2012 m. rugpjūtis 28 d., antradienis

Irish soda bread

Susimąsčiau kaip dažnai dėmesys ir bendravimas yra tik priemonė pasiekti tikslui. Nors atrodo, kad toks dėmesys nuoširdus ir tikras, bet pasiekus tikslą, jis dingsta. Tada susimąstai, ar nebuvo tai tiesiog egoistiškas bendravimas, kuriame nuoširdumo tiek ir tebūta. Galvojau, ar dažnai pati taip elgiuosi, bet apsimąsčiusi nutariau, kad pakankamai retai ir kad esu labiau altruistė, nei naudos siekėja. Tiesa gaila, kad atpažinti tokį bendravimą labai sunku, atsimerki tik tada, kai kito žmogaus tikslas jau pasiektas, nors tu nuoširdžiai sudėjai į tai labai labai daug. C'est la vie, ar ne? :)





Šioje duonoje vietoje mielių naudojama soda. Toks duonos kepimo būdas Europoje atsirado apie 19 amžiaus vidurį, kuomet soda buvo pradėta naudoti tešlos kilimui. Įvairiose šalyse kepamos šios duonos pagal skirtingas receptūras, o Serbijoje ši duona vadinasi česnica ir kepama Kalėdoms. Aš išsirinkau variantą su kiaušiniu ir pilno grūdo miltais, mat kaip tik nusipirkau jų maišelį. 

Irish soda bread - Airiška sodos duona
(pagal Chocolate&carrots)

2 puodeliai aukščiausios rūšies miltų
2 puodeliai pilno grūdo kvietinių miltų
1/4 puodelio cukraus
1 šaukštelis druskos
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis sodos
2 šaukšteliai kmynų
60 g nesūdyto kambario temperatūros sviesto
1 1/3 puodelio kefyro
1 kiaušinis

(1 puodelis = 237 ml)

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. 
Sumaišome visus sausus ingredientus. Tada sudedame šlapiuosius ir užminkome tešlą. Paminkome kelias minutes, tada suformuojame rutulį ir dedame jį ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Ant viršaus darome dvi įpjovas tarsi piešdami kryžių.
Kepame apie 1-1,5 val. (man prireikė 1 val. 10 min.)

Skonis kažkur tarp pyrago ir duonos: traški plutelė ir minkštas vidus. Truputėlį jautėsi soda, nors kefyras ir turėjo ją nugesinti, todėl šiek tiek apmaudu. Bet man skonis tikrai patiko. 




2012 m. rugpjūtis 22 d., trečiadienis

Slyvų uogienė su šokoladu

Šiandien nuostabiai lyja. Be proto stipriai, šiltai ir su dangų dalinančiais žaibais. Man patinka. Sušlapau nuo galvos iki kojų ir apsidžiaugiau: manyje dar yra šiek tiek vaikiškumo ir lengvabūdiškumo pasimėgauti lietumi, audra ir vėju. 


Slyvų uogienė su šokoladu
(Šaltinis: žurnalas "Virtuvė nuo... iki..." 2012 Nr. 8)

1 kg slyvų
400-500 g cukraus
100 g juodo šokolado


Slyvas nuplauname, išimame kauliukus ir sumalame (geriausia virtuviniu kombainu ar trintuve, kad ir odelės susitrintų). Supilame į storadugnį puodą ir verdame apie 1 val. ant labai mažos ugnies vis pamaišant. 

Suberiame cukrų, išmaišome ir verdame dar apie 30 min., kol uogienė sutirštės ir patamsės.
Sudedame susmulkintą šokoladą ir maišome, kol ištirps. 

Pilame uogienę į švarius ir dezinfekuotus stiklainius, sandariai užsukame. 

P.S. taip, akys jūsų neapgauna: uogienės spalva savotiška... Net nereikia sakyti, ką primena. Bet skonis viską pataiso :). 


2012 m. rugpjūtis 21 d., antradienis

Šarlotė su beze

 Apie ką aš šiandien... Apie geras mintis. Tikrai tikrai geras mintis. Kad ir kaip bebūtų, jų visada galima surasti savyje. Net jei nuleido dviračio padangą! Kaip tyčia važinėjau ne viena (nors paprastai važinėju viena), o su drauge-kaimyne. Čia esminis dalykas, mat ji turėjo su savimi pinigų, o aš - ne. Taigi pėstute nukakus kokius 2-3 km, pasiekėme dviračių taisyklą ir mano padanga buvo pakeista. Nice. Very nice. Rytoj galėsiu toliau varyt kur ir kaip man patinka. Mėtydama iš savęs blogas mintis ir galvodama geras, jaukias ir šiltas. Sofistikuotas mintis. Whatever happens.






Šarlotė su beze
(pagal Wizaz.pl)


Tešla:
400 g miltų
160 g sviesto
žiupsnis druskos
4 šaukštai cukraus
4 tryniai
1 šaukštelis kepimo miltelių

Įdaras:
~1,5-2 kg obuolių
cukraus pagal skonį
1 šaukštelis cinamono
1/4 šaukštelio malto kardamono
krakmolo, jei obuoliai labai sultingi

Viršus:
4 baltymai
1 stiklinė cukraus
1 šaukštelis balto vyno acto
50 g migdolų (sumalti)

27-29 cm skersmens kepimo forma

Tešlai miltus su cukrumi, druska ir kepimo milteliais triname su sviestu iki trupinių. Tada sudedame trynius ir užminkome tešlą. Ji gali nevisai sukibti, bet tai nieko tokio. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ar foliją ir dedame valandai šaltai.

Įdarui obuolius nusilupame, išimame sėklalizdžius ir smulkiai sukapojame. Suberiame į puodą, beriame cukraus ir užkaičiame. Verdame, kol obuoliai ims minkštėti.  Pagardiname prieskoniais, jei reikia, beriame dar cukraus. Jei įdaras labai skystas, dedame 1 šaukštą krakmolo.

Viršui baltymus išplakame iki purumo, tada po šaukštą dedame cukrų ir plakame toliau. Kai baltymai "stovės" (t.y. bus labai standūs), įpilame acto, suberiame riešutus ir išmaišome.

Atvėsintą tešlą sudedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Apkepame 15 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai tešla apkeps, sudedame obuolius, ant viršaus gražiai paskirstome baltymus ir kepame dar 40 min. toje pačioje temperatūroje. 





_____________________________________________________________
P.S. pažiūrėkite Ondine. Geras geras filmas. Graži airiška istorija apie Selke - vandens nimfą. Arba bent jau tikėjimą, kad ji ja yra. Kartais užtenka tikėjimo, kad pavyktų.

2012 m. rugpjūtis 19 d., sekmadienis

Pasaulinė fotografijos diena

Šiandien pasaulinė fotografijos diena. Ta proga noriu pasižadėti sau, kad nuolat mokysiuos fotografuoti geriau. nuolat! Ir bandysiu užkariauti fotošopą (jau pradėjau). 

Su šia nuostabia diena!

Beje, mane šiandien nufotografavo, tad pasirodau. Į temą.


2012 m. rugpjūtis 18 d., šeštadienis

Šarlotė

Ši savaitė buvo įvairi, su patyrimais nuo šoko ir streso iki ... Purčiau visą tai mindama dviratį savo 13 km trasa ir kratydama nereikalingas mintis į šalia srūvantį Nemuną iki šlapios nugaros. Ir kaktos. Trumpai tariant, užsirašau pamokas:
1. Visada geriausia neturėti jokių lūkesčių, tiesiog džiaugtis tuo, ką atneša diena.
2. Nesinervinti dėl to, ko negali pakeisti.
3. Niekas nenori gyvenimo su komplikacijom, kai galima jų išvengti. Arba neprisidaryti.
4. Fizinis krūvis visada pakelia ūpą, nuotaiką ir gyvenimo džiaugsmą. Jei nėra galimybės išvažiuoti dviračiu ar pabėgioti, puikiai ramina pyragų ir pyragėlių kepimas.
5.  Trijų aukštų vestuvinį tortą pagaminti ir sukonstruoti yra tikrai žiauriai sunku (pati mačiau - buvo labai įdomu sudalyvauti torto daryme, ačiū, Rasa).
6. Ne piniguose laimė. Ir net ne jų kiekyje. Išvis, prie ko čia laimė ir pinigai.
7. Iš esmės, gyvenimas yra gražus. Ir nėr ko sau knisti proto smulkmenomis :).



Šarlotė
(pagal Kwestia smaku)

Tešla:
3 stiklinės po 250 ml miltų
4 šaukštai cukraus
290 g sviesto
3 šaukštai šalto vandens
žiupsnis druskos

Įdaras:
1,5 kg obuolių
0,5-1 stiklinė cukraus (priklauso nuo obuolių rūgštumo)
1 šaukštelis cinamono
1 pokelis vanilinio cukraus
1 didelis šaukštas krakmolo (jei obuoliai labai sultingi)

Šlakelis pieno patepimui ir šaukštas cukraus pabarstymui
Apvali kepimo forma 27-29 cm skersmens.

Miltus su cukrumi, druska ir sviestu sudėti į virtuvinį kombainą ir išsukti, kol pasidarys trupiniai. Tada supilti vandenį ir ir užminkyti tešlą. Padėti valandai į šaldytuvą.

Obuolius nusilupti ir supjaustyti smulkiai, suberti cukrų, sudėti į puodą ir virti ant nedidelės ugnies maišant apie 10-15 min. Sudėti cinamoną ir vanilinį cukrų, paragauti ir įdėti dar cukraus, jei reikia, bei krakmolą.

Tešlą padalinti į dvi dalis ir iškočioti. Iškloti kepimo formą kepimo popieriumi ir suformuoti iš tešlos pagrindą ir kraštelius. Sudėti obuolius, išlyginti paviršių ir uždėti likusią tešlos dalį. Jei lieka tešlos, galima išpjaustyti papuošimus. Pyrago viršų patepti pienu, sudėti papuošimus, juos taip pat patepti ir pabarstyti cukrumi.

Dėti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepti apie 45-50 min.


2012 m. rugpjūtis 12 d., sekmadienis

Tobulasis sūrpyragis

Iš tiesų, perbėgęs per keletą tinklaraščių ir sustojęs pas mane net keliems bandymams, vienareikšmiškai tapo pripažintas ypatingu. Ypatingai skanus, visai nesudėtingai padaromas. Šiandien užtrukau 30 min. kartu su indų plovimu. Na žinoma, prašau nepamiršti, kad pas mane šiaip viskas labai greitai darosi ir jokių "palauk" nebūna, tai galbūt kitam prireiktų ir šiek tiek daugiau laiko. 




Sūrio pyragas


Pagrindui:
225 g sausainių (naudojau perpus Selga kondensuoto pieno skonio ir šokoladinius)
100 g sviesto (tirpinti)
100 g riešutų (dėjau perpus graikinius ir lazdyno)
1/4 šaukštelio cinamono

Įdarui:
250 g. ricottos
250 g mascarponės
0,7 indelio saldinto kondensuoto pieno
3 šaukštai skysto medaus (jei medus kietas, reikėtų atsargiai pašildyti, kol suskystės)
250 ml plakamosios grietinėlės
1 pokelis dr.Oetker želatinos (kurią užpilame 0,5 stiklinės verdančio vandens ir išmaišome bei paliekame truputį atvėsti)

Papuošimui: du šaukštai nesaldintos kakavos+1/2 šaukštelio cinamono

Tortinė kepimo forma uždaromu šonu: 26 cm skersmens


Pagrindas: Riešutus susmulkiname. Sausainius sutriname elektriniu smulkintuvu. Sumaišome kartu su riešutais, cinamonu ir užpilame ištirpintu sviestu. Suberiame į kepimo formą  ir apspaudžiame (naudojau bulvių trintuvę - su ja stipriai suspaudžiau). Dedame į šaldytuvą.

Įdaras: Grietinėlę išplakame iki standumo.  Įmaišome ricottą ir mascarponę, kondensuotą pieną ir medų. Paragaujame ar pakankamai saldu. Tada supilame ištirpintą želatiną. Viską supilame į formą, pabarstome kakava su cinamonu ir dedame į šaldytuvą 3 valandoms. 





Pagal: Savaitgalio rendez-vous

2012 m. rugpjūtis 5 d., sekmadienis

Karbonadai ant grotelių





Visi gyvena olimpiada ir niekas neberašo į blogus, ne? Bent jau man susidarė toks įspūdis. Aš pati kažkiek pasižiūriu, bet nesikraustau iš proto, tik lengai mėgaujuosi. Džiaugiuosi, kad turime tiek puikių sportininkų, man medaliai nėr taip svarbu, juk tarkim būti kad ir 5 ar 7 pasaulyje, tai čia argi ne puiku? Aišku, kad taip. Beprotiškai sunkus fizinis pasiruošimas, nuolatinis režimas, įtampa ir pan. - gimti reikia sportininku ir kovotoju, slabakai tokiais netampa. Didžiuojuosi visais mūsų sportininkais :).


Pati šiandien numyniau 30 km dviračiu (verkia mano kojos ir užpakalis dabar), žiaurus reikalas. Bet nežiūrint to, kad kojų nelabai jaučiu - puikiai jaučiuosi. Gera diena buvo. 


O vakar sode kepėme karbonadų kepsnius ant grotelių. Tikslaus recepto čia nebus, tik pagyrimai prieskoniui, kurio anksčiau nenaudojome. Dašis, dašis, dašis. Gėris ne kitaip. Kvapu panašus į čiobrelį, skoniu gal mažiau, bet tiesiog puikus prieskonis! Rekomenduoju užsiauginti :)


Taigi, kaip buvo marinuojami mūsų karbonadiniai kepsneliai.


Mėsytė, supjaustyta 1-2 cm storio kepsneliais
Krūvelė dašio
Kelios šakelės baziliko
4-5 pomidorai
Druska, pipirai
Kelios skiltelės česnako


Prieskonines žoleles smulkiai sukapojame, česnaką susmulkiname, pomidorus supjaustome skiletelėmis. Mėsytę ištriname druska, pipirais, žolelėmis ir česnaku, tarp gabalėlių sudedame pomidorus ir paliekame kelioms valandos, geriausiai per naktį išsimarinuoti.
Kepame ant žarijų.