2011 m. birželio 23 d., ketvirtadienis

Libertango

Šios dienos nuotaika:

Ketinu eiti į šį koncertą.

Birželio 26 d., sekmadienį, 19.00

Tango ritmu
Babtyno-Žemaitkiemio dvare

Akordeonistų ansamblis CONCERTINO (Moldova)

Astor Piazzolla, Richard Galliano

2011 m. birželio 13 d., pirmadienis

Sviestiniai sausainiai su sezamo sėklomis

Šiandien namie vėl badas - t.y. nėra "nieko prie kavos". Ar šiaip nieko skanaus (be abejo, turima omenyje saldaus ir pagraužti). O aš apdairiai užsiprašiau kilogramo naminio sviesto - tik 16 lt... turbūt visai verta. Kvepėjo jis pienu, karve, žole... toks tikrai naminis. Ir sausainiai skaniai nuo jo kvepėjo - ne išrūgom, o sviestu. Tas sausainių kepimas man visai kaip gera meditacija suėjo - 4,5 skardos rutuliukų, laukiant kol viena iškeps, kad įkišti kitą - jėzaumarija, jau galvojau, kad visą vakarą taip prastovėsiu prie orkaitės. Bet šiaip iškepė greitai ir aš spėjau ir vaikams vakarienę pagaminti (virtus varškėtukus), ir Nemuno saloje pabėgioti, ir skalbinius išlyginti, ir dar alaus išgerti - vietoje vakarienės! Nes vėl jaučiuosi užsidėjus lyšną kilogramą, kurio nenoriu ir neprašiau, tik kad viskas baisiai skanu pastaruoju metu. Špinatai sudygo (valgau juos su viskuo: dedu į salotas, lengvai apkepu su virtais ryžiais, pakepu su svogūnu ir grietinėle kaip padažą ir t.t.t.t.), prasideda naminiai agurkai, kepsniai ant grotelių, sodas (kuriame apetitas padvigubėja nuo gero oro). Dar tik norėčiau sveikatos atsistatymo, bet tikiuosi, kad tai įvyks - įvairiausiom pastangom. Tame tarpe ketinu užsiimti rebefingu - tokia kvėpavimo terapija (ale durnas sulietuvinimas.. Rebirth sakyčiau skamba labiau kaip rybiofingas, o ne rebefingas, bet gal tiek to...), jei patiks, parašysiu ir čia. Kitaip, sakė mano pulmonologė, nieko nebus. Na nebus tai nebus - imsimės kvėpavimo. Atrodo juk kvėpuoji nė nesusimąstydamas, o pasirodo reik tai daryti sąmoningai. O tai nutiks kaip tame anekdote apie ežiuką (kur ežiukas ėjo mišku, pamiršo kvėpuoti ir užduso)...

O štai sausainiai, kuriuos beveik pamiršau, išsiplėtusi apie kitus intymius klausimus. Tiesa, šeimynykščiai juos įvertino ir ryt prie kavos nebedaug liks - na kelis nusigvelbiau darban. Receptą pakartosiu, nes nieko naujo čia nesugalvosi - Asta jau viską parašė.
Marokietiški sviestiniai sausainiai su sezamo sėklomis
4 puodeliai (550 g) miltų
½ arb.š. druskos
2 puodeliai (460 g) sviesto, minkšto
2 puodeliai (400 g) cukraus
2 kiaušiniai
1 kiaušinio trynys
200 g sezamo sėklų
1 kiaušinio baltymas, išplaktas

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
2. Sumaišyti miltus su druska, atidėti į šalį.
3. Kitame dubenyje minkštą sviestą išplakti su cukrumi iki purumo.
4. Įmaišyti du kiaušinius ir vieną kiaušinio trynį.
5. Įmaišyti miltų mišinį – turi gautis lipni, tvirta tešla.
6. Suberti sezamo sėklas ir gerai išmaišyti.
7. Imti po nedidelį gabalėlį tešlos, tarp delnų suformuoti kamuolėlius ir išdėlioti juos ant kepimo popieriumi ištiestų skardų. Tarp sausainių palikti tarpus.
8. Išdėliotus kamuolėlius paspausti delnu, kad “susiplotų” į apvalius, nelabai storus sausainius.
9. Sausainių viršų patepti išplaktu kiaušinio baltymu.
10. Kepti 8-10 minučių. Atvėsinti ant grotelių. (aš kepiau ilgiau, gal kokias 13 min.)

2011 m. birželio 6 d., pirmadienis

Tarta su špinatais

Šis patiekalas tinka bet kokiam pasisėdėjimui - per pastaruosius 10 metų darytas mūsų namuose nesuskaičiuojamą kiekį kartų: su kumpiu, su sūriais, su daržovėm ir dar biesas žino kuo. Šiandien - su špinatais. Mat parsivežiau jų iš sodo visą glėbelį.

Mums reikės:
3 gabalėlių šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos
250 g grietinės
3 kiaušinių
150 g fermentinio sūrio
100 g fetos ar panašaus sūrio
1 svogūno
glėbio špinatų (manau, ten buvo maždaug 250 g)
Pundelio žolių: krapų, petražolių, gelsvės
Muškato riešuto
Indiškų prieskonių (jei turite... aš bėriau pusę šaukštelio Sabji masalos)
Druskos, pipirų

Tešlą atšildome. Per tą laiką pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną, o kai jis suminkštėja, į keptuvę beriame nuplautus ir supjaustytus špinatus. Inde sumaišome grietinę, kiaušinius, tarkuotą fermentinį sūrį, susmulkintą fetą, sukapotas žoleles, prieskonius. Į kepimo formą, išklota tešla (aš ją truputį pakočioju), supilame įdarą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 45-50 min. (kol gražiai apskrus viršus). Galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.
Posted by Picasa

Šokoladiniai keksiukai

O šitie iš Nigellos Lawson lobyno. Geri keksiukai, tikrai geri. O padaryti žiauriai paprasta - nereikėjo jokio virtuvinio prietaiso. 17 vnt. Ingredientai: 250 g miltų 2 šaukšteliai kepimo miltelių 175 g cukraus 150 g sukapoto šokolado (naudojau juodą) 2 šaukštai nesaldintos kakavos 1 didelis kiaušinis 90 ml aliejaus (naudojau saulėgrąžų) 250 ml pieno vanilės ekstraktas (aš naudojau šokolado ekstraktą) Viename inde išmaišom visus sausus produktus, kitame visus šlapius ir tada šlapius pilame į sausus. Viskas! Išmaišome, supilame į formeles ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tiesa, dalį šokolado neįmaišiau į tešlą, o užbarsčiau ant viršaus prieš pat kepant.
Posted by Picasa

Čelsio bandutės


Adaptuotos iš Mary Berry's Complete Cookbook. Puikios-nuostabios-dieviškos bandelės, kurios ant stalo neužsilaikė... Nors iškepiau visą didžiulę, purią skardą, tai nepadėjo. Jų buvo tikrai MAŽOKA. :) Kepiau jas aną savaitę, kai nebuvo šitaip be proto karšta, bet koks skirtumas - jos tiktų bet kada.

Tešla:
750 g miltų
1 šaukštelis druskos
80 g sviesto (tirpinti)
300 ml pieno
2 kiaušiniai
35 g šviežių mielių
150 g cukraus

Mieles su šaukštu cukraus sumaišome ir paliekame trumpam. Per tą laiką tirpiname sviestą, supilam į jį pieną ir praaušiname - kad pirštą įkišus būtų vos šilta. Ir iš visų ingredientų užminkome tešlą, gerai ją išminkome ir pastatome šiltai pakilti. Aš ją minkiau ir kildinau duonkenpėje.

Įdarui užpilame verdančiu vandeniu stiklinę razinų - tegu išbrinksta. Dar pasiruošiame pusę stiklinės cukraus ir ~50-70 g tirpinto sviesto. Jei mėgstate, galima ir cinamono šiek tiek.

Kai tešla pakyla, ją iškočiojame į stačiakampį, patepame beveik visu sviestu (truputį pasiliekame aptepti bandelių viršų), pabarstome cukrumi ir išdėliojame išbrinkusias nuvarvintas razinas. Susukame į vyniotinį ir pjaustome ritinėliais bei dedame juos ant skardos maždaug 1,5 cm atstumu. Aptepame sviestu, uždengiame ir paliekame pusvalandžiui pakilti. Kepame įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
Posted by Picasa