2012 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Keksinis obuolių pyragas

Kiekviename gyvenimo etape reikia turėti vedlį. Žmogų, iš kurio gali mokytis, siurbti patirtį, žinias, išmanymą. Išsiurbus tenka atsisveikinti ir ieškoti kito vedlio. Dažniausiai. Kartais tie saitai sunkiai nutrūksta, nes atrodo, kad dar šio to liko, bet galų gale vis tiek tenka paleisti ir ieškoti kito. Kartais lieka draugystė, bet retai. Kartais tenka ir pačiam pabūti vedliu, o tai ir sunku, ir smagu. Ir subinę paspardyt ir už nosies patempt - taip, kad net pirštai sulenda į nosies skylutes. Bet leidžia pasijusti reikšmingu, išmintingu ir reikalingu. Abu variantai gerai ir abu esu patyrus :)



Keksinis obuolių pyragas
(Pagal: Served up with Love)
1 puodelis=237 ml

2 puodeliai cukraus
1 ir 1/2 puodelio saulėgrąžų aliejaus
3 dideli kiaušiniai
3 puodeliai miltų
po pusę šaukštelio maltų prieskonių: cinamono, imbiero ir kardamono
žiupsnis druskos
1 šaukštelis kepimo miltelių
2-3 obuoliai, nulupti ir smulkiai supjaustyti
sauja nuplautų ir nusausintų razinų

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
Išplakame kiaušinius su cukrumi ir aliejumi. Miltus sumaišome su prieskoniais, druska ir kepimo milteliais. Po truputį įmaišome į išplaktus kiaušinius. Pabaigoje įmaišome obuolius ir razinas.
Tešlą sukrečiame į riebalais išteptą keksinę formą ir kepame 55-65 min. 



Ir po to atskrido ŠIRŠĖ. O dar vėliau pyrago neliko nė gabalėlio. Perskanus :) Drėgnas, kvapnus ir tirpstantis burnoje.


2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Apverstas obuolių pyragas

Praleidau 5 dienas konferencijoje Helsinkyje, Suomijoje. Atitrūkau nuo namų, vaikų, rūpesčių, o grįžusi turėjau gerai pamiegoti, kad nubusčiau šitoje realybėje. Žiauriai pasiilgau dviračio ir fizinio krūvio, kuris pataiso savijautą ir nuotaiką - tad labai gera, kad šiandien saulėta diena. Išsitraukiau dviratuką ir nuriedėjau savo trasa. Kaip visada paskutinį mėnesį. 13 km malonumo. 

Dar labai pasiilgau virtuvės - nors maisto Suomijoje netrūko, greičiau buvo perteklius: per kiekvieną petraukėlę vis ką nors kito patiekdavo, o kadangi aš labai smalsi, tai man viską reikėjo paragauti. Valgiau: elnienos musą ant sumuštinukų, halloumi sūrį, brie sūrį, lašišą, avienos troškinį, steiką, jūros šukučių musą, antieną, grybų sriubą, šokoladinius keksiukus, macarons, eklerus, pana cotta, balto šokolado musą su mėtom, krepšelius su citrininiu musu ir t.t.t.t.t.t. Nerealiai visko prisiragavau iš to smalsumo - teks dabar atgailauti ir nevakarieniauti.

Bet šiandien jau pyragą iškepiau. Labai labai skanų pyragą.

Apverstas obuolių pyragas
(pagal Mary Berry Best Desserts)

120 g sviesto
200 g cukraus
keli lašai migdolų esencijos
10 didelių obuolių
300 g šaldytos sluoksniuotos tešlos

Obuolius nusilupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome ketvirčiais. Keptuvėje išlydome sviestą, suberiame cukrų, sulašiname migdolų esenciją, sudedame obuolius ir kepame, kol jie suminkštės.

Kepimo formoje gražiai sudedame obuolius išorine (apvaliąja) puse žemyn ir dar paverdame cukrų su sviestu ir ištekėjusiomis obuolių sultimis, kol karamelizuosis (patamsės ir sutirštės). Išvirusią karamelę supilame ant obuolių, ant viršaus užklojame tešlą ir gražiai apipjaustome pagal kepimo formą. 

Kepame 230 laipsnių ~20-25 minutes. Ištraukę pyragą paliekame apie 10 min. pravėsti, o tada uždedame serviravimo lėkštę ir apverčiame. 

Labai skanu dar šiltas su ledais. Šaltas irgi nuostabus, bet greičiausiai gali nespėti ataušti.


2012 m. rugsėjo 2 d., sekmadienis

Noriu į Gruziją: šašlykas su Tkemali padažu

Su kuo man asocijuojasi Gruzija? Neee, aš joje dar nebuvau, bet labai norėčiau nuvykti ir sužinoti, ar mano nuomonė teisinga. Todėl dalyvauju Borjomi konkurse : "Su „Borjomi“ keliauk į svetingiausią lietuviams šalį – Gruziją!"

Tad mano galvoje Gruzija yra tokia:
  • linksmi, energingi, temperamentingi ir ypatingai svetingi žmonės
  • karšti tamsiaplaukiai (stipriai -plaukiai) vyrai - labai dėmesingi, aistringi, emocingi, ech...
  • žmonės, išskirtinai mylintys lietuvius (Lietuvoje pasakojamos vos ne legendos apie lietuvių ir gruzinų bičiulystę ir meilę, be to, pažiūrėkim, kas gi daugiausiai balsuoja už mus Eurovizijoje. Iš tiesų, gruzinai ir lietuviai turi kažkokio bendrumo, kažkokią dvasinę vidinę tarpusavio simpatiją, kurią pastebėjo jau seniai daugelis žmonių - dar nuo sovietmečio laikų. Gruzija - tai šalis, kuri sušildo širdį. )
  • stiprūs šeimyniniai saitai, šiltas bendravimas, ilgos skanios vakarienės šeimos rate su dainomis, šokiais
  • dar pridėkime šiek tiek išdidumo, ypatingo garbės suvokimo ir voila - manoji Gruzija

Iš ties, Gruzija man niekada neturi jokių konotacijų su greitmaisčiu, junk food'u ar McDonalds'u. Kol nenuvyksiu, nepatikėsiu, kad gali būti kitaip :). Man gruzinų virtuvė - lėtosios virtuvės (slow food) pavyzdys, kai gaminama su meile, susikaupus, tik iš natūralių vietinių produktų, be jokių pusgaminių. Kai valgoma vakare su artimaisiais susėdus ilgai, skaniai ir linksmai, pasijuokiant iš dienos nutikimų, pasidalinant rūpesčiais, pasipasakojant liūdesius. 

Todėl mano sveiko maitinimosi supratimas - gaminti lėtai, skaniai ir įdomiai. Šios dienos patiekalą degustavo keletas užmiesčio rezidencijos (na gerai, pavadinkim įprastai - kolektyvinio sodo) kaimynų, kuriems patiko šis šašlykų marinavimo būdas, ar tiksliau rezultatas: iškepti šašlykai bei jų dip'as - ar tiesiog mirkalas/padažas. 



Iš tiesų, šašlykų ruošimas ir kepimas gali atstoti neblogą meditaciją. Mėsos pjaustymas ir marinavimas, malkų kapojimas, ugnies kūrimas išvaiko visas blogas mintis, išvalo smegenis, išdegina rūpesčius - na nors valandėlei, kol sotūs ir palaimingi atsiremiame kėdėje priešais tuščią lėkštę ir atsidūstame. Ak tiesa, būtina užgerti visą tai stikline Borjomi - mineralinio vandens, kuris tikrai tinka prie tokios mėsytės. Ir taure raudono vyno. Gaumardžios (į sveikatą!). 



Šašlykai

2 kg kiaulienos sprandinės ar perpus sprandinės ir kumpio (sprandinė yra dažniausiai šašlykams naudojama mėsa. Aš, mėgstanti sausesnę mėsą, mieliau renkuosi kiaulienos kumpį)
2 šaukšteliai druskos
1 šaukštelis pipirų
3-4 svogūnai
0,5 l Borjomi

Mėsą supjaustome 3-4 cm dydžio kubeliais, svogūnus supjaustome griežinėliais. Į mėsą sudedame svogūnus, suberiame druską ir pipirus, viską gerai išminkome rankomis kelias minutes. Tada supilame Borjomi mineralinį vandenį ir paliekame kelias valandas marinuotis. Atkreipkite dėmesį į šašlykus nuotraukoje - tie tamsesni yra sprandinė, o šviesesni - kumpis.






Tkemali padažas


Šis padažas - tradicinis gruzinų padažas, valgomas su šašlykais, vištiena, bulvių patiekalais. Tkemali padažą gruzinai naudoja taip, kaip mes ketčupą. Yra įvairiausių šio padažo receptų, aš dariau savaip, bet man pačiai labai patiko.

100 g džiovintų slyvų
1 skiltelė česnako
1 šaukštelis cukraus
prieskoniai: žiupsnis kmynų, žiupsnis kajeno pipirų, žiupsnis rūkytos paprikos (pimento) miltelių, druska, pipirai
30 ml viskio (mano priedas)

Slyvas iš vakaro nuplauname ir užmerkiame šaltame vandenyje, kad suminkštėtų ir išbrinktų. Nusilupame česnako skiltelę ir ją sutraiškome česnakų traiškykle. Slyvas nusunkiame ir sumalame blenderiu iki vientisos masės. Sudedame česnakus, prieskonius, įpilame viskį, šiek tiek vandens ir storadugniame prikaistuvyje užkaičiame ant silpnos ugnies. Verdame vis pamaišydami apie 10-15 min. Paragaujame, ar ko netrūksta - galbūt šiek tiek daugiau aštrumo? Žinoma, jei mėgstate.