2011 m. rugsėjis 26 d., pirmadienis

Karamelinis saldėsis

Galvoju nuo ko čia pradėjus... Ką papasakojus įžangai. Ar tai, kad kai tamsu, į galvą lendančios mintys išauga nuo pūkelio iki juodo pikto audros debesio? Ar visai iš kitos operos - tai, kad penktadienį skrendu trims naktims į Paryžių?O gal, kad kai man bloga nuotaika, aš klausau G&G Sindikato ir tai mane veža? Žiauriai mėgstu jų dainą "Bestija" - gera bjaurybė... 


O užkąsti jai visai tiktų Midlandijoje nužiūrėtas saldėsis. Bus puikus nuotaikos pakėlimo komplektas. Tebūnie šiandien tik apie tai. O šitą saldėsį gaminsiu vėl. Vėl ir vėl!

Karamelinis saldėsis

Pagrindas
  • 180 g tirpinto sviesto
  • 50 g cukraus
  • 225 g miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • pusė pakelio vanilinio cukraus
Karamelinis sluoksnis
  • 125 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 2 šaukštai medaus
  • 400 g kondensuoto pieno
Šokoladinis glaistas
  • 100 g juodojo šokolado
  • 20 g sviesto
1.      Į ištirpintą sviestą įmaišome cukrų, druską. Po to sudedame miltus su kepimo milteliais. Užmaišome tešlą. Ją tolygiai paskirstome ant ~25 cm skersmens formos dugno. Kočioti nereikia, galima pirštais išlyginti tešlą. Kepame ~15 min, 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
2.      Kol pagrindas kepa, pagaminame karamelę. Storadugniame puode ištirpiname sviestą su medumi ir cukrumi, tada supilame kondensuotą pieną. Kai užvirs, sumažiname ugnį ir visąlaik maišant verdame, kol sutirštės – man užtruko apie 7-8 min. nuo užvirimo.
3.      Karamelę supilame ant iškepusio pagrindo ir paliekame atvėsti.
4.      Ruošiame šokoladinį glaistą: ištirpiname sviestą ir suberiame sulaužytą šokoladą, maišome, kol jis ištirps. Šokoladą tolygiai paskirstome ant atvėsusio karamelinio sluoksnio.
5.      Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Atvirai pasakius, kitą dieną man jis buvo skanesnis, nei pagaminimo dieną. Kaip šokoladukas... Skanus, saldus, žiauriai geras.



Du prancūziški filmai

Štai ir vėl aš apie filmus. Šįkart akiratyje prancūzų filmai - du filmai, kuriuos pamatyti reikia. Kodėl? Na, kaip visada - juos pažiūrėjus kažkas viduje pasikeičia. Nors truputuką, bet pasikeičia. Pirmasis:

Quartier lointain
Siužetas: suaugęs žmogus staiga vėl atsidūria savo paties 14-mečio kūne, tačiau išsaugo savo patyrimus ir atsiminimus. Jis čia, kad ką nors pakeistų. Filmas apie tai, kaip perrašyti praeitį. Na, gal ne pačius įvykius iš tiesų, bet savo projekciją į juos tai tikrai. Juk jei dabartyje perrašysim savo nuoskaudas iš praeities, pasikeisim ir mes patys, ir mūsų elgesys. Šį filmą reikia pažiūrėti dabar.

Antrasis:
La tête en friche
Siužetas: pagyvenęs neišsimokslinęs vyras (Gerard Depardieu), pilnas vaikystės nuoskaudų, susipažįsta su apsiskaičiusia senute ir susidraugauja. Šita pažintis pakeičia jame turbūt viską. Filmas apie meilę, draugystę, motinos-sūnaus santykius. Teisingas filmas.
Gero žiūrėjimo!

2011 m. rugsėjis 20 d., antradienis

Cukinijų pyragas su pelėsiniu sūriu


Kažko tokio rudenį man ir norėjosi. Cukinija, kurių pridygo be proto, ir kuri neturi savo išskirtinio skonio, o prisitaiko prie to, su kuo ja naudoji. Pelėsinis sūris, prieš kurį neatsilaikau, prisiperku, po to nespėju valgyti... Štai ir pyragas. Greitai, lengvai ir labai skaniai. Be to, man jis kažkodėl pasirodė labai elegantiškas ir toks... na gurmė! Gabalaitis šio pyrago (dar šilto) su taure vyno - jis padarė mano dieną (it made my day)!

Pagrindas:
180 g miltų
120 g margarino kepiniams
30-40 ml šalto vandens
žiupsnis druskos

Margariną su miltais ir druska trinam kartu, kol pasidarys trupiniai (kombainu su peiliu labai greitai gaunasi, bet galima ir rankomis), pilame vandenį ir suformuojame tešlos rutulį. Padedam jį šaltai pusvalandžiui. Po to iškočiojame, išklojame riebalais išteptą kepimo formą suformuodami kraštelius, subadome šakute pagrindą ir kepame 10 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jei turite kuo paslėgti pagrindą - galima tai padaryti, kad nesipūstų. Bet aš šįkart nedariau.

Įdaras:
Gabalas cukinijos
2 kiaušiniai
3 šaukštai grietinės
po šaukštelį kapotų petražolių ir krapų
100 g Delice Mon Sire sūrio (75 proc. riebumo, baltojo pelėsio)
50 g Shropshire Blue sūrio (ar kokio kitokio mėlynojo pelėsio sūrio)
žiupsnis druskos, šiek tiek juodųjų pipirų

Cukiniją supjaustome 0,5-1 cm storio griežinėliais ir pakepam su šlakeliu aliejaus.
Kiaušinius išplakame su grietine, sudedame žoleles, druską, pipirus. Įpjaustome Delice Mon Sire sūrį ir išmaišome.
Ant apkepto pagrindo sudedame cukinijos griežinėlius, užpilame paruoštą masę ir gražiai išdėliojame Shropshire Blue sūrio griežinėlius.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 35-40 min.

2011 m. rugsėjis 8 d., ketvirtadienis

Du geri filmai

Per kelis vakarus pažiūrėjau dar du tikrai gerus filmus, na iš kategorijos "reikia pamatyti".
Pirmasis: The Girl in the Cafe

Man labai patinka pagrindinis aktorius - Bill Nighy. Kiek mačiau filmų su juo, man visi labai patiko. O šiame filme jis ypač šarman. Filmas vertas pamatymo dėl daugelio dalykų. Nenoriu jų išduoti tiems, kas filmą žiūrės, tad nesakysiu. Bežiūrint man buvo labai daug momentų, kad jaučiausi susitapatinusi su pagrindiniais aktoriais, jaučiau jų emocijas. Gerai pastatyta, išties. Ir labai geri tekstai.

Antrasis: Elvis and Anabelle

Filmas kaip vintažinė atvirutė, lyg pro rūką... Filmas apie stebuklus. Labai labai gražus. Jį apibūdinant tiktų šis posakis: "Yra tik du būdai gyventi: vienas - galvoti, jog stebuklų nebūna, kitas - jog viskas yra stebuklas.

Mielinis pyragas su sūrio-cukinijos įdaru

Kai man sunki diena darbe, aš grįžus nejučiom lendu į virtuvę ir ten ką nors veikiu, tik taip užsimirštu ir atsijungiu. Net jei blogai jaučiuosi, virtuvė gelbėja. Užtat niekaip nesuprantu žmonių, kuriems neįdomu, ką jie deda į burną, kaip valgo, kaip serviruoja. Et...
Štai vakar ištinusia galva grįžau ir puoliau kapstyti šaldytuvą, ieškodama ką ir kaip pagaminti. Gavosi skanutis pyragas, kurį dedu čia :)

Mielinis pyragas su sūrio-cukinijos įdaru

1 stiklinė rūgpienio

40 g tirpinto sviesto
žiupsnelis druskos
25 g šviežių mielių
1 šaukštas cukraus
1 kiaušinis
miltai (kad tešla būtų minkšta)


Mieles sumaišome su cukrumi, tada iš visų produktų užminkome minkštą tešlą ir paliekame valandai pakilti.

Per tą laiką pasidarome įdarą:

1 svogūnas
1,5-2 stiklinės tarkuotos cukinijos
200 g varškės
200 g fermentinio sūrio
100 g pjaustyto kubeliais kumpio (naudojau Panevėžio filė)
Žalumynai: krapai, petražolės, gelsvė

Druska, pipirai, pimento (švelnūs rūkytos paprikos milteliai: dėjau 1 arbatinį šaukštelį)

Aptepimui: gabalėlis lydyto sviesto, pora šaukštų sezamo sėklų.

Svogūną pakepiname su gabalu tarkuotos cukinijos, sutarkuojame sūrį, smulkiai supjaustome žalumynus. Viską sumaišome.

Tešlą padaliname į dvi dalis: vieną truputį didesnę. Iškočiojame didesnę dalį ir išklojame ja kepimo formos dugną, suformuodami kraštelius. Ant tešlos dedame įdarą ir jį užklojame kitu iškočiotu gabalu tešlos. Aptepame lydytu sviestu ir pabarstome sezamo sėklomis.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.



Labai

2011 m. rugsėjis 5 d., pirmadienis

Les emotifs anonymes


2010 m. prancūzų-belgų filmas "Les emotifs anonymes", visai netikėtai pakliuvęs į mano rankas, ėmė ir pagerino mano vakarą. Pirmadienis, kaip žinia, visada yra ne pati geriausia savaitės diena, todėl jo vakaras ypač svarbus visų kitų savaitės dienų nuotaikai. Filmas apie vyrą ir moterį, ką gi daugiau. Jie turi šį tą bendro ir, žinoma, jie įsimyli. Va tokius filmus aš ir mėgstu, haha.

Šiek tiek juokingas, bet labai šiltas ir jaukus filmas, kuris tetrunka vos 80 minučių. Aktoriai nenucackinti, visai ne tobuli vyrai ir moterys, o tokie paprasti kasdieniai žmogeliai su savo baimėmis ir problemomis.  Iš dalies galima priskirti virtuviniams filmams, bet tik truputį, mat siužetas susijęs su šokoladu ir šokolado fabrikėliu. Žodžiu, rekomenduoju!

Skanaus filmo!

2011 m. rugsėjis 1 d., ketvirtadienis

Morkų tortas su varškės kremu

 

Rugsėjo 1-oji... Ačiūdie ji pakeliui į pasibaigimą. Buvo graži diena, bet nuvargino irgi nerealiai. Ir nuo jos prasidės kitas etapas: reik susidėliot save ir savo vaikelius į jų tvarkaraščių ritmą, sudėlioti jų pamokas, būrelius, paankstinti ėjimą gulti, ryte man keltis anksčiau, nes prisižadėjau daryti pusryčius jiems... Ech. Fantazija su tais pusryčiais nėra pas mane labai išbujojus, gal kas nors komentaruose man patars? Šiuo metu mano planuojamas įmanomų pusryčių sąrašas yra šis:
1. Blynai
2. Kiaušinienė
3. Omletas
4. Sumuštiniai
5. Ryžiai su kiaušiniu
6. Sausi pusryčiai su pienu
7. Bandelės su uogiene
8. Dešrelės
9. Žuvies piršteliai
10. Lietiniai blynai
11. Varškėčiai
12. Košė (užpiltinė, trumpo virimo ir pan.)
13. Jogurtas/sūreliai 
Kažkur skaičiau, kad žmonės nemėgsta įvairovės ir pusryčiams renkasi dažniausiai tą patį. Bet man pačiai patinka įvairovė. Vaikams ko gero irgi. Taigi, laukiu patarimų.


O šiandieną mes paminėjome per daug blogų praūžusiu morkų tortu ir pirktiniais ledais. Morkų tortui gaminti naudojausi Laisvalaikio virtuvėje receptu ir patarimais - jie puikūs. Perkeliu šiek tiek adaptuotą tekstą čia, tikiuosi Reda nesupyks, bet jos variantas man pasirodė pats geriausias. Tiesa, tortas labai skanus! Šeimynykščiai, keletas svečių ir giminiečių valgė nuoširdžiai ir pasigardžiuodami.

Morkų tortas su varškės kremu

Papločiams reikia:

~230 g miltų (2 stiklinės)
2 a.š. sodos
2 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. cinamono
1/4 a.š. druskos
~600 g tarkuotų morkų (3 stiklinės)
~100 g stambiai smulkintų riešutų
~60 g kokoso drožlių (1 stiklinė)
1/2 stiklinės razinų
300 g rudojo cukraus (2 stiklinės)
1 stiklinė aliejaus
4 nemažų kiaušinių

Kremui reikia:

500 g varškės
150 g cukraus pudros
1 a.š. vanilės esencijos
400 ml plakamosios grietinėlės (~35 %)
1 citrinos sulčių

Papuošimui:

200 ml plaktos grietinėlės

Dubenyje suberti miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, druską, sumaišyti ir atidėti į šalį. 
Smulkiai sutarkuotas morkas (bulvių tarka) sukrėsti į kitą nemažą dubenį, berti kokoso drožles ir riešutus bei gerai nuplautas razinas. 
Dar kitame dubenyje supilti aliejų ir suberti cukrų. Paplakti kelias minutes, tada mušti po vieną kiaušinį, po kiekvieno plakti ~1 min. Turi gautis tokia šviesiai rusvos spalvos vientisa masė. Tada jau atsargiai įmaišome miltų mišinį (neplakti) ir morkas. 
Galima tortą daryti apvalų, tada reiktų tešlą padalyti į tris ar keturias lygias dalis ir kiekvieną iškepti apvaliose formose. O aš, kaip ir Reda,  naudojau dvi vienodo dydžio stačiakampes skardas (tas, kurios priklauso prie orkaitės), išklojau jas kepimo popieriumi, masę padalinau į dvi lygias dalis, abi dalis sukrėčiau į atskiras skardas. Su silikonine mentele išlyginau tešlą (tiek vienoje skardoje, tiek antroje) ir abi skardas šoviau į orkaitę, įkaitintą iki 160 C temperatūros. Kadangi tokie papločiai nebuvo stori, tai kepė ~30-35 min. (Kepimo laikas priklauso nuo to, kiek vienu metu kepame papločių ir kokio jie storio, todėl reikėtų nuolat stebėti, tikrinant mediniu pagaliuku, jį įsmeigus ir ištraukus turi būti sausas). 
Ištraukus iš orkaitės atvėsinti. 
Kol papločiai vėsta pasigaminti kremą pertepimams. Varškę pertrinti per sietelį, suberti cukraus pudrą ir įlašinti vanilės esenciją, išplakti (aš naudojau President varškę, kuri yra kreminė, tad jos pertrinti nereikėjo). Atskirame inde supilti grietinėlę, išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į varškės masę. Toliau nestipriai maišant, po truputį supilti citrinos sultis. 
Galiausiai atvėsusius papločius pertepti varškės kremu, torto viršų papuošti pagal fantaziją (riešutais, kokoso drožlėmis, džiovintais vaisiais ar net šviežiomis uogomis...). Aš papločius perpjoviau pusiau, gavosi 4 lygios dalys, tada jas pertepiau (prieš tai padalinus kremą į 3 lygias dalis), o viršų papuošiau plakta grietinėle. Paruoštą tortą dėti į šaldytuvą kelioms valandoms arba pernakt. 



Posted by Picasa