvinių spiralių suktuką, įvairius skustukus, rutuliukų darymo įrankį. Moliūgai ir cukinijos buvo ruošiami garinėje orkaitėje, svogūnai verdami raudoname vyne, šparagai ir briuseliniai kopūstai blanširuojami.




Kelias pavyzdines lėkštes paruošė šefas Arūnas.



O štai ir mano paruoštoji lėkštė: vis dar įkvėpta kovo 11-osios dvasios ir su kepintomis moliūgų sėklomis (kurias po to visi iš manęs atėminėjo - nes labai smagiai kramtėsi). 


O štai kitų lėkštės, deja, visų autorių neprisiminsiu, bet gal komentaruose prisipažinsite. :).

Nr. 1. Indrė iš GP magijos



Nr. 2. Skirmantė iš Forelės receptų.


Nr. 3.


Nr. 4.


Nr. 5. 


Nr. 6. 


Nr. 7


Nr. 8. 


 Nr. 9. 



Vakaras baigėsi visiems smagiai bevalgant stilingai paruoštus patiekalus.


Džiaugiuosi susipažinusi su naujais žmonėmis: Tadu iš Skonio galerijos, Dalia Raimonda iš Geros virtuvės, Vilma iš Širšių lizdo ir Aušra iš Dideli eksperimentai mažoje virtuvėje