2011 m. lapkričio 29 d., antradienis

Šokoladinis tortas su grietinėle

Mano drambliuko svajonė, aj ne, ką ten svajonė, iššūkis - pagaminti tikrą Black Forest Gateau,t.y. Juodojo miško tortą. Bet tam reikia turėti specialų likerį, vyšnių uogienę ir šiaip nemažai bovytis. O tortų daryti aš, iš esmės, nelabai mėgstu. Žodžiu ne svajonė, o nesąmonė. Taigi padariau tortą a la Black Forest Gateau. Ir jis gavosi labai skanus, o ko daugiau reikia, jei ne paprasto įvertinimo - ištuštintų lėkštelių ir prašymų pakartoti. Beje, pažiūrėkite, kaip Hestonas Blumenthalis darė šį tortą. Po tos laidos In Search of Perfection serijos man visai nebesinorėjo net bandyti to tikrojo varianto...

Taigi tortas...

Šokoladinis biskvitas
150 g juodojo šokolado, ištirpinti
150 g kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
150 g miltų
6 kiaušiniai
1 šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnis druskos

Sviestą išsukam su ištirpintu ir vos šiltu šokoladu. Po truputį vis maišant dedame trynius ir cukrų. Kai cukrus ištirps, sudedame miltus su druska ir kepimo milteliais. Baltymus išplakam iki standžių putų ir atsargiai įmaišom į tešlą per du kartus.
Tešlą pilame į tortinę kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi (manoji uždaromu šonu 26 cm skersmens). Kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 40 min. (pabadžius mediniu pagalėliu, jis turi neapsivelti tešla). Visiškai atvėsusį biskvitą padaliname į tris dalis.

Kremui:
800 ml riebios plakamos grietinėlės
Cukraus pagal skonį (maždaug 125-150 g)

Šaltą grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo.

Papildomai: šaldytų vyšnių ar braškių, jei neturite, galima naudoti vyšnių uogienę. Manajame torte naudojama 250 ml šaldytų braškių apatiniam sluoksniui (braškes nuvarvinau, o su nuvarvėjusiu skysčiu sulaisčiau biskvitą), 1 stiklinė tirštos (sutirštintos gel-fixu) vyšnių uogienės viduriniam sluoksniui. Jei jūsų uogienė skysta, galima ją pavirti su šaukštu bulvių krakmolo, ji sutirštės ir bus tinkama pertepimui. Tik šiukštu nedėkite karštos - grietinėlė išsileis.

Taigi ant apatinio biskvito sluoksnio, sulaistyto braškių sultimis, dedame braškes ir ketvirtadalį grietinėlės. Dedame antrą biskvito sluoksnį, palaistom jį, sudedame vyšnias ir ketvirtadalį grietinėlės. Uždedame trečią biskvito sluoksnį, sulaistom jį (jei neužtenka braškių skysčio, galima sulaistyti stipria saldinta kava), palaukiam truputį kol sulaistymas įsigers ir gražiai aptepam ketvirtadaliu grietinėlės. Su paskutiniu ketvirtadaliu puošiame tortą. Dar galima jį pabarstyti tarkuotu šokoladu. Dedame tortą į šaldytuvą, kol ateis metas valgyti.

Paprasta ir skanu!
Šaltinis

Pirklio kepsnys

Joo.. su foto čia nekas. Bet esmė tame, kad vienas mano draugas mestelėjo kritikos, o gal pavadinkim tai prašymu, kad jis pasigenda receptų, kurie būtų tokie paprasti, kad vyrui virtuvėje (na tokiam nevirtuviniam vyrui) nebūtų sudėtinga padaryti, o šeimyna džiaugtųsi. Tad šios serijos rėmuose, tai antrasis receptas. Pirmasis buvo "Vištienos troškinys su pievagrybiais".
Mūsų namuose šis kepsnys turi Pirklio kepsnio vardą, tačiau tikiu ir žinau, kad jis turi visokiausių pavadinimų ir variacijų, bet štai manasis. Proporcijų nebus, svarbu tik pats principas. Beje, šis kepsnys pas mus daromas sekmadienio pietums, kai minim kokio šeimynykščio eilinį gimtadienį. Ir jis visiems patinka, netgi vaikams labai labai. 

Reikės:
Kiaulienos išpjovos
Svogūnų
Morkos
Poros šaukštų grietinės ir majonezo (vienodom proporcijom)
Fermentinio sūrio
druskos, pipirų, česnako.

Kiaulienos išpjovą susipjaustom kepsneliais ir juos šiek tiek pamušam (jei netingim). Tada įtrinam druska, pipirais, kapotu česnaku. Visa tai galim pasidaryti iš vakaro ar net prieš 2 dienas. Kepimo dieną kepimo skardą vos vos patepam aliejumi, išdėliojame kepsnelius, kad būtų vienas šalia kito, bet be tarpų. Ant jų beriame smulkiai sukapotą svogūną, tada tolygiai pabarstome tarkuota morka (burokine tarka). Ta pačia brokine tarka sutarkuojame fermentinį sūrį ir sumaišome jį su grietine bei majonezu. Sūrio mišinį dedame ant morkų, gražiai išlyginame ir kepame apie pusantros valandos 180 laipsnių orkaitėje. Labai skanu! Deja, geresnių foto nebuvo - kaip pamenate, savaitgalio oras buvo klaikus, dienos tamsios, o valgyt irgi labai norėjosi...

Snaigė - popieriaus raitymo menas

Dukrai mokykloje reikėjo padaryti kalėdinę puošmeną. Prisiminiau, kad nuostabios dekoracijos pavyksta naudojantis Quilling technologija. Lietuviškai tai vadinasi popieriaus raitymo menas (internete tikrai galima rasti labai daug informacijos, kaip šitą technologiją įvaldyti). Prisipjaustai ilgų popieriaus juostelių (mano atveju 5 mm pločio), tada jas susuki, suformuoji rutuliuką, akytę, lašelį ar kokią kitą formą, sudėlioji gražiai ir suklijuoji. Taip galima daryti snaiges, pakvietimus, svečių korteles ant stalo ir daug visko. Verta pabandyti - smagiai dirbasi kartu su vaikais. Štai mūsų rezultatas, kuris iškeliavo į konkursą. Nuoširdžiai pasakysiu, kad dukra labai daug raitė, šiek tiek mažiau klijavo, bet darbas tikrai daug daugiau jos. Iki tobulumo dar toli, bet tai tik antras darbelis (pirmasis buvo bandomasis egzempliorius).


Labai gražių pavyzdžių galima rasti www.etsy.com, tarkim štai toks advento vainikas:
arba atvirutė

Taigi... Kalėdos artėja, metas puoštis, mielieji!

2011 m. lapkričio 18 d., penktadienis

Sluoksniuotas obuolių-pudingo pyragas



Taigi spėju sudalyvauti akcijoje "Obuolių pyragas prieš smurtą" su šiuo pyragu. Jo receptas pas mane užklydo iš lenkiškų žurnalų prieš daug metų. Pastaruoju metu buvau jį primiršusi ir šita akcija man jį priminė. Pyragas iš tiesų labai gaivus, ne per saldus ir tikrai patinka visiems: ir suaugusiems, ir vaikams. Mano dukra vakar suvalgė 3 gabalėlius.



Sluoksniuotas obuolių-pudingo pyragas

1 kg obuolių
100 g sviesto ar margarino
4 kiaušiniai
1,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė miltų
1 stiklinė bulvių krakmolo
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 pakeliai vanilinio pudingo
1 litras pieno


1. Tešla
Margariną ar sviestą ištrinti su stikline cukraus ir tryniais iki vienalytės purios masės. Toliau trinant po truputį dėti miltus išmaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais. Tada atsargiai įmaišyti išplaktus iki standumo baltymus.

2. Pudingas
Išvirti pudingą iš abiejų pakelių su litru pieno ir puse stiklinės cukraus.

3. Obuoliai
Obuolius nulupti ir sutarkuoti su burokine tarka. Jei obuoliai labai rūgštūs, rekomenduoju įdėti papildomai kelis šaukštus cukrus į juos. Be to, galima paskaninti cinamonu.

4. Kepimas
Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Dėti ¾ tešlos, ant jos obuolius, karštą pudingą ir likusią tešlą. Kepti apie 50 min. 180C laipsnių orkaitėje. Iškepus pabarstyti cukraus pudra.

2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Saulėgrąžų sėklų paštetas

Nesu žaliavalgė ir turbūt ja nebūsiu, bet esu smalsus žmogus. Dažniausiai turbūt netgi per daug - man smalsu užgriebti to, ano, kito. Smalsu gyvenimas, žmonės, vynas ir, žinoma, maistas. Puikiai apie mane ir mano smalsumą parašė mano miela draugė ir iš to gimė mano kaip blogerės vizitinė kortelė, kurią dalinu draugams, pažįstamiems ir šiaip renginiuose. Jos kitoje pusėje parašyta štai kas:

"Tikriausiai galėčiau pasakyti, kad myliu gyvenimą. Jo skonių gausybę.
Ir skoniais čia vadinu beveik viską – jausmus, emocijas, įvykius, keliones,
sutiktus ir pažintus žmones, rytus ir vakarus, naktis ir dienas.
Galiausiai – pačius tikriausius skonius, kurie užburia ragaujant
naujus patiekalus ar gardžiuojantis rafinuotais gėrimais.
Todėl aš mėgstu gaminti.
Galbūt taip išreiškiu savo meilę gyvenimui ir tai, ką išgyvenu pati.
Turbūt todėl ir atsirado mano blog‘as – kaip maža užrašų knygelė,
neleidžianti užmiršti savo patirčių ir galimybė pasidalinti jomis su kitais."


Taigi smalsumo vedama, šįkart gaminau kažką iš žaliavalgių repertuaro, vienok adaptavau pagal savo supratimą. Tas gaminys vadinasi saulėgrąžų sėklų paštetas, juo galima aptepti skrebutį, duoniuką ar pridėti pomidoro griežinėlį ar... (palieku skaitytojo fantazijai). O aš dariau sumuštinukus ant skrebučio su pomidoro griežinėliu.



Saulėgrąžų sėklų paštetas

1 stiklinė gliaudytų saulėgrąžų užpilama šaltu vandeniu ir paliekama ~4 valandoms. Tada nupilamas vanduo ir dar valandėlę sėklos paliekamos.
Išbrinkintos saulėgrąžos suberiamos į virtuvinį kombainą (jei neturite, galima su kavamale malti) ir sutrinamos iki pašteto konsistencijos. Tada jos gardinamos - aš dėjau saulėje džiovintą pomidorą aliejuje (su juo dar kartą sutryniau visą paštetą), porą šaukštų aliejaus (naudojau tą aliejų, kuris ir būna stiklainėlyje su saulėje džiovintais pomidorais), žiupsnį kajeno pipirų, šiek tiek jūros druskos, malto kumino, kurkumos. Štai ir viskas - paštetas pagamintas :)

Božolė: priminimas



Jei netyčia pamiršote (nors kaip galima???) - tai rytoj (tiksliau šiąnakt) atvyksta Beaujolais Nouveau (Božolė Nuvo). Gaila, į jokį degustacinį renginį dėl asmeninių planų nuvykti negaliu, tačiau tikrai ragausiu jo namuose. O Perkūno namų naujienlaiškis mane informavo, kad šiųmetis Božolė bus įdomus, cituoju:

Georges Duboeuf prognozės 2011 m. Beaujolais Nouveau vynui

„2011 metų Božolė regiono klimatas suteikė puikias sąlygas vynuogių derliaus sunokimui. Šilti ir saulėti balandžio bei gegužės mėnesiai sąlygojo sėkmingą, kiek ankstyvą vynuogynų žydėjimą, o ypač karšta antroji pusė rugpjūčio puikiai sunokino derlių. Šių metų „Beaujolais Nouveau“ vynas itin tamsios rubino spalvos, intensyvaus raudonųjų bei juodųjų uogų aromato: juodųjų serbentų, braškių, šiek tiek jaučiami slyvų bei marmelado kvapai."

Keletas faktų apie Božolė:
1. Božolė visada pradedamas pardavinėti trečiąjį lapkričio ketvirtadienį.
2. Božolė regione yra apie 4000 vyno augintojų, maždaug 1/3 gamina būtent Beaujolais Nouveau vyną.
3. Šis vynas gaminamas tik iš Gamay (Gamay noir jus blanc) vynuogių.
4. Vynuogės Božolė regione skinamos tik rankiniu būdu.
5. Beaujolais Nouveau vynas geriamas jaunas.
6. Beaujolais Nouveau yra patiekiamas atvėsintas iki 11-12 laipsnių.
7. Božolė regionas garsėja puikiu maistu - Paul Bocuse, nouvelle cuisine atstovo, žymaus šefo restoranas irgi yra šiame regione.
8. Sakoma, kad Beaujolais - tai vienintelis baltas vynas, kuris yra raudonas :).
9. Beaujolais serviruojamas su sūriais (pvz. Gruyere), įvairiomis salotomis, paukštiena, ryškesnio skonio vynas gali būti patiekiamas ir su raudona mėsa. Paul Bocuse siūlo tradicinį desertą: persikai su juodaisiais serbentais aplaistyti atšaldytu Beaujolais vynu.

O čia šiek tiek daugiau informacijos apie tai su kokiu maistu derinti Beaujolais Nouveau.

Obuolių pyragai prieš smurtą

Prisijungiu prie akcijos ir kviečiu prisijungti mano blog'o skaitytojus. Tikiuosi spėsiu sugalvoti ką ir kaip iškepti, jei ne, tai bent viešinu šią akciją!



Moterys kviečiamos kepti pyragus ir kartu kovoti prieš smurtą šeimoje
Obuoliai, cinamonu kvepiantis obuolių pyragas yra tapę neatsiejamu šeimos, jaukių, saugių namų simboliu. Tačiau ne visuose namuose saugu. Statistika rodo, jog  kas trečia Lietuvos moteris patiria smurtą sau artimoje aplinkoje – šeimoje.
Siekiant suburti moteris išreikšti nepritarimą smurtui šeimoje lapkričio 3-20 dienomis Moterų informacijos centras kartu su partneriais skelbia receptų konkursą, kurio šūkis – „Jaukiuose namuose moterys kepa pyragus. Smurtui čia vietos nėra“. Konkurso dalyvės kviečiamos parodyti moterišką solidarumą bei išradingumą virtuvėje ir pateikti savo mėgstamo skanėsto iš obuolių receptą.
Receptus vertins ir originaliausius padės išrinkti akcijos globėja charizmatiškoji maisto gaminimo meistrė, perkamiausių kulinarijos knygų autorė Beata Nicholson. „Už obuolius, pyragus ir laimingas moteris“ – žinoma Lietuvos moteris ragina prisijungti prie šios akcijos ir dalintis receptais. Konkurso laimėtojos bus apdovanojamos lapkričio 25 d. 17 val. akcijos „16 dienų be smurto prieš moteris“ atidarymo renginyje PC „Panorama“. Jo metu moterys galės ne tik dalyvauti trumpametražių filmų peržiūroje, bet ir pasivaišinti dideliu obuolių pyragu. Originaliausių receptų autorės bus apdovanojamos Beatos Nicholson ir tarptautinės kosmetikos kompanijos „Avon“ įsteigtais prizais.
Jūsų receptų laukiame adresu obuoliu.skanestai@gmail.com iki lapkričio 20 d. Visą informaciją apie konkursą bei dalyvių atsiųstus receptus rasite akcijos internetiniame tinklaraštyje http://obuoliuskanestai.blogspot.com/.

2011 m. lapkričio 15 d., antradienis

Vištienos troškinys su pievagrybiais

Nežinau kaip, bet pasirodo galima išsišiepus eiti Laisvės alėja ir džiaugtis vakaru, nors miego trūksta be proto, vaikas serga, galva skauda... Bet galima, svarbu nusiteikti matyt. Tai ir nusiteikiau: nusipirkau gabalėlį vištos, keletą pievagrybių ir grietinėlės. Padariau, ligonis suvalgė viską ir subarė, kad per mažai padariau - reiškia sveiksta. Rodos, kažkada šitą receptą buvau ir kitur publikavusi, bet jis toks paprastas ir toks puikus, kad turi turėti savo vietą ir čia. Be to, šis patiekalas dar ir labai greitai pagaminamas.

Vištienos troškinys su pievagrybiais
2-3 porcijoms:
350 g vištienos filė
6 didesni pievagrybiai (ar 10 mažesnių)
1 didelis svogūnas
150 ml riebios grietinėlės
šiek tiek aliejaus kepimui bei gabalėlis sviesto
Druska, pipirai

Svogūną smulkiai susipjaustome ir kepiname aliejuje ant nedidelės ugnies, kol suminkštės. Per tą laiką ~1,5 cm kubeliais susipjausome vištieną bei gana smulkiais griežinėliais - pievagrybius. Kai svogūnas apkeps, sudedame vištieną ir apkepiname maišydami kelias minutes. Tada dedame pievagrybius ir kepame dar keletą minutėlių. Pilame grietinėlę, dedame sviesto gabalėlį, beriame druskos bei pipirų ir patroškiname gal 5-10 min.

Aš valgiau su Arborio ryžiais, kuriuos gaminu taip:
1 stiklinę sausų Arborio rūšies ryžių pakepinu svieste keletą minučių maišydama. Užpilu dvi stiklines vandens, įberiu šiek tiek druskos ir verdu ~18 min. Labai skanu!



Pavalgome... O po to belieka grįžti į realybę. O kaip dar būtų gerai taurė šalto balto vyno, ech...

2011 m. lapkričio 13 d., sekmadienis

Šokoladinis Indrės pyragas

Man turbūt skaniau šokoladinis pyragas nei pats šokoladas. Na nebent tai kuris nors iš mano mylimiausių šokoladų: juodasis su jūros druska ar juodasis su čili pipirais. Užtat kai namie prisikaupia juodojo šokolado, aš kepu pyragą. Šįkart nusitaikiau į Indrės šokoladinį pyragą ir jis man tikrai patiko.
Tiesa, atkreipkite dėmesį, kad cukrus ir miltai šiame recepte nurodyti mililitrais - mat aš iš pradžių nepastebėjau ir susvėriau gramais, tad teko graibyti cukrų iš kiaušinių. Buvo juokinga :).

Šokoladinis pyragas

360 ml cukraus
4 nubrauktų šaukštelių vanilinio cukraus
240 g sviesto
240 g juodojo šokolado (ne mažiau 52% kakavos)
4 šaukštų karčios kakavos
4 didelių kiaušinių
360 ml miltų
2 nubrauktų šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnelio druskos


Aptepimui


60 g sviesto
90 g šokolado (iki 52% kakavos)
240 ml cukraus pudros
1 šaukšto karčios kakavos
2-3 šaukštų pieno


Papuošimui: riešutų, džiovintų vyšnių


Ištirpinkite sviestą, šokoladą ir kakavą. Ataušinkite. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki kol pabals, o masė padvigubės. Sumaišykite kiaušinių plakinį su tirpintu šokoladu ir sviestu. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, įsijokite į šokolado mišinį.


Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą ir išlyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite 40-45 minutes. Viršus turi būti suskeldėjęs, o įkišus medinį pagaliuką jis turi išlįsti sausas.


Aptepui ištirpinkite sviestą su šokoladu, įmaišykite kakavą, cukraus pudrą ir pieną. Jei masė gavosi per tiršta, įdėkite dar šaukštą pieno.

Iškepus pyragui jį aptepkite šokolado mase, papuoškite riešutais ar džiovintomis vyšniomis, kaip padariau aš.

 

Vandos Statkevičienės keksas

Vandos Statkevičienės - Juozo Statkevičiaus mamos - keksą esu ragavus keletą kartų. Jis toks nerealus, kad užmiršti tikrai niekaip neišeina. Todėl kažkada paskambinau pačiai poniai Vandai ir paprašiau papasakoti, kaip jinai jį kepa. Internete šio kekso receptų yra daug, ir įvairių variacijų, tad norėjau tikslesnių pasakojimų. Šitą jos receptą turiu jau du metus, dalinausi su savo buvusia kolege kažkada ir ji pirmoji bandė kepti. Jai nepavyko, tad aš atidėjau jį į šalį ir kuriam laikui pamiršau. Tačiau vėl gavau progą paskanauti tuo keksu ir išsitraukiau receptą. Nežinau, kodėl kolegei nepavyko - man keksas iškilo ir iškepė. Tik padariau keletą nedidelių klaidų, t.y. per mažai ištepiau formą riebalais, tad buvo sunkumų išimant, be to, razinų nepavoliojau miltuose, tad jos visos nusėdo į dugną (t.y. ant pačio kekso viršaus, nes jis išverčiamas aukštyn kojomis).

Vandos Statkevičienės keksas

2 stiklinės cukraus (1 stiklinė - 200 ml)
2 stiklinės miltų
5 dideli arba 6 mažesni kiaušiniai
250 g Vilniaus margarino
200 g 40 proc. Dvaro grietinės
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
300g razinų, papildomai galima pridėti riešutų, kokoso drožlių ir pan.

Margariną sutarkuoti per burokinę tarką ir maišyti su cukrum ir miltais, kol pasidarys trupiniai.

Kiaušinius išplakti, kol suputos. Sudėti grietinę. Tada po truputį dėti trupinius ir plakti, ko ištirps cukrus ir tešla taps vienalytė.

Kekso kepimo formą ištepti riebalais, tada dėti trečdalį tešlos, pusę razinų, vėl trečdalį tešlos, kitą pusę razinų ir užbaigti tešla. Išlyginti paviršių ir dėti į įkaitintą orkaitę, kepti 1 val. 10 min. 175 laipsnių orkaitėje.

Iškepusį pyragą aptepiau glajumi: stiklinė cukraus pudros, pora šaukštelių citrinos sulčių ir dar truputį vandens, kad būtų ne per skysta ir ne per tiršta, tinkama varvinti šaukštu.
Labai skanu!

2011 m. lapkričio 9 d., trečiadienis

Skonio žinynas


Vakar Žaidimų aikštelė su Vagos leidykla, Vilkyškių pienine bei Virtuvės mitų griovėjais, pakvietė sudalyvauti Niki Segnit knygos "Skonio žinynas" pristatyme. Renginį vedė Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas, o jame dalyvavo visas tuntas įžymybių: Inga Valinskienė, Jazzu, Agnė Jagelavičiūtė, Mantas Petruškevičius, Inga Paksaitė-Stumbrienė ir daug kitų. Todėl apie renginį rašo visi populiariausi interneto portalai: delfi, balsas, 15 min. Na bet ir aš pasišildžiau žvaigždžių spinduliuose (nors kam man tai? Man dzin... Man svarbu turinys šiuo atveju).

Apie knygą: knygą, kaip ir minėjau, išleido Vagos leidykla, puikiai išvertė Eglė Aleksandravičiūtė. Labai gražiai apipavidalinta, netikėtai spalvotais lapų šonais. Knygos pabaigoje puiki rodyklė, padedanti susigaudyti. Nuotraukų nėra, užtat vertingos informacijos - iki kaklo. Kaip ir ką su kuo derinti, kas tinka ir netinka. Yra daug receptų, žymių virėjų, knygų, filmų apie maistą paminėjimų, patiekalų kilmės nuorodų. Manau, ji kurį laiką bus mano knyga prieš miegą, o po to ir pastovi pagalbininkė.

Vakaro metu buvo pristatytas ir vynas, kurį, sako,  serviruoja žymiajame restorane "Noma". Vynas "Sancerre" iš Sauvignon Blanc vynuogių, kurios auginamos Prancūzijos Luaros (Loire) slėnyje. Labai kvapnus vynas, ryškaus obuolių aromato. Ir jo etiketėse puikuojasi lietuviški žodžiai "Auksinis", "Akmeninė", "Skeveldra". Vynas gaminamas nededant cukraus ir stabilizatorių bei sulfitų.

Vakaro akimirkos:


Skanavome: sūriu įdarytus pomidorus su pomidorų džemu, kvepiančiu cinamonu; fetos sūrį apvyniotą kumpiu ir pabarstytą triufelių (galvos neduosiu, bet lyg taip prisimenu) ikrais, žiedinių kopūstų kremą su šukutėmis ir alyvuogių dribsniais...
Įėjusius svečius pasitiko Luaros putojantis vynas (Cremant) Langlois. Man tiko ir patiko.

_______________________________________________________________
Papildymas:

130 knygos psl. rašoma:
Šparagai ir bulvės. Tiek vieni, tiek kiti puikuojasi žemišku, riešutiniu charakteriu. Jane Grigson rekomenduoja išvirti šviežias bulves su šparagais ir patiekti pietums su minkštai virtais kiaušiniais, namine duona, sviestu ir Luaros slėnio baltuoju vynu. "Sancerre" iš Luaros ir "Sauvignon Blanc" iš Naujosios Zelandijos gaminami iš tos pačios rūšies vynuogių, kurios pasižymi šparagų savybėmis, todėl šie vynai idealiai tinka prie aikštingų daržovių.

_______________________________________________________________
O juk mes ir skanavome "Sancerre", tik nebuvo šparagų, nei bulvių... Bet vis tiek buvo gerai!

2011 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

Karamelinis obuolių pyragas

Nerealiai gražus ruduo pasitaikė - vos ne kas  rytą negaliu atitraukti akių nuo vaizdo per langą ir perkelti žvilgsnį į kompiuterio ekraną. Per langą - saulė pro rūką, medžių viršūnės, o kompe - darbas darbas darbas... O kadangi kabinete vėsu, tai su kiekvienu arbatos/kavos puodeliu ir spoksau sau per langą. Šiandien prie kavos dar turėjau laaaabai gero pyrago gabalėlį. Kai AJ receptą skaičiau, man neatrodė, kad bus taip gerai, nors ten taip ir buvo parašyta. Turbūt ne visada tikiu tuo, ką skaitau. Kartais reikia ir taip.



Karamelinis obuolių pyragas (su mano pakeitimais)

Pagrindas:200 gr. kambario temperatūros sviesto
180 gr. cukraus (ėmiau 100 gr. balto ir 80 gr. rudojo cukraus)
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
2 a.š. kepimo miltelių
250 gr. miltų

Obuolių sluoksniui:

apie 1 kg. obuolių (geriau saldžiarūgščių, o ne rūgščių)
397 gr. indelis "Rokiškio" karamelizuoto sutirštinto pieno



Trupiniams:

90 gr. miltų
75 gr. rudojo cukraus
1 a.š. cinamono
75 gr. šalto sviesto

Pagrindas. Minkštą sviestą su cukrumi ir druska mikseriu ar kombainu plakame iki purumo - apie 3-5 min. Mušame po vieną kiaušinius, ir po kiekvieno kiaušinio plakame 1 min. Suberiame kepimo miltelius ir persijotus miltus, gerai išmaišome iki vienalytės masės ir pastatome į šalį, kol pjaustysime obuolius.

Obuolių sluoksnis. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome plonomis riekelėmis arba kubeliais. Sumaišome obuolius su karamelizuotu sutirštintu pienu.

Trupiniai. Suberiame į dubenį sausus produktus, sudedame gabaliukais supjaustytą arba sutarkuotą sviestą ir pirštais triname, kol gausime trupinius.

Surinkimas. Į kepimo popieriumi išklotą formą pilame tešlą, išlyginame paviršių. Ant viršaus sudedame obuolius. Trupinius užberiame tolygiai ant viršaus. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 min.

Na tikrai, nerealiai skanus pyragas!

2011 m. lapkričio 2 d., trečiadienis

Šokoladiniai pyragėliai

Tos šventės... Nesvarbu, kad liūdos, bet vis tiek - grynas apsirijimas. Po to tenka tas pasekmes ilgai liuobti nuo savo kūno. Tai, žinoma, nepakelia gyvenimo kokybės ir nuotaikos, tad tenka džiugintis kitais malonumais. Pavyzdžiui... Knyga! Perskaičiau PinCity paskolintą knygą Jane Austin "Įtikinėjimas" (Persuasion). Mano mėgstamiausias filmas yra BBC pastatymo serialas pagal Jane Austin romaną "Puikybė ir prietarai" (Pride&Prejudice) ir ta knyga man daug labiau patiko nei "Įtikinėjimas". Man užkliuvo, kad siužetas vis po truputį eina į kulminaciją, eina, eina ir staiga! pfffffffff... Vietoj geros meilės scenos, kad galėčiau kaip žmogus nuleisti ašarą kitą, pasakojamu stiliumi parašo, kad va, herojai išsiaiškino jausmus ir jau viskas gerai - jie myli vienas kitą. Na ačiū... bet ne - tai ne man. Tačiau filmas, panašu, daug geresnis - pažiūrėjau treilerį ir ketinu jį patį neužilgo pažiūrėti. O prie jo labai tiks šokoladiniai pyragėliai. Ketinu juos kepti dar kart, tik su kitokiu pagrindu - norėjosi stipresnio ir sunkesnio pagrindo. Na, bus matyt.

Šokoladiniai pyragėliai

Pagrindas:
270 g miltų
180 g sviesto
šaukštas cukraus pudros
žiupsnis druskos
4 šaukštai šalto vandens

Miltus su sviestu, cukraus pudra ir druska trinam į trupinius, tada įmaišom vandenį ir užminkome tešlą. Ją padedame šaltai pusvalandžiui. Po to kočiojame, išpjaustome, išklojame formeles (kokias turite, manosios buvo kelių dydžių, nes išeina nemažai pyragėlių), jas subadome šakute ir kepame 10-15 min. 180 laipsnių orkaitėje.

Įdaras:
175 g šokolado (naudojau juodą)
50 g miltų
4 kiaušiniai
75 g sviesto
100 g cukraus

Šokoladą su sviestu ištirpiname (geriausia viename inde, įstatytame į kitą su verdančiu vandeniu) ir praušiname. Kiaušinius išplakame su cukrumi kol jie pabaltuos ir taps puria mase. Į šokolado ir sviesto mišinį įmaišome kiaušinius bei miltus. Paskirstome į formeles su iškepta tešla ir dar kepame 6-8 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
Labai skanu - ta šokoladinė dalis išeina tokia puri ir tirpstanti burnoje. Šokolado mėgėjams tikrai patiks.

Šaltinis: BBC Good Food

Citata

Be komentarų...