2013 m. spalio 29 d., antradienis

Obuoliniai blondinai

Sveiki, ilgi tamsūs vakarai! Kai atsukame laiką, man visada tampa gerokai niūriau  - ir taip iki tada, kai vėl laiką pasuksim. Arba iki tada, kai užuosiu Kalėdų kvapą. Jaučiu, tas laikas prabėgs septinmyliais žingsniais, nes tokio užimtumo su mokslais, koks yra dabar, aš neįsivaizdavau jokiam įsivaizdavime. Nors dar kartais vos vos lieka laiko greitutėliam pyragui.




Yra brownies, yra ir blondies. Manieji šviesiaplaukiai su obuoliukais. Pirmąkart dariau su razinomis ir obuoliais, antrąkart vietoj razinų naudojau lazdyno riešutus. Čia jau kaip jums patogiau, visaip skanu.

Obuoliniai blondinai

(Šaltinis: Neighborfoodblog)

240 g sviesto
240 g perpus rudo ir balto cukraus
2 kiaušiniai
1 šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnis druskos
240 g miltų
2 nedideli obuoliai
Sauja razinų ar riešutų


Sviestą ištirpiname ir atvėsiname šiek tiek. Suberiame cukrų ir druską, išmaišome. Tada įmušame kiaušinius, beriame miltus, kepimo miltelius, razinas ar riešutus. Išmaišome ir du trečdalius tešlos dedame į kepimo popieriumi išklotą formą, ant tešlos dedame labai plonai supjaustytų obuolių skilteles. Ant obuolių tolygiai paskirstome likusią tešlą.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min (iki sauso pagaliuko).



2013 m. spalio 27 d., sekmadienis

Mejadra

Knyga, kurią įsigijau praūžus per tinklaraščius jos receptų gamintojų bangai, yra nereali, užburianti ir įtraukianti taip, kad atitrūkt neišeina. Ši knyga – tai Yotam Ottolenghi ir Sami Tamimi „Jerusalem“.  Išsirinkau iš jos vieną receptą savaitgaliui. Gamindama keičiau proporcijas ir prieskonių mišinį, nes valgytojų rate yra visokiausių pageidavimų nedėti to ar ano. Todėl mano variantas yra šiek tiek kitoks, bet nė kiek ne blogesnis. Jis visų pirma pavilioja savo rytietiškais kvapais, o tada skoniu. Nemanykit, kad tai TIK ryžiai ir lęšiai, o ne. Tai ryžiai ir lęšiai kitoje dimensijoje.
Jei reikia dar argumentų, lęšiai - tai puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, o mes jų iš tiesų valgom gerokai per mažai! 
Šis patiekalas labai tiks su naujuoju Švyturio Keltų alumi.



Mejadra


3 svogūnai
250 ml saulėgrąžų aliejaus
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
200 g basmati ryžių
150 g žalių neskaldytų lęšių
1 šaukštelis kumino sėklų
½ šaukštelio maltos kurkumos
1 šaukštelis juodų grūstų pipirų
1 šaukštelis malto cinamono
1 šaukštelis malto kardamono
1 šaukštas miltų
Druska
1 šaukštas cukraus
~350 ml vandens

Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais, sumaišome su šaukštu miltų ir šaukšteliu druskos, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. Įkaitiname aliejų ir kepiname pusę svogūnų kiekio apie 5-7 minutes, kol jie karamelizuosis. Ištraukiame iškepusius svogūnus ir taip pat paruošiame antrą dalį. Atidedame, kol pagaminsime patiekalą.

Žaliuosius lęšius sudedame į puodą, užpilame dideliu kiekiu vandens ir verdame 12-15 min., kol jie bus beveik išvirę – t.y. dar šiek tiek traškūs.

Kitame puode įkaitiname du šaukštus alyvuogių aliejaus, suberiame prieskonius (kuminą, kurkumą, cinamoną, kardamoną ir pipirus), trumpai (~30 sek.) pakepiname. Suberiame ryžių grūdelius, kepiname kartu su prieskoniais, viską kruopščiai maišydami, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Supilame vandenį, apvirtus lęšius, beriame šaukštelį druskos ir šaukštą cukraus, užverdame. Ant labai mažos ugnies paliekame virti, uždengus dangčiu.


Išvirus, nudengiame dangtį, uždedame švarią pašluostę ir prispaudžiame ją puodo dangčiu. Taip paliekame patiekalą pailsėti 10 min. Tada sudedame į serviravimo indą ir ant viršaus paskirstome karamelizuotus svogūnus. Įsipilame alaus taurę ir mėgaujamės!





Tikrai gaminsiu dar ir dar - nerealiai skanu :)

Receptas publikuotas www.svyturys.lt

2013 m. spalio 4 d., penktadienis

Sezoniniai pyragėliai su kariu, moliūgu ir feta


Taigi, mokausi... Kol kas šiek tiek neramu, šiek tiek baisu, šiek tiek intensyvu. Visko po šiek tiek, bet tai argi pirmas kartas??? Išbrisiu, manau. Visi ten tokie pat kaip aš: dirbantys, užsiėmę, aktyvūs. Kol kas man įdomu, jei taip ir toliau, bus labai gerai. Nes jau buvau šiek tiek praradusi tą drive'ą, kuris mane stūmia priekin - todėl pakurstyti jį aš visai nieko prieš. Kartais kasdienybės nuotrupos mane vėl pastato ant žemės, bet turiu kuom pakilti. Žodžiu einu pakuotis į paskaitas.
Už tai keliu pyragėlio kąsnį!



Sezoniniai pyragėliai su kariu, moliūgu ir feta

~30 vnt.

Tešla:
200 g kvietinių miltų
100 g vandens
2 šaukštai lydyto sviesto
1 šaukštelis druskos
1 šaukštas kario



Į miltus suberiame druską ir karį, išmaišome. Supilame sviestą ir vandenį, užminkome tešlą. Ją minkome bent 4-5 minutes, kol ji taps elastinga. Tada suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame pusvalandžiui.

Įdaras:
1 svogūnas
1 paprika
~300-400 g šviežio moliūgo
sauja petražolių
1 šaukštelis kario
1-2 šaukštai pomidorų padažo
druska, pipirai, žiupsnis kumino sėklų
Aliejus kepimui
50 g fetos sūrio



Svogūną smulkiai supjaustome, papriką supjaustome kubeliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų, suberiame kumino sėklas, tada svogūną su papriką ir šiek tiek apkepiname. Tuo metu susipjaustome kubeliais moliūgą, suberiame į keptuvę, dedami visus likusius ingredientus, išskyrus fetą, ir troškiname, kol daržovės suminkštės. Paliekame atvėsti, tada įmaišome sutrupintą fetą.
Tešlą iškočiojame plonai, išpjauname skrituliukus. Į jų vidurį dedame arbatinį šaukštelį įdaro, perlenkiame, kraštus užspaudžiame ir gražiai užlankstome. Taip sunaudojame visą tešlą ir įdarą.

Įkaitiname keptuvę, pilame aliejaus, dedame pyragėlius. Apkepame iš abiejų pusių, kol apskrus ir tešla bus iškepusi. Valgome šiltus ar atvėsusius.