2011 m. balandžio 27 d., trečiadienis

Šiluma kieme

Kol gaminu, bet nerašau (nes neatsigaunu po savo ligos iki galo), tiesiog noriu pasidžiaugti šiluma. Toks įspūdis, kad pavasario nė nebuvo: kaupėsi jis vargšiukas, kaupėsi, o prieš pasirodant, pffffffffff ir subliuško - iškart atėjo vasara. Labai mėgstu šilumą, ne per didelę, ne virš trisdešimties, bet kaip dabar ir dar ciut ciut. Jau net mano kojų nagai tai pajuto - juos ištiko raudonas lakas. O čia tai, ką matau savo kieme.

2011 m. balandžio 23 d., šeštadienis

Švyturio velykinės dovanos

Blogą apleidau, nes susirgau. Visą savaitę nei gyva, nei mirusi - šiandien vis dar tokia pat, deja. O Velykos ant nosies. Bet nuotaiką labai pakėlė Švyturio dovana bei atvirukas. Gavau vakar dėžę su nuostabiu bantuku, o dėžėje alus! Visa tradicinė Švyturio kolekcija po kelis egzempliorius. Ekstra Draught jau vakar ragavome - labai šviežias ir skanus! Manau, kad tikrai derinsiu su Velykų vaišėmis. Ačiū Švyturiui! Linksmų šv. Velykų ir stiprių, gražių, spalvingų margučių!

2011 m. balandžio 13 d., trečiadienis

Sausainiai su bananais ir kakava

Labai lengvai padaromi, labai smagūs sausainiai, kuriuos jau pirmoji išbandė Sonatina, pas mane jie dar tik stovėjo eilėje. Kadangi namuose nebuvo nieko saldaus prie arbatėlės ar kavos, teko skubiai kažką galvoti, o šie sausainiai pasirodė tam labai tinkami. Iš tiesų, taip ir buvo :). Ir pusryčiams darbe prie arbatos labai tinkami.
Receptas (truputį mano modifikuotas):

1 sunokęs bananas

250 g kvietinių miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 v. š. kakavos miltelių

125 g cukraus

1 citrinos žievelė ir 1 šaukštas citrinos sulčių

100 g margarino kepiniams

cukraus pudros sausainiams pabarstyti

Bananą sutrinti šakute. Miltus persijoti su kakava ir kepimo milteliais. Suberti cukrų, vanilinį cukrų, druską, sudėti gabaliukais supjaustytą margariną ir sutrintą bananą.

Tešlą maišyti mikseriu, kol pasidarys gana stambūs trupiniai. Tuomet minkyti rankomis, kol gausis lygi elastinga tešla.

Iš tešlos formuoti 1,5-2 cm skersmens ritinėlius. Juos šiek tiek suploti ir supjaustyti trikampiais.

Sausainius dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.

Iškepusius sausainius 5 minutes aušinti skardoje, o vėliau pabaigti aušinti ant grotelių. Pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

2011 m. balandžio 6 d., trečiadienis

Dekoruoti keksiukai (cupcakes)


Ech ta stebuklinga prijuostė daro savo... Tikrai čia ji kalta, niekas kitas. Vėl gįžusi užsidėjau ir prikepiau keksiukų! Šokoladiniai (tiksliau kakaviniai) keksiukai pagal mano mylimą Mary Berry, kurios visi receptai tokie puikūs, tad jei tiksliai jais sekama - visada gausis! Kokį patiekalą esu mėginus, nė vienu nenusivyliau.

20-24 keksiukams reikės:

40 g kakavos miltelių (nesaldintų)
4 šaukštų verdančio vandens
3 kiaušinių
175 g margarino kepiniams
175 g cukraus
115 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių

Kakavos miltelius užpilame verdančiu vandeniu ir išmaišome. Tada sudedama visus kitus ingredientus ir su mikseriu išsukam (naudojau antgalį su peiliu). Sudedam į keksiukų formeles (užpildydami 1/3 formelės) ir dedam į 200 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę. Kepam 10-14 min. Paliekam ataušti.

"Aisingas" (Icing) - glajus

60 g sviesto
30 g kakavos miltelių
3 šaukštai pieno
250 g cukraus pudros

Sviestą ištirpiname, į jį sudedame kakavą ir išmaišome. Tada supilame pieną ir po šaukštą dedame cukraus pudrą. Po kiekvieno įdėjimo išmaišome. Aptepame keksiukų viršų ir papuošiame kuo nors. Mano atveju - avietės šokolade (dražė "Žėrutis", gamintojas "Rūta"). Žiauriai skanūs keksiukai!

2011 m. balandžio 5 d., antradienis

Svogūnų džemas la la la

Ale geras dalykas tas svogūnų džemas. Nors Elžbieta vartoja jį su silke, aš silkės nevalgau! Niekada! Kaip nebūtų keista, nesu jos net ragavus. Kartą buvo taip, kad maniau, jog ją paragausiu, per vieną balių smagiai maktelėjus svaigiųjų gėrimų, pasismeigiau aš silkės gabalaitį ant šakutės, žiūrėjau žiūrėjau, gabalaitis irgi į mane žiūrėjo... Ir abu nusprendėm, kad tiek to. Padėjau aš jį ir jis dėkingas atsikvėpė. Kam gadint gerą daiktą, jei valgantysis jo nesupranta.
Taigi su silke aš nesusidraugavau (dar gyvenimas nesibaigė, ar ne?), bet svogūnų džemą galiu valgyti ir be jos. Su duonele, gal su mėsyte, o gal dar sugalvosiu su kuo, nes jis man pasirodė ganėtinai universalus. Beje, nežinau ar būčiau prisiruošusi jį daryti, jei ne stebuklingoji prijuostė, kurią gavau Kulinarijos studijoje - tik ją pasirišu ir man net niežti nagus ką nors gaminti. Šįvakar turėjau gaminti lietinius, o kadangi tai užima daug laiko prie keptuvės, tai pagalvojau, o kodėl gi tuo pačiu neišvirus ir svogūnų džemo? Juk jam irgi reikia labai daug laiko - man užėmė apie valandą kepimo... Bet dariau ne iš vieno kilogramo svogūnų, o iš 600 g (ir tai sunaudojau visus, kiek buvo namuose).
Taigi, mano proporcijos:
600 g svogūnų, supjaustyti plonais griežinėliais
2 šaukšteliai cukraus
70 g džiovintų slyvų
1 šaukštas pomidorų padažo
1/2 stiklinės vandens
1/2 lauro lapo
šlakelis aliejaus kepimui
druska, pipirai
Svogūnus su cukrumi dedam į įkaitintą keptuvę ar prikaistuvį su aliejumi ir kepam pamaišant ant mažos ugnies. Kai po kokių 45 min., o gal net valandos, svogūnų tūris sumažėja 2-3 kartais, sudedame nuplautas ir supjaustytas džiovintas slyvas ir troškinam toliau. Dar po kokių 15 minučių supilam pomidorų padažą sumaišytą su vandeniu bei lauro lapą ir troškinam, kol vanduo išgaruos. Dedam druskos ir pipirų pagal skonį. Jei naudosime silkei, galima druskos nedėti - silkė paprastai sūri.
Labai fainas dalykas, iš tiesų!

2011 m. balandžio 2 d., šeštadienis

Naujienos

Over a glass of wine.. oj, prie vyno taurės, be abejo, raudono, su gera knyga- Nicky Pellegrino "Kiara" - prisiminiau, kad neparašiau vienos naujienos. Mielasis malūnininkas Pranciškus (žr. mano pranešimą apie malūną) pradėjo malti speltos grūdus ir nuo šiol turi speltos miltų. Kaina - 4 Lt už vieną kilogramą. Manau, kad labai normali kaina. Kai buvau, turėjo, kaip jis sakė, "plono malimo", t.y. aukščiausios rūšies miltų, stambesnio malimo, smulkių sėlenėlių ir stambių sėlenelių. Aš pirkau tik plonuosius miltus, dar neišbandžiau, bet tai planas artimiausiai ateičiai. Manau, pirmas blynas ir bus blynas. :) Turiu omeny, kad kepsiu blynus.