2009 m. gegužės 31 d., sekmadienis

Tiesiog varškės pyragas

Pas lenkaitės bloguose užtikau tokį įdomų varškės pyragėlį, iškepiau, sužavėjo, taigi įmetu čia.
800 g varškės
75 g rūgščios grietinės
6 š. manų kruopų
4 tryniai
150 g cukraus
100 g margarino kepiniams ar sviesto
kakava, tirpi kava ar pan.
Sviestą ištrinam su cukrumi, tada po vieną įsukam trynius. Varškę petrintam su grietine ir manais. Sumaišom varškę su kiaušinių mase. Padalinam į tris dalis, vieną dalį sudedam į kepimo formą, į antrąją įmaišom šauktą ar du kakavos, dedame ant viršaus, į trečiąją tirpios kavos ir irgi sudedam ant viršaus. Kepasi jis ilgokai - man beveik pusantros valandos 150-170 laipsnių orkaitėje. Iškeptą galima pabarstyti kakava ar cukraus pudra. Bet švelnus, gardus ir skanus :).

Šiandien mano objektyve gėlės

Ha, kaip ir kiekviena žemiška motera norėčiau gauti gėlių. Na nekasdien, geriau kas antrą ar kas trečią dieną. Pakęsčiau ir kartą savaitėje ar dviejose :). Tačiau, kadangi taip nėra, gėles dievinu ir myliu, ir gerbiu, ir fotografuoju. Štai tiems, kam jų trūksta :) O jei kartais nežinia kas čia per gėlė, nesidrovėkite klausti ;)

2009 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Špinatų pyragas

Sode jau užaugo špinatai, superinis reikalas. Sriubytei, kiaušinienei, salotoms, garnyrui, ech... Šaldytų ar konservuotų nepernešu, o šviežutėliai tai labai geras dalykas. Atsivežiau jų sekmadienį, tik nebuvo laiko užsiimt. Šįvakar nusprendžiau, kad šiandien arba niekada. Na niekada tai tikrai būtų jau rytoj, nes plaunant pastebėjau, kad kai kurie pagelto ir suvyto taip, kad teko išmesti. Žodžiu tris dienas laikyti jau per daug. Šaldytuve nuo krikštynų turėjau visokių sūrio galelių, kurie labai tiko mano sumanytam špinatų pyragui.
Naudojau:
4 lakštelius šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos arba tiek, kiek reikia jūsų kepimo formai iškloti
2 kiaušinius
150 ml grietinės ar grietinėlės (aš naudojau perpus to ir to)
apie 150-200 g sūrių (turėjau šiek tiek mėlynojo pelėsinio sūrio, gabalėlį brie, šiek tiek parmezano ir nedidelį induką tepamo varškės sūrelio)
2 svogūnus
krapus, petražoles, muškato riešutą, druską, pipirus
špinatų gal 40 lapelių
aliejaus ar sviesto kepimui
Tešlą atšildžiau ir ja išklojau kepimo formą, kurioje buvau patiesusi kepimo popierių. Pakepinau svogūnus, sukrėčiau į indelį, tada pakepinau špinatus porą minutėlių ant sviesto. Sudėjau susmulkinus sūrį, kiaušinius išplaktus su grietinėlės ir grietinės mišiniu, sumečiau supjaustytas žoleles, druską bei pipirus ir išmaišiusi sukrėčiau į formą. Ant viršaus sudėjau tešlos galelius juos gražiai supjausčius. Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min.

Mano lėlyčių krikštynos

Savaitgalį įvyko mano lėlyčių krikštynos, labai dėkoju visiems dalyvavusiems, padėjusiems surengti mažytę šventę ir nuostabiai auksarankei Jurgai už dukrelės suknelę.

2009 m. gegužės 24 d., sekmadienis

Nuostabieji blue cheese pyragėliai

Prie gero vyno taurės labai gera apturėti mažą gardų pyragėlį. Netgi rekomenduotina. Pasigaminti ilgai neužtruks, o mėgautis dar šiltutėliu labai gerai.
Jiems reikės:
3 lakštų sluoksniuotos bemielės tešlos (na kur būna supakuoti 6 lakštai į vieną pokutį, 500 g, tai mums reikia pusės pokučio)
1 indelio rikotos
2 kiaušinių, trynius atskirti nuo baltymų
4 lakštų vytinto kumpio serano (ar kitokio), padalinti į tris dalis
150 g mėlynojo pelėsio sūrio
krapų, petražolių
12 popierinių keksiukų formelių
druskos, pipirų
Tešlą atšildome, kiekvieną lakštą šiek tiek pakočiojame ir supjaustome į 4 dalis. Jomis išklojame formeles. Į jas įklojame po kumpio gabalėlį, ant jo dedame kupiną šaukštą įdaro. Įdarui trynius sumaišome su rikota ir susmulkintu pelėsiniu sūriu bei žolelėmis, į masę imaišome išplaktus iki standumo baltymus. Dar šiek tiek druskos ir pipirų irkišame į orkaitę. 180 laipsnių, laiko nežiūrėjau, tiesiog matosi, kai tešlos krašteliai parudę - jau ir iškepę!

2009 m. gegužės 16 d., šeštadienis

Naujas pirkinis, arba baisulingai sunkus granito gabalas bei padažas

Labai troškau turėti tikrą akmeninę grūstuvę. Kaip Oliveris. Ir štai, nusipirkau. Miela nerealiai, bet sunki... Užmušt ką nors labai tiktų, o ant kojos užsimest nerekomenduoju - garantuotas vizitas traumpunkte.
Užvakar Elžbietos blog'e išskaičiau apie naują žurnalą. http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2009/05/naujas-virtuve-nuo-iki-numeris.html Nebuvau jo mačiusi, o čia jau net trečias numeris. Labai sudomino padažai, kaip tik prisiauginom jau savo salotų, krapų, petražolių ir kitų skanių dalykėlių, tad labai norėjau pabandyti. Gavosi nežmoniškai skanu, tad pristatau ir jums. Proporcijomis nesivadovavau, nes tai ne pyragas, naudojau ne tik petražoles, bet ir krapus.
Žolelių padažas
1/2 stiklinės smulkintų petražolių
2-3 susmulkinti svogūnų laiškai
1-2 išspaustos česnako skiltelės
25 ml citrino sulčių (aš išspaudžiau pusę citrinos)
50 ml alyvuogių aliejaus
1/2 šaukštelio medaus
Sudėjau viską į grūstuvę ir gerai sugrūdau. Labai patiko. labai labai. Darysiu dar ir paįvairinsiu kitokiom žolėm, garstyčiom ar dar kuo, kas man šaus į galvą. Ir dar labai laukiu kol užaugs daug mano bazilikų - bus naminis Pesto. jeeeeeeeee..!

Sriuba iš nieko, arba turiu porą daržovių...

Sriuba, kuri man labai labai patinka, tai trinta daržovių sriuba. Iš bet ko, svarbu kad nors kas nors būtų spintutėje. Turėjau vieną didesnį, kitą mažutį salierą, bet iš esmės nedaug, dar 3 morkas, 2 svogūnus. Svogūnus susmulkinau ir pakepinau aliejuje su sviesteliu, vieną morką smulkiai sutarkavau ir nusiunčiau svogūnams į kompaniją. Kitas dvi negailestingai supjausčiau ir įmečiau į puodą su vandeniu, užkaičiau. Ten pat nukeliavo salierai bei ryšulėlis šviežių žolelių: krapai, petražolės, gelsvė. Kai apkepė svogūnas su morka, sumečiau juos į puodą. Visi linksmai virė ir minkštėjo. Subėriau Sabji masalos pusę arbatinio šauktelio bei įtarkavau muškato riešuto. Kai daržovės suminkštėjo, visą sriubytę pertryniau. Užkaičiau, kliustelėjau dar vandens, įbėriau porą arbatinių šaukštelių šviežių krapų, pilną šaukštą lydyto sūrelio, truputį tarkuoto parmezano, ketvirtį stiklinės grietinėlės. Dar druska ir pipirai. Skanu ir tokia miela spalva... Lyg būtų moliūginė.

Pyragas su varške ir obuoliais, lyg ir Draugystė

Šiandien reikėjo pyrago. Skubiai ir skaniai :). Kaip namiškiai išsireiškė: "mes tau visada nuperkam margarino kepiniams, kad tik nebūtų priežasčių nekepti pyrago". Ką gi, aplinkybės privertė, o man tai juk malonumas. Dukrutė norėjo, kad būtų su obuoliais, o šaldytuve turėjau 2 pokučius Sočios varškės su razinomis (vis dar IKI akcija: perki dvi - trečią gauni nemokamai!). Tad ieškojau recepto, kuriame būtų ir obuoliai ir varškė. Radau:
2 kiaušiniai;
200 g margarino;
1 st. cukraus;
2 a.š. kepimo miltelių;
miltų (kad tešla neliptų prie rankų);
I įdaras: 3-4 tarkuoti obuoliai, truputis cukraus (pagal obuolių rūgštumą), cinamono;
II įdaras: 400 g varškės, pusė kiaušinio, truputis cukraus;vanilinio cukraus;
Aptepimui: pusė kiaušinio.
Išplakti kiaušinius su cukrumi, sudėti sutarkuotą margariną, kepimo miltelius su miltais ir išminkyti. Tešlą padalyti pusiau. Vieną dalį įtiesti į skardą.Subadyti šakute, kad būtų skylutės ir iki 200 laipsnių įkaitintojeorkaitėje pakepti. Paruošti įdarus. Pirmajam sutarkuotus obuolius sumaišyti su cukrumi ir cinamonu, antrajam – varškę su vaniliniu cukrumi, paprastucukrumi ir kiaušiniu išsukti iki vientisos masės. Ištraukti iš orkaitės pyrago pagrindą, uždėti I įdarą, po to II. Ant viršausišdėlioti likusią tešlą, subadyti šakute ir aptepti kiaušiniu. Kepti, kol paruduos.
Pasinaudojau šiuo receptu, bet kaip visada dariau šiek tiek savaip. Tešlai dėjau 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių, o miltų atmatavau 2,5 stiklinės. Kadangi visada viską sveriu ir matuoju, nedarau iš akies, tai labai sunku man su receptais, kur nenurodyta, kiek reikia dėti miltų. Todėl atmatavau ir dabar žinosiu kiek :). Beje tešlą apspaudžiau šlapia ranka formoje. Labai gerai gavosi.
Įdarui turėjau du pokučius varškės, į kuriuos įdėjau 1 kiaušinį ir patarkuotos citrinos žievelės.
Ir nieko neaptepinėjau bei nešaldžiau. Pas mus šeimoj su šaldytais desertais geriau neprasidėti, nieks neturi tiek kantrybės laukti...
Buvo nuostabiai minkštutis, tirpo burnoje.

2009 m. gegužės 14 d., ketvirtadienis

Rabarbarai rabarbarai rabarbarai...

Nuostabiai šaltas pavasaris, a la medžiams nė motais. Pražydo gerokai anksčiau nei tikėjausi. Man labai reikėjo žydinčių alyvų gegužės gale, o čia prašau... Belieka džiaugtis tuo dabar. Kaip tik visai netikėtai radau žydinti rožinį medį, pasirodo, kad tai obelis. Nuostabaus grožio iš tiesų. Ji mane įkvėpė iškepti rabarbarų pyragą. O kas nemėgsta rabarbarų?? aš dievinu!
Pasinaudojau Sonatinos receptu, tačiau įvedžiau šiek tiek ir savo modifikacijų. Receptas štai toks:
Trupininis pyragas su varške ir rabarbarais
2 1/2 puodelio miltų
2 puodeliai avižinių dribsnių
1 puodelis rudojo cukraus
1 puodelis minkšto sviesto ar margarino
1/2 a. š. druskos
1/2 a. š. sodos
500 g kreminės varškės
3 /4 puodelio cukraus
1 a. š. vanilės
2 puodeliai smulkiai supjaustytų rabarbarų
Orkaitę įkaitinti iki 180º C. 40 x 30 x 2,5 cm dydžio kepimo skardą ištepti riebalais ar iškloti kepimo popieriumi. Miltus, avižinius dribsnius, sviestą, druską ir sodą sumaišyti mikseriu ar tiesiog pirštais, kol susidarys trupiniai. Apie 4 puodelius gautų trupinių supilti į skardą ir prispausti.
Varškę išplakti su cukrumi ir vanile, kol cukrus ištirps. Įmušti kiaušinius ir nedideliu greičiu išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti rabarbarus. Varškės masę lygiu sluoksniu supilti į skardą. Ant viršaus paskleisti likusius trupinius ir lengvai prispausti.Kepti 40 – 50 min., kol varškės masė sustandės. Ataušinti apie 30 min., o tada uždengti ir pašaldyti mažiausiai 3 val. P. S. puodelis - 237 ml. Kartu su rabarbarais įmaišiau ir puodelį supjaustytų braškių.
O dabar mano modifikacijos:
rabarbarus (kokius 6 kotus) supjausčiau ir užpyliau 3/4 stiklinės cukraus. Kai susidarė skystis, įmečiau 1 nubrauktą šaukštą krakmolo ir užvirinau. Braškių neturėjau, gerai ir be jų. Varškę naudojau Sočią su razinomis, į ją dėjau mažiau cukraus nei nurodyta recepte, gal pusę stiklinės. Ir svarbiausią - valgėm šiltą. :) Dieviškas, švelnus, minkštutis, gaivus, gardus... eee kas dar žino sinonimų??? :) Bet kuriuo atveju, verta pabandyti, juolab avižiniai dribsniai juk sveika!

2009 m. gegužės 9 d., šeštadienis

Pica pagal Oliverį - vakarienė vaikams

Vakarienei vaikams pažadėjau picą, o neseniai įsigijau Oliverio "Mano Italija", tad ir tešlą dariau pagal ją. Tik perpus mažesniu kiekiu, štai mano kiekio receptas (2-3 didelėms picoms): 400 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų 100 g ekstra miltų (pas Oliverį buvo parašyta smulkių manų kruopų, a la neturėjau) 325 ml šilto vandens 11 g sausų mielių pusė arbatinio šaukštelio druskos 1 šaukštelis cukraus Miltus persijojame, į vandenį (tik ne karštą, šiltą) sumetame mieles su cukrumi ir palaikome kelias minutėles. Tada į miltus pilame ir maišome šakute, kai jau nebesimaišys, tada minkome rankomis apie 10 min., kol tešla taps elastinga ir vientisa. Paliekame ja šiltai (aš statau virš indo su šiltu vandeniu (60 laipsnių ) ir uždengiu. Po kokiu 15-30 min. jau galime naudoti. Iškočiojame pusės centimetro storio lakštą ir dedame į skardą ant kepimo popieriaus. Tešlą patepiau pomidorų padažu, užbarsčiau svogūno skrituliukais, tada sūriu. Svogūną slepiu po sūriu, kad vaikai nerastų. Ant sūrio dėjau vieną šaldytuve užsigulėjusią dešrelę, šiek tiek rūkytos dešros, pabarsčiau džiovintais bazilikais, pipirais, užlašinau riešutų aliejaus. Kepiau 220 laipsnių orkaitėje (Oliveris rašė, kad reikia 250, nesulaukiau tiek...) apie 15 min. Labai skanu. Pati apačia traški, vidus minkštas.

Tinginių varškės štrudelis

Mano mažylės gimtadienis nesibaigia - vėl sveikintojai, o laiko pasigaminti vaišes nelabai yra. Tad tik atsikėlusi kepiau tinginių (nes labai mažai laiko užėmė jo darymas) varškės štrudelį. Jam reikės:
1 pokutis šviežios tešlos Wawelka (maximose guli prie gatavų tešlų, nešaldyta)
3 pokučiai varškės Soti su razinomis
2+1 kiaušiniai
100 ml pieno
100+70 g cukraus
Išsivyniojau tešlą, pakočiojau, kad būtų lygesnė. Varškę sumaišiau su dviem kiaušiniais ir 100 g cukraus, ją išdėjau ant tešlos ir atsargiai suvyniojau, galą tešlos pašlapinau vandeniu, kad suliptų. Dėjau į kepimo formą (pailgą, taip kad tik tik tilptų) ir pašoviau į orkaitę , įkaitintą iki 180. Po 15 minučių apipyliau tą štrudelį pieno-kiaušinio-cukraus (70 g) plakiniu ir pašoviau toliau kepti. Iškepė gal už pusvalandžio. Šiltas buvo minkštutis, gardutis, atvėsęs ciut labiau sustingęs. Bet iš tiesų buvo puikus.

2009 m. gegužės 8 d., penktadienis

Šokoladinis tortas mano princesei

Vakar mano mažajai suėjo 6 metai, tad buvo nedidelis vakarinis šeimynikščių pasisėdėjimas. Prieš savaitėle buvau užmačiusi nerealiai atrodanti tortą, tad pagal jį išsikepiau biskvitą http://tastyart.lt/2009/04/gurmaniskas-prancuzu-stiliaus-vakarelis.html. Biskvitas gavosi tikrai puikus, nebuvau anksčiau kepusi biskvito su grietine. Manau tikrai kartosiu šitą variantą. Receptą kopijuoju:
Šokoladinis biskvitas
Pagaminsime per: 45 min.
Gausime: vieną storą (perpjovę išilgai - su vid.) biskvitus
Reikės:6-8 didelių kiaušinių (atskirtų)
1 puodelio cukraus
2 v.š. nesaldintos kakavos miltelių
100g tamsaus "Karūnos" šokolado (be priedų)
80-100g grietinės (nerūgščios)
1 a.š. valgomosios sodos
maždaug vieno puodelio a.r. kvietinių miltų
Čiupsime kiaušinius (M/L dydžio kategorijos, jei M imsime visus 8, jei L -6), trynius sumesime į vieną indą, baltymus atsargiai išvarvinsime į kitą indą. Į trynius subersime cukraus ir viską gerai išsuksime. Tada įdėsime čili, kakavos, išmaišysime. Šokoladą, sulaužysime "pagalvėlėmis" ištirpinsime prikaistuvyje ant nedidelės ugnies (kad neprisviltų), supilsime į trynių masę ir gerai išmaišysime. Tuomet įdėsime grietinės, išmaišę, šaukštelį sodos. Pilsime puodelį miltų, suksime tešlą šaukštu. Baltymus išplaksime elektriniu plaktuvu arba šluotele iki standžių putų, kurias atsargiai įpilsime į tešlą ir įmaišysime. Visą šią masę supilsime į sviesto gabalėliu išteptą susegamą torto kepimo formą. Atidarysime "Electrolus" INSPIRO orkaitės dureles, pasirinkę automatinę funkciją spausime ant raudonai švytinčio pyrago paveikslėlio, iškart pasirinksime funkciją "Biskvitas" - pagal ją iškeps idealiai. Jeigu naudojate paprastą orkaitę, biskvitą dėkite ant grotelių į pirmą lygį, jau iki 160-180 laipsnių įkaitintą orkaitę, ir kepkite kokias 20-25 minutes. Primenu, kaip visada, kad patikrinti ar iškepė galite įsmeigę pagaliuką į tešlą - jei jis neaplips tešla, vadinasi - valio, traukiam biskvitą lauk.Biskvitui reikia leisti atvėsti, ir tada atsargiai su ilgu peiliu perpjauti pusiau. Nepamiškite, kad biskvitas - trapus daiktas, su juo reikia elgtis itin kruopščiai, jei nenorite visko sugadinti ir jo sutrupinti.
Aš dariau iš 7 kiaušinių, dėjau mažiau čili pipirų, nes manieji buvo extra hot, be to naudojau kepimo miltelius, o ne sodą. Biskvitas puikiai iškilo ir labai gerai pjaustėsi. Padalinau jį į tris aukštus ir kiekvieną sulaisčiau sunka nuo atšildytų šviežių braškių, sutepiau plakta grietinėle (prireikė 600 ml), ant viršaus sudėjau vieną ištirpintą šokolado plytelę (neturėjau kitokios, tik pieniška su žemės riešutais, bet tiko) ir papuošiau kraštus likusia plakta grietinėle. Ką gi, pusryčiams tik viduriukas beliko...