2009 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Sviestiniai sausainiai su šokolado gabalėliais

Pas Lo nužiūrėjau štai tokius traškius sviestinius sausainėlius su šokolado gabalėliais. Šiandien vis dar neveikiančioje virtuvėje, trūkus kantrybei bei rytoj laukiant nedidelių svetelių, ėmiau ir padariau! Pati dar neragavau - pasilikau pusryčiams, bet šeimynykščiai gyrė. Todėl dalinuosi su jumis.

Reikės (apie 35 vnt.):

  • 2 stiklinės kvietinių miltų;
  • 1 stiklinė kambario temperatūros sviesto;
  • 1 stiklinė cukraus (paprasto balto);
  • 0,5 stiklinės rudojo cukraus;
  • 1 a. šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1 a. šaukštelis druskos;
  • pora lašelių romo esencijos;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 150 gr. smulkiai kapoto pieniško šokolado.

Procesas:

Elektriniu maišytuvu išplakite sviestą su abiejų rūšių cukrumi ir romo esencija iki purios masės (jei suksite rankomis, reikės padirbėti). Įmuškite kiaušinį, baltymą ir vėl išplakite.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska ir sudėkite į sviesto plakinį. Gerai išmaišykite plaktuvu ar mediniu šaukštu. Į tešlą įmaišykite šokolado gabalėlius.

Įkaitinkite orkaitę iki 185 C laipsnių. Sausainius dėliokite valgomuoju šaukštu į sviestiniu popieriumi padengtą skardą. Vienam dideliam sausainiui naudokite pilną valgomąjį šaukštą tešlos, sausainius dėliokite ne mažesniais nei 15 cm tarpais, nes kepdamas tešlos kauburėlis labai išbėga į šonus, taip suformuodamas taisyklingus apvalius sausainius. Taigi, į standartinę skardą sutalpinsite ne daugiau nei 9 sausainius.

Kepkite, kol sausainiai švelniai pagels - apie 12-17 minučių, jei orkaitėje karštis nevienodas, skardą viduryje kepimo rekomenduoju apsukti, kad visi sausainiai įgautų vienodą spalvą.

Iškepusius sausainius mentele nuimkite nuo skardos ir atvėsinkite. Karšti sausainiai bus minkšti, tačiau atvėsę patampa neįtikėtinai traškūs.

Posted by Picasa

2009 m. lapkričio 24 d., antradienis

Blynai - pagal Beatą Nicholson

Jau įsigijau Beatos Nicholson knygą. Beata, nuotraukos fantastiškos! Labai šiltos, jaukios ir mielos. Beje ir pratarmę perskaičiau visą iki galo, musiau skrupulinga esu :). Toli nekeliavau, iškart iš 20 psl. su Elze Rože sumeistravom blynus. T.y. viską maišė ir plakė ji, aš tik padavinėjau ir svėriau, sijojau. Blynai puikūs, jiems atėjo galas gražioj aviečių uogienės draugijoj. Tiesa, aš neturėjeu nei kefyro, nei jogurto, tai perpus sumaišiau grietinę su pienu. Ir viską dariau iš pusės normos, taigi pateiksiu variantą, kokį darėm mes su Elze. 2 kiaušiniai 2 šaukštai cukraus 40 g lydyto sviesto 130 g miltų pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių žiupsnelis druskos 3 šaukštai grietinės 100 ml pieno Sauja razinų ir lašelis vanilės esencijos Trynius išsukame su cukrumi, baltymus išplakame iki standžių putų. Į trynių masę įmaišome tirpintą sviestą, po to sijotus miltus su kepimo milteliais. Tada beriame druską, dedame grietinę, pieną, razinas, vanilės esenciją ir išmaišome. Per kelis kartus sudedame plaktus baltymus ir atsargiai išmaišome. Kepame sausoje keptuvėje. Na gal ciut aliejaus kepimui ir reikia. Labai labai skanu!
Posted by Picasa

2009 m. lapkričio 22 d., sekmadienis

Keksas, kuris negali nepasisekti

Šitas keksas manęs niekada nenuvylė, darau su įvairiais priedais ir visada sėkmingai. Šiandien vis dar remontuojamoje virtuvėje neišlaikius iškepiau, nes jau taip niežti nagus ką nors padaryti, jau taip niežti... Taigi reikės: 250 g margarino kepiniams 180 g cukraus 4 kiaušinių 250 g miltų 1 šaukštelio kepimo miltelių Priedai pagal skonį ir norus: razinos, citrinos žievelė, kakava, riešutai ir pan. Šiandien aš dėjau romo esencijos kelis lašus, šaukštelį citrinos sulčių , gerą saują razinų, o viršų pabarsčiau migdolų drožlėm. Gaminimas: margariną išsukam su cukrumi iki vientisos, purios masės (apie 5 min. kombainu). Į margarino masę po vieną mušam kiaušinius ir sukam. Kai visi kiaušiniai įsimaišys, beriam persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišom ir krečiam į kekso formą, išteptą riebalais ar išklotą kepimo popieriumi. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., kol pagaliukas įkištas į keksą išlys sausas.
Posted by Picasa

2009 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

Triufeliai

Blogindama, t.y., lėkdama per blogus dideliu greičiu (dėl laiko stokos), užmačiau paprastučius triufeliukus, kurie šiandien šeimos ir draugų buvo įvertinti vien teigiamas balais. Pristatau ir jums: MANO RANKŲ DARBO TRIUFELIAI! 240 g šokolado, aš naudojau 140 g pieniško ir 100 g juodo 100 g riebios grietinėlės (manau, kad jei būčiau įpilus ciut daugiau, būtų dargeriau). Šokoladą sulaužiau, sumečiau į grietinėlę ir viską pakaitinau storasieniame puode. Kai šokoladas ištirpo, viską labai gražiai išmaišiau ir palikau ataušti. Ataušus dėjau į šaldytuvą, kad sustingtų. Po to ėmiau šaukšteliu ir formavau drėgnomis rankomis į rutuliukus, kuriuos pavoliojau kakavos milteliuose arba cukraus pudros+trintų migdolų mišinyje.
Posted by Picasa

2009 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis

Beaujolais nouveau est arrive

Šiandien atvyko Beaujolais nouveau! Pagaliau, skant :) Pernai pamenu dariau plikytus pyragėlius su sūriu gruyere (buvo nuostabūs!), šįmet teks apsieit, virtuvės gi dar nėr. Taigi, vakarienei - ciabata pakepinta tosteryje, tepamas sūrelis su pipirais Les croises poivre ir skaudanti galva :).

2009 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Mano naujas stalas

O štai mano naujas stalas! Už ką noriu padėkoti prisidėjusiems, Noa - bučkis ir apkabinimai, ateik laistyt! Ir ačiū tėveliui, kuris kojas valė, dažė, klijavo stiklą kartu su manim.
Posted by Picasa

2009 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Vintažinis pyragas su uogiene

O ne, visai neatsitiktinai aš šį pyragą pavadinau vintažiniu. Ir kepiau jį visai ne aš :). Iš tiesų, tai mama pasiryžo virtuvės neveikimo metu tam tikram žygdarbiui ir sumeistravo pyragą. O vintažinis jis todėl, kad tokį kepdavom senių seniausiai, kai aš maža buvau, jo receptas iš tos senos knygos "Šeimininkės vadovas". Bet knyga gera, tad ir receptas irgi. Šiaip, tai tiesiog gardus trapus pyragas su uogiene. Visų geriausia būtų tešlą pasiruošti iš vakaro, tada ji spėtų gerai atšalti. Taigi tešlai reikės: 500 g miltų 250 g cukraus 3 kiaušinių 200 g margarino šaukštelio kepimo miltelių Rankomis suminkome tešlą ir padedame į šaldytuvą porai valandų ar dar geriau per naktį. Į formą, išklotą kepimo popieriumi, rankomis gabalėliais trupiname truputį daugiau nei pusę kiekio tešlos. Ant jos sudedame juodųjų serbentų (ar kitą savo mėgstamą) uogienę ir tada likusią tešlos dalį. Kepame 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduos ir pagalėlis, įkištas į pyragą, išlįs sausas. Lengviau ir nebūna!
Posted by Picasa

2009 m. lapkričio 10 d., antradienis

Hans Zimmer - The Holiday Score

Artinantis Kalėdoms prisiminiau prieš keletą metų matytą filmą The Holiday, jis man labai patiko. Parsisiunčiau ir pažiūrėjau dar. Garso takelis pasirodė fantastiškas! Beje, anksčiau nebuvau girdėjusi apie šitą kompozitorių, tad pasiskaičiau, oho, koks produktyvus pasirodo. Ir dauguma filmų, kuriems jis kūrė muziką, man matyti. Ko gero parsisiųsiu jo muzikos daugiau, o šita melodija man ilgai nenusibos.

2009 m. lapkričio 8 d., sekmadienis

Buon giorno – nauja gurmaniška parduotuvėlė Kaune

Šįkart padarysiu nedidelį pristatymą. Kaip tik prieš kelias dienas kalbėjome su kolege, kad jau Kaune, tai gurmaniškų mažutėlyčių parduotuvėlių su gardėsiais nerasi su žiburiu ir visai netikėtai vakar vieną užtikau. Lietingą niūrą dieną su vaikais žingsniavome į Velnių muziejų ir šalia jo pamačiau palangę, kurioje pridėta visokių gardėsių. O gi ir iškaba – Buon giorno krautuvėlė! Be abejo, muziejus nukeliavo į antrą planą. Taigi, ko gi yra toje krautuvėlėje? Visi produktai iš Italijos, anot parduotuvėlės šeimininkės, kuri labai maloniai aptarnavo ir patarinėjo bei pasakojo. Joje galite nusipirkti vyno, likerio, kitų alkoholinių gėrimų, kavos, arbatos, mineralinio vandens, sūrių (gorgonzola, grana padano), saliamio įvairių rūšių, konservuotų artišokų, sūdytų kaparėlių, konservuotų pomidorų, panetone, amareto sausainukų ir t.t. Kainos nesikandžioja, ciut didesnės nei prekybcentryje. Krautuvėlė įsikūrusi tik rugsėjo pradžioje, taigi supratau, kad asortimentas plėsis. Beje, pačioje krautuvėlėje labai jauku. Aš įsigijau pabandymui saliamio Napoli, Gorgonzola Picante ir ypač tyrą alyvuogių aliejų aromatizuotą baltaisiais triufeliais. Po to grįžusi praguglinau ir supratau, kad triufelių ten nerasi nė su žiburiu, aromatas yra sintetinis, tačiau man, paprastai žemiškai būtybei, kada nors paragauti tikro triufelio, matyt, ir taip nelabai nusimato, tebūnie nors taip susipažinsiu, kas tai yra. Aliejų išbandžiau taip: pakepinau smulkiai sukapotą svogūną su supjaustytais pievagrybiais, įpyliau grietinėlės ir patroškinau, kai suminkštėjo, išjungiau ir pašlaksčiau tuo aliejuku. Tada sutepiau ant duonelės. Skanu! Sūris man labai labai patiko – aš juk sūrių mėgėja, o saliamį sugraužė vaikai ir MB, man bekliuvo tik paragauti - irgi nenusivyliau. Beje, perkant šeimininkė maloniai siūlė paraugauti, sūrį užtepė ant krekerio, saliamio davė ir man, ir vaikams. Nuotraukoje matote saliamį, sumuštinukus ir sūrį (iš arti) bei aliejų. Nuotraukoje su padėklu, gorgonzola yra pats siauriausias gabalėlis, kitu du sūriai - English Stilton (Rimi pirkta) ir Parmigiano Reggiano (Maximoje).
Posted by Picasa

2009 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Laikina pertraukėlė

Kadangi namie pradėtas virtuvės remontas, mano kulinariniai ieškojimai sustoja mažam atokvėpiui, kokioms 3 savaitėlėms preliminariai. Gal ir gerai, vis šiokia tokia permaina. Iš tiesų, užvakar žiūrėjau filmą Food Inc., kurį rekomendavo City Out, ir įkvėpta to filmo išvis negaliu ramiai žiūrėti į maistą, ypač į mėsą... Man jos senokai nesinori, tačiau kartais vis tiek tenka užkrimst, kai pasirinkimo jokio nebūna. O dabar... dabar tik pasibjaurėjimas! Dabar mano favoritės DARŽOVĖS. Jas myliu, dievinu ir gerbiu. Vakar bekraustant ta minėtą virtuvę pasidariau sau patiekalą, kuris atspindi mano mėgiamą teiginį "paprastume genialumas"- pasitroškinau smulkiai supjaustytą svogūniuką, smulkiai tarkuotą morkytę ir taip pat preparuotą moliūgėlio gabalėlį, krestelėjau šiek tiek Sabji masalos, tada pienelio, grietinėlės, pipirų, druskos, ištroškinau ir supyliau tą gėrį ant karštų spiralinių makaronų. Dieviška. Rekomenduoju, nors ir be nuotraukos! Auksinis, saulėtas vasaros spalvų patiekalas. Bučkiai

2009 m. lapkričio 1 d., sekmadienis

Šokoladinis pyragas su lazdyno riešutais, be miltų

Šiandien man šokoladinė nuotaika. Nežinau kas tai yra, gal tiesiog lietingas niūrus oras diktuoja savo sąlygas. Galvoju, jei bus saldu burnoj, gal ir gyvenimas lengvai apsicukruos??? Pyragas iš ties labai šokoladinis, labai drėgnas ir išvis labai. Tiesa, nuotraukos ir su, ir be blico, tiesiog fotografuota tamsiam vakare, tad norint įžiūrėti pyrago konsistenciją, taip bus aiškiau. 

Šokoladinis pyragas be miltų, su lazdyno riešutais 

 35 g kakavos 
80 ml verdančio vandens 
150 g juodo šokolado 
150 g sviesto 
230 g cukraus 
100 g lazdyno riešutų 
4 kiaušiniai 

 Kakavos miltelius išmaišome su verdančiu vandeniu. Šokoladą sulaužome gabaliukais ir tirpiname kartu su sviestu storasieniame puode nuolat maišant. Paliekame atvėsti. Tuo tarpu atskiriame trynius nuo baltymų, trynius išsukame su cukrumi, baltymus išplakame iki standžių putų. Lazdyno riešutus smulkiai susimalame. Kakavos masę sumaišome su šokolado mase ir tada su tryniais, sudedame lazdyno riešutus ir galiausiai atsargiai įmaišome baltymus. Aš dar įdėjau migdolų esencijos, ji man dera su šokoladu. Nors romo irgi tiktų. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 50-60 min. Šaltinis: Moje wypieki


Posted by Picasa

Helovynas mūsuose

Vakar su vaikais pažaidėm Helovyno šventę. Smagiai išskaptavome moliūgo mordą (pirktinio, bo savo auginto buvo žiauriai gaila). Išsikepėme picą, vaikai ant savo picučių išpaišė voratinklius. O mano pica buvo be voratinklio, bet baisulingai skani.
Posted by Picasa